'Фрула' ће поново да засвира

Владан Симић, певач народних песама из Осечине у лепој Подгорини, који је први пре скоро четири и по деценије, снимио популарну народну песму „Еј чија фрула оним шором свира“, у тадашњој сингл варијанти, верује да се ближе дани повратка лепој изворној песми, јер јој се и млади све више враћају и тај тренд је у узлазној линији.

Србија 08.08.2017 | 21:27
'Фрула' ће поново да засвира
Симић спада у ред оних певача, који су блистали седамдесетих и почетком осамдесетих година, који нису хтели, ни по коју цену, да се одрекну изворне песме и „престроје“ у разне видове такозване новокомпоноване музике.

Криза изворне песме, по њему, траје скоро три деценије на овим просторима, „али се, срећом, враћа и у Србији и у окружењу“.

„Протеривању које је трајало скоро три деценије, ваљда, је дошао крај, па иако сам дубоко у седмој деценији живота сматрам да нисам отпевао своје, јер ме служи и глас и стас", каже Симић.

"Скоро сам певао на свадби кћерке мог пријатеља, Јове Секулића, у Ваљеву, где је било више од хиљаду људи. Гости, посебно млади скоро да су се надметали поручујући наше дивне изворне песме. Знали су шта ваља, а неке песме нико није поручивао више од четврт века. Било ми је пуно срца. Зато врерујем да се мења време".

Симић је, годинама, певао само за пријатеље и своју душу. Одрекао се добре зараде, јер није могао да прихвати „неке друге звуке“. Отишао је у пензију као возач у предузећу „Крушик пластика“ са више него скромном пензијом, после које ради као радник у фирми „Јова пласт“ у Осечини, како би допунио кућни буџет.

"Није ми било лако свих ових година, а ни сада, али нисам хтео да се продам новим мелодијама којима је то надимак, желећи да останем, до краја, веран правој песми", каже Симић.

"Већ на Сајму шљива који се одржава ускоро у Осечини, престоници шљиве, показаћемо да су се наши људи вратили свим древним вредностима нашег рода, па и песми".

(БН телевизија/ В.М.)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Xy

08.08.2017 22:09

Свугдје у свијету народи чувају своју традиционалну изворну музику као и обичаје и језик. Ми почесмо говорити енгласким језиком и бавити се свакаквим музичким дјелима само не својим, изворним. Вријеме је за ћирилицу и фрулицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

09.08.2017 08:46

Хвала за овај прелијепи чланак. Пишите више о обичним људима. Доста нам је ових смрадова из политике... Ако Бог да вратиће се поново стара добра народна пјесма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црногорац

13.12.2017 15:15

Данас сам први пут чуо пјесму Еј чија фрула.., а, коју, иначе, јако волим, у извођењу Владана Симића. Перфектно извођење пјесме ме је одушевило. Поздрав Владану.

ОДГОВОРИТЕ