Шири се паника због скандала

Евроска комисија упозорила је да је могуће да су јаја затрована инсектицидом продавана у седам земаља, чиме овај скандал добија све веће размере.

Свијет 08.08.2017 | 11:16
Шири се паника због скандала
Велика Британија и Француска потврдиле су да је одређена количина таквих јаја ушла на њихово тржиште, а Белгија се нашла на удару критика због прикривања скандала иако је још у јуну знала да је у јајима присутан фипронил, потенцијално опасна супстанца, преноси АФП.

Француска влада саопштила је да је у две прехрамбене фабрике у централном и западном делу земље пронађено 13 товара јаја из Холандије која су контаминирана фипронилом.

Супермаркети у Немачкој, Холандији и Белгији повукли су милионе јаја од када је Белгија послала прво обавештење Европској комисији 20. јула.

Европска комисија је саопштила да су јаја на која се сумња да су затрована дистрибуирана у Француску и Велику Британију преко Немачке.

"Сада је на Шведској, Швајцарској, Француској и Великој Британији да наставе провере, јер се овим јајима може ући у траг", рекла је портпаролка ЕК Ана-Каиса Итконен.

Претпоставља се да је холандска компанија "Чикфренд" користила отровни инсектицид како би третирала паразите код пилића.

Светска здравствена организација у сматра фипронил умерено токсичним, а строго је забрањен код животиња намењеној људској прехрани.

Криза се са Холандије, Француске и Велике Британије и Белгије проширила на Немачку, Швајцарску и Шведску.

“Број јаја је врло ограничен (21.000) и опасност за јавно здравље је врло мала, али хитно истражујемо расподелу тих јаја у Великој Британији“, прецизирала је у понедељак британска агенција за безбедност хране.

Белгијски парламент сазвао је ванредну седницу због закаснеле реакције на појаву контаминираних јаја, а Европска комисија признаје да јој нису познате стварне размере проблема.

Званичници су у среду позвали у парламент министра пољопривреде Дениса Дакармеа и министарку здравља Меги де Блок како би од њих затражили објашњење зашто је властима требало више од месец дана да упозоре јавност на потенцијално токсична јаја, пише информативни портал ЕУобсервер.

Фипронил је средство за сузбијање бува, крпеља и ваши, али се не сме примјењивати на животињама које се користе у прехрани људи.

Поједини супермаркети су у јулу уклонили јаја из фрижидера, али су друге земље Европске уније о контаминацији обавештене тек крајем тог месеца.

Јаја су контаминирана фипронилом на три пољопривредна земљишта у Холандији, те у Немачкој. У међувремену су с полица супермаркета у Холандији уклоњени милиони контаминираних јаја, напомиње ЕУобсервер.

У Холандији је у склопу превентивних мера већ усмрћено између 300 и 350 хиљада кокошака.

(Јутарњи лист)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

роцк

08.08.2017 09:20

60 комада јаја

ОДГОВОРИТЕ
Name

ап

08.08.2017 09:25

Хоће људи здраву храну у ЕУ-----смрадови,све нас потроваше са својим правилима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

08.08.2017 09:41

Ето нама скупе кајгане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лампа

08.08.2017 09:54

Аха исто као за аутомобиле. Еуро норме а они сами себе врте и лазирају све податке који то дизел има да је цист.А сто се хране тице познато је да немају исти састав за њих и друге земље а ови наси сто купују фол оригинал и плацају као у немацкој мисле да је ок хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коњиц

08.08.2017 10:05

Изгледа да је некоме до јаја .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха Ха

08.08.2017 10:44

Сада никоога неће убости крпељ

ОДГОВОРИТЕ