Све више радника на боловању

Свакога мјесеца закључно са јуном ове године на боловању дужем од 30 дана било је 3. 900 радника, што је за око 400 радника више у поређењу са истим периодом лани, а разлози одсуства са радног мјеста махом су била тровања, повреде, тумори, те трудноћа и породиљско.

Република Српска 08.08.2017 | 15:00
Све више радника на боловању
Фонд здравственог осигурања Републике Српске за пола 2017. године биљежи раст броја радника на боловању дужем од мјесец. За разлику од прошле године, ове је на дужим боловањима било мјесечно око 400 радника више.

"Најчешћи узроци боловања су повреде и тровања, затим слиједе болести мишићно-коштаног система, тумори,  трудноћа, породиљско, те болести система крвотока", навели су у Фонду и додали да наведене групе обољења чине око 70 одсто узрока боловања.

Анализе Фонда показале су да се структура здравствених узрока изостанка с посла није значајније мијењала. Додају и да проценат боловања од 2,3 одсто у односу на укупан број радника спада у ниску заступљеност боловања.

"То значи да су од 100 радника два одсутна с посла због болести, а број изгубљених радних дана због боловања лани је по запосленом износио 7,2 дана", рекли су у Фонду.

Трошак за боловања дужа од мјесец, која иду на терет Фонда, у првој половини ове године износио је 5,2 милиона КМ.

Предсједник Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске Миодраг Фемић каже да је очигледно да све више радника оболијева, поготово од најтежих болести.

"Услови рада су све тежи, млада радна снага одлази из земље у великом проценту, па не чуди што се повећава број људи на боловањима", рекао је Фемић. 

Потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Дејан Мијић истиче да послодавци који држе до својих предузећа и запослених немају проблем са трудничким и породиљским боловањима, јер је то сасвим нормална ситуација.

Лажна боловања

Дејан Мијић каже да послодавцима најтеже падају лажна боловања.

"Увјерен сам да се љекарске комисије неће сложити с појмом лажних боловања, али немогуће је да неко буде способан да ради у приватној фирми, гдје је регистрован на два сата, а да се истовремено води на боловању у фирми гдје је стално запослен, а таквих случајева је све више", рекао је Мијић.

Истиче да су сви позиви послодаваца за ревизију таквих изостанака с посла били узалудни, те да комисија никоме није оспорила боловања за која су послодавци сумњали да су лажна.

Најчешћи узрок боловања (у %)

Повреде и тровања                                20

Болести мишићно-коштаног система        18

Тумори                                                  13

Трудноћа, рађање и бабине                   11,3

Болести система крвотока                       10

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ап

08.08.2017 13:17

Све је ствар инспекција.Док оне буду склоне корупцији,ништа од тога.Фирме имају запослених и по 400 од тога пола на црно у секторима угоститељства и грађевине а ту инспекције купе кајмак а иду у продавнице са 2 запослених.Сами себе уништавамо док се пар људи богати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власник продавнице

08.08.2017 14:19

А како да пријавим радницу када сам већ пријавио жену и себе.Волио би и ја дати слободан дан али не може када имам две раднице а продавница ради сваки дан.Ко да ради,ја набављам робу а зена по кући мала дјеца.

Name

Ситуација у Бањалуци

08.08.2017 13:44

Ја сам на боловању и прије пар дана сам вадио крв на Паприковцу. Кад сам стигао, тамоме је доцекао огроман број људи, и младих и старих који су ту досли из истог разлога. Мозете мислити ста хоцете, али се на тим људима види да су болесни. Врло лоса исхрана храном пуном пестицида и конзерванса, и свакодневни стрес узрокован корупцијом, негативном селекцијом, униставају људе. Потребно је промојенити влсст и створити здраву атмосферу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фале двојица

08.08.2017 13:44

Има она народна "не могу они мене толико мало платити, колико ја могу мало радити"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

08.08.2017 14:22

ПА КАКО ОНДА Ж.ЦВИЈАНОВИЋ ТВРДИ ДА ЈЕ ПОВЕЋАЛА ЖИВОТНИ ВИЈЕК ГРАЂАНА. МОЖДА ЈЕ МИСЛИЛА САМО НА ЧЛАНОВЕ СВОЈЕ СЕКТЕ

ОДГОВОРИТЕ