Нестану с Бироа, а нису запослени

Тренд смањења званично незапослених на Бироу рада није се одразио на број укупно запослених у Републици Српској.

Република Српска 09.08.2017 | 18:50
Нестану с Бироа, а нису запослени
Напротив, у прва четири месеца број запослених, по подацима Пореске управе, смањио се у односу на крај прошле године. Истовремено је и број незапослених, по евиденцији Завода за запошљавање РС, мањи.

Дакле, људи са Бироа рада су избрисани са евиденције зато што су нашли посао у Српској, БиХ или су отишли у иностранство да раде, или су избрисани из других разлога који немају везе са проналаском посла.

Такође, они који су остали без посла махом се нису пријавили у Завод за запошљавање већ су, по свему судећи, добили посао у иностранству.

Када се укрсте ови подаци, са којима се у јавности често манипулише, дође се до логичног закључка, односно чињенице о којој у последње време брује сви – људи из Републике Српске и БиХ све више одлазе углавном у земље западне Европе да раде. Чак и они који имају прилично сигуран посао, редовна и солидна примања за овдашње услове.

У ове сумње је убеђен председник Синдиката трговине и туризма РС Горан Савановић.

– Нису људи нестали нити је ико луд да се не пријави на Биро када остане без посла. Наша реланост је, нажалост, да нам људи одлазе, и то квалитетна радна снага – оцењује Савановић.

Тешко до зидара

Као пример наводи свог комшију који гради кућу, али не зна како ће посао да приведе крају јер не може да нађе зидаре и тесаре.

– Неки дан је мој познаник, који дуго ради у Словенији, тражио вариоце и знам да су четворица из Српца отишла, а неки од њих имају посао. Отишли су због веће плате - наводи Савановић.

У Влади РС неретко причају о одласку радне снаге у иностранство и тако проблеме гурају под тепих. Када се о том проблем прича углавном се позивају на Акциони план запошљавања којим је ове године планирано да буде запослено 4.000 људи. За то ће бити издвојено 16,7 милиона КМ, а циљ је, како тврде, да сви буду запослени у привреди.

Министар рада Миленко Савановић истакао је да ће посебна пажња бити посвећена запошљавању борачких и социјално угрожених категорија друштва.

- Циљ нам је да што више људи буде запослено у привреди. У складу са Стратегијом запошљавања од 2016. до 2020. године и економским реформама, имамо два стратешка правца – повећање запослености и економске ефикасности становништва, те чување постојећих и отварање нових радних места у привреди - рекао је Савановић.

Он је додао да би за запошљавање у наредне четири године требала да буду на располагању и 42 милиона КМ од кредита Светске банке.

Посао тражи 8 доктора наука

Директор Завода за запошљавање Мирослав Вујичић похвалио се недавно да је за готово 10 одсто мање незапослених у јуну ове године него у истом периоду прошле године. Тренутно их има 120.036.

Посао тражи и 648 мастера, 66 магистара и 8 доктора наука.

Он тврди да је у шест месеци на евиденцију незапослених пријављено 28.572, од којих је њих 9.225 без стажа, 218 по основу стечаја, 1.457 оних који су престали да раде код послодавца, док је 3.354 било технолошки вишак. Додаје да је у 6 месеци ове године запослено 19.249 људи са евиденције Завода или 13,6 одсто више у односу на исти период протекле године.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Бизмарк

09.08.2017 17:00

Како нису запослени? Запослени су по Берлину, Минхену, Дрездену...Раде, сретни су и кају се сто су дио зивота морали провести медју балканским индијанцима. Посљедњи Србин који побјегне из РС нека угаси свјетло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

09.08.2017 17:20

Нема сретног гастарбајтера,зивот му пролети и сам незна како.А то је,стан посо, посо стан.Ако тако добро зиве сто неко не направи какву докунентацију.Трце за € ко пас за зецом.Овамо праве огромне куце само да комсије мисле како добро зиве.А у кредитима су до гусе.Ако хоцете да неког клете,само реците :дабогда отисо вани радит.

Name

ап

09.08.2017 18:06

Брзи је у праву 100 %.Кад дођу овамо глуме будале ( има се може се ) и то траје 10 так дана и онда назад на ДИЈЕТУ.Вријеме прође брзо,остаре и постану нервозни,још ако им се не дивиш кад дођу,дзаба дошли.Кад виде добро ауто а наше таблице,очи ташире

Name

Хасим за Брзи и ап

09.08.2017 20:12

Свугдје,без обзира гдје на планети је цовјек вецином кројац своје судбине!Ако одес из БиХ да би зивио нормалним и зивотом достојним једног цовјека онда то треба урадити.Медјутим многи наси људи када додју на запад изаберу тај нацин зивота,ради 11 мјесеци а проводи се 1 мјесец у БиХ!Неки временом изаберу зивот на западу и узивају и проводе се са својим породицама без цестих одлазака у матицу гдје их цека биједа,криминал,лоповлук,мрзња,национализам,пријетње и остала срања због којих су и отисли.Поздрав!

Name

Драган

10.08.2017 08:10

Гледам комсије који имају 2000 франака пензију,узивају ,не изгледају напацено,сваки пар год. нови А4 .Пусти ти ту прицу. Јос ко је имао несрецу на послу тај је цар .

Name

радник

10.08.2017 10:49

Људи који иду вани дијеле се на двије врсте. Гастарбеитер или имиграт. Гастарбиетер знаци гостујуци радник. Кад заврси свој радни вијек иде куци. Имигрант је онај који додје тамо да зиви. Он науци језик, уклопи се у менталитет, усаврсава се и у постпуности зиви као домицилно становниство. Гастарбеитер у просјеку не зна ни 500 ријеци на домицилном језику и то је велика вецина југословена. Ја сам отисао у Њемацку прије 2 године и скоро потпуно говорим њемацки. Довео сам зену и дјецу овде и са њима ЗИВИМ овде. У Бања Луци кад додјем будем у оцевој куци и ниста не улазем ту, куца је нормалне велицине и отац ју је пристојно средио ја ни евро нисам улозио. Мени довољно да ја и зена имамо гдје преспавати и да дјеца имају по собу. Ту будемо 15 до 20 дана годисње. Онда се врацамо за Њемацку, радимо, зивимо и тако даље. Купили смо стан, плацамо кредит за њега. Уз то уплацујемо зивотно осигурање за све цланове породице и стедимо за факултет дјеци и уопсте се не муциимо да би то остварили. Лагано радимо и остварујумо своје планове. Не казем да је лако. Промјенити околину на овакав нацин јесте стрес. Додјес у дрзаву гдје никога не познајес, гдје се прица други језик и гдје вазе други закони није бас лагано. Али та прица да ја овде зивим као пас не стоји. У Бања Луци сам радио за 700 км као роб тј око 250х мјесецно теског рада и уз то дрзао басту и свиње да би презивио. Сад зена и ја радимо по 180х мјесецно, све купујемо и уз то све друго остваримо. Ниста се не сикирамо по питању пара. Највеца мука нам је била ускладити годисње одморе. Сустина је да сам одлуцио да овде зивим до смрти. А Бања Луку обици кад стигнем.

Name

пунто

09.08.2017 17:16

Мало ви претерујете са тим одласком у иностранство,није ни тамо мед и млијеко,знам из искуства јер сам и сам био отисао и брзо се вратио Тамо наси људи раде за 8-9€,станују у подрумским просторијама,и сами се хране,а раде на 60 метара висине Онда сам мало навратио у Словенију,тамо мозес наци посо 4€ сатница,имас неки биједни смјестај али сам се хранис,толико о послу у иностранству Тамо се радници запосљавају преко агенција,они наплате твој рад пуном цијеном а ти добијес мрвице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенија

09.08.2017 17:35

То сто ти незнас ниста да радис и ниси интересантан никоме да би те платио нормално не знаци да су тамо услови лоси.

Name

гастос

09.08.2017 17:54

Научи језик и знај добро језик па ћеш добро плаћен посао наћи. Ја отишао прошле године па имам 15€. А чистачи, бауштелци, итд. Ће наравно имати 8-9€ ко румуни, бугари..

Name

привреда

09.08.2017 18:08

Најбољи дио је "запослиће у привреду". Треба нам објаснити шта то ради у нашој привреди?

ОДГОВОРИТЕ
Name

за словенију

09.08.2017 19:05

Ја да незнам да радим ја би осто тамо,колко ми год дају,посто имам три заната,нисам хтио да радим без 12€,и проблем је у томе сто бих се морао сам хранити,а за то ми треба минимално 400€ мјесецно,а газда србин слепа једну плату,знаци требало би ми 800€ да потросим до прве плате Могу ја и код куце зарадити сатницу 3€ и боље него на 60 метара висине да нодам малтер за 8

Name

олала

09.08.2017 18:10

Са оволиким бројем запослених радника у Заводу за запосљавање не мозе издрзати ни Свицарска. Углавном су запосљавани и натрпавани странацком подобносцу и, реално гледано, овом друству представљају само оптерецење без конкретних корисних ефеката њиховог радног ангазмана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

09.08.2017 18:44

Кад чујем или прочитам коментар од овог министра Савановића немам напретка 3 дана, а кад га још видим са спуштеним наочарима- 7 дана ( а и њему сличне успјешне министре). Све у свему јако споро напредујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворнички пљачклаши то раде

09.08.2017 19:02

Ма то је онај тал бироа и послодаваца , добију подстицај за запослење држе радника пар мјесеци и нога . То У ЗВОРНИКУ раде сви који имају десетак и више радника . Бар се то зна шта се праве луди , колико су тако омладинаца насукали и преварили . Све то иде преко СНСД исто ко и посао пред изборе на одређено , а после избора опет улица .

ОДГОВОРИТЕ
Name

да бас тако

09.08.2017 21:02

цуј мајмуна маму им њихову имају као лафо 16.7 милона за подстицај запосљавањи и јос би као надају се добили од свјетске банке јос 40 милиона па нису они весла сисали да вама дају 40 мил кад \знају да це те ви то стрпати у своје дзепове као и ових 16.7 бас као овај просли коментар казе дил бироа и послодаваца блиским власти снсда и само на крају подијеле кес аовај уплати пола времена и јос пола од тога само да приказре да је као несто уплацивао доприноса за радника и онда цао нога а кес лего на рацун и подијеле бандити е мој затуцани народе како сте глупи па тосе ради вец 20 година то и разни подстицаји то је све отисло у руке снсд оваца

Name

Ја

14.08.2017 10:22

А ста да ради образована дјевојка или зена која се дотицном министру обрати за помоц,јер је незапослена,а он је условљава својим болесним захтјевима.Отицице у иностранство...

ОДГОВОРИТЕ