Најава - Суперкуп: Спектакл какав Скопље никад није видело!

Реал Мадрид и Манчестер Јунајтед од 20. 45 часова одлучују о победнику Суперкупа у престоници Македоније.  Суперкуп во Скопје – судар титана на Вардару! Када су у питању непарне године, односно оне када се не играју европска и светска првенства, фудбалски фанатици и немају превише разумевања.

Фудбал 08.08.2017 | 13:45
Најава - Суперкуп: Спектакл какав Скопље никад није видело!
Велико је злопамтило Жозе Мурињо. Чињеница је да га и даље пече онај турбулентни растанак са управом мадридског Реала пре четири године - што је и апострофирао на протеклим конференцијама - а познајући карактер Посебног, учиниће све да се освети бившем клубу у оквиру финала европског Суперкупа на стадиону Филип ИИ у Скопљу (уторак, 20.45).

Манчестер Јунајтед се освајањем Лиге Европе, односно директним пласманом у Лигу шампиона, вратио на фудбалску мапу Старог континента што је само олакшало грађење великог пројекта који је започет довођењем Пола Погбе, Златана Ибрахимовића, Ерика Баија и Хенрика Мхитарјана. Били су Црвени ђаволи широке руке и овога лета - за Ромелуа Лукакуа, Немању Матића и Виктора Линделефа искеширана је слична сума (око 200.000.000 евра), а имајте на уму да је прелазни рок још увек у току. Од важнијих фудбалера отишли су Вејн Руни (Евертон) и Златан Ибрахимовић (слободан играч).

Мурињо је ротирао састав на припремама, али за очекивати да је да против Реала изведе најјачи тим у овом тренутку. Ерик Баји и Фил Џонс су суспендовани, Лук Шо и Ешли Јанг и даље ровити, Маркос Рохо је повређен. Тимоти Фосу-Менса одлази на позајмицу у Кристал Палас, а шансу би могао да добије и Хуан Мата, иако је под знаком питања јер се опоравља од повреде.

Што се тиче Реал Мадрида, за Зинедина Зидана је најважније сазнање да је Кристијано Роналдо спремнији него икад пред вечерашњи окршај, упркос томе што је имао дугачак одмор због Купа конфедерација. Ипак, очекује се да га француски стручњак неће форсирати, те да ће места у навали бити поверено Кариму Бенземи, Марку Асенсију и Иску. Наводно, португалски суперстар ускочиће само ако буде фрка. Оставља се могућност да ће утакмицу започети и Герет Бејл са којим Жозе Мурињо отворено флертује.

Чисто да подсетимо, Реал Мадрид је у досадашњем току прелазног рока пазарио само левог бека Атлетико Мадрида Теа Ернандеза и младог репрезентативца Шпаније Данија Себаљоса (Бетис) за око 50.000.000 евра. Отишли су Алваро Мората (Челси), Данило(Манчестер Сити), Хамес Родригез (Бајерн Минхен), Маријано Дијаз (Лион), Фабио Коентрао(Спортинг), Пепе (Бешикташ), Дијего Љоренте (Реал Сосиједад) и Бурги (Алавес). Мање-више сви они који су били на маргини или добијали шансу из другог плана.

Тачно је да је број припремних турнира, који све личе на завршнице најбољих клупских такмичења, барем по именима екипа, све већи и да се конкретно ове године све помало убрзава, јер нас чека нови Мундијал, тешко је објаснити просечном мушкарцу (или дами, која дели исти ’проблем’) да ’правог’ фудбала нема дуже од месец дана.

Ипак, овог лета смо имали среће – пост сезона била је никад краћа, споменути пријетаљески турнири веома занимљиви, а прва два званична сусрета обећавајућа. Једни су испунили очекивања, Арсенал је после пенала савладао Челси за трофеј у Комјунити Шилду, али прави спектакл пред подизање завесе чека нас од 20.45 – у Скопљу!

И, док ми полемишемо и разматрамо да ли је боље градити Национални стадион – у Сурчину, Раковици или на Лединама – да ли је боље реновирати Звездин и Партизанов (али, који?), наше комшије и бивши земљаци угостиће два од неколико највећих клубова света – Манчестер Јунајтед и Реал Мадрид.

“Припреме су биле одличне, никад нисам уморан од приче о сјајној организацији. Спровели смо у план све оно што смо желели, пробали много тога различитог у нашој игри... Резулатати нимало нису били битни, већ само наша еволуција. Такође, нисамо имали ни проблема са тежим повредама, само са неколико блажих. Са Суперкупом крежу озбиљне ствари јер је одмах ’иза’ Премијер лига“, јасан је био Жозе Мурињо, тренер ’Црвених ђавола’, најавивши оно што са нестрпљењем очекујемо у викенду који следи.

Освајачи Лиге Европе, односно Лиге шампиона састаће се у традиционалном термину, на стадиону Филип ИИ Македонски, у борби за Суперкуп Европе – заједно са свим својим звездама, али и једаним Србином – Немањом Матићем.

Португалац је нашег репрезентативца учинио најскупљим Србином у историји када је фудбал у питању, пошто је за њега платио свом бившем клубу Челсију 45 милиона евра, па га је тако и други пут, после довођења из Бенфике (25 милиона евра), показао колико га цени.

’Специјални’ неће моћи да рачуна на суспендоване Ерика Баија и Фила Џонса, као и повређене – Маркуса Роха, Лука Шоа и Ешлија Јанга, док се очекује да Матић заигра у првој постави.

“Узбуђен сам што ћемо играти Суперкуп и што ће нам ривал бити првак Европе. Велика је част играти ове мечеве, а посебно када се састају клубови са пребогатом историјом и мноштво трофеја. Морамо да се опустимо и уживамо у игри јер играч нема превише шанси да игра овакве сусрете током каријере“, додаје бивши тренер Реал Мадрида, откривши новинарима у Македонији да се и даље чује са одређеним играчима ’Краљевића’.

УЕФА Суперкуп више је ствар престижа, као и сам пут којим се до њега стиже, али навијачи тима са Олд Трафорда, стављајући трофеје на страну, колико год то било могуће када сте најпопуларнији британски клуб, свакако немају дилему када је у питању Мурињо и његова визија за будућност клуба.

“Ми сви, пре свега, верујемо у Јунајтед, што истовремено значи да верујемо и у Жозеа Муриња. Он је наш менаџер, прихватио је ситуацију у клубу који није била никако лагана – играчки кадар био је пред реконструкцијом, доведено је неколико погрешних играча, а ту је наравно и тај моменат свега онога што он доноси, па ти сад на све то додај и ’сенку’ сера Алекса Фергусона и величину и морање које Јунајтед носи. То је огроман пристисак, али је и он велики менаџер и ми верујемо у њега и процес који је започео. Он је већ почео да даје разултате, а ја се надам да ће наредни корак бити направљен вечерас, овде – са први трофеј у Европи против правака Европе“, каже Хари за Б92.нет.

Јунајтед је свој једини Суперкуп Европе освојио још 1991. године – када је савладао нашу Црвену звезду. Брајан Мекклер постигао је једини гол на Трафорду, а реванш није одигран из добро познатих разлога.

Ово ће им бити укупно четврто финале, а Хари каже да је период кроз који клуб пролази у последњих неколико година нешто потпуно природно.

“Знаш како, ја Јунајтед пратим цео живот, а ево – имам их 59. Отац ми има сезонску, покојни деда ми је цео живот имао сезонску, а има је и мој син. Гледао сам безброј мечева и код куће и у гостима, у Енглеској и Европи, на хиљаде различитих играча у свим могућим такмичењима.... Када сте навијач великог клуба морате да будете спремни на периоде које и неће бити такви, а ми смо имали ту невероватну срећу да нас три деценије предводи најбољи менаџер свих времена. Сада је на његово место, после неколико иритирајућих експеримената, дошао човек који га ’прати’ и ми се надамо да ће наставити истим путем“.

С друге стране, дванаестротруку прваци Старог континента од доласка Зинедина Зидана у све мечеве улазе као фаворити, не само због чињенице да имају изузетно јак састав или тога што играју са тим са стадиона Сантјаго Бернабеу, већ невероватне харизме која прати легендарног Француза од када је сео на тренерску клупу.

За годину и по дана као тренер највећег клуба на свету освојио је – две Лиге шампиона заредом, што никада никоме није пошло за руком, Ла Лигу и ФИФА Клупско светско првенство, а сада има прилику да донесе и четврти Суперкуп Реалу – први је освојио као играч још 2002, други прошле сезоне, а трећи као асистент Карла Анчелотија 2014.

Какав је био на терену, такав је и у лакованим ципелама поред аут линије, увек гладан победе, са жељом да он увек буде тај који је бољи.

“Меч против Јунајтеда је изузетно и те како важан. Дошли смо овде да победимо и ништа друго није важно. У Мадриду сам 16 година, али сам играо и против Реала, па врло добро знам колика је жеља да нас победе. Ми смо Реал, највећи клуб на свету и сви желе да нам скину скалп. Сваке године је све теже, свесни смо тога, али нама је глад иста, ако не и већа“, нема дилему Зидан.

Зизу, с друге стране, нема проблема са повређеним играчима – сви су у уторак тренирали пуним интензитетом, а највећи плус свакако јесте податак да је у главни град Македоније стигао и Кристијано Роналдо, за кога је примарно најављено да ће играти.

“Самом појавом на терену прави огромну разлику и наравно да се радујем што ће играти вечерас. Он је најбољи играч на свету и наше шансе за победу са њим у тиму веће су за барем педсет одсто. Не кажем то само као заклети Мадриста, ја заиста мислим да је он најбољи, најкомплетнији фудбалер на свету – играч коме је довољно мало простора и времена да реши утакмицу“, каже нам Хорхе, који је рано ујутру стигао из Мадрида.

За разлику од Енглеза, Шпанци су тек у уторак почели да пристижу у већем броју, али и даље на улицама можете видети далеко више црвених детаља, док се ори ’Дон’т таке ме хоме’ и тражи што већа хладовина како би се максимално уживало у освежењу.

“Мислим да немају шансе против нас, јесу добра екипа, са неколико врхунских појединаца, али смо ми двоструки узастопни праваци Европе. Они се и даље налазе у процесу реконструкције тима, полако уклапају појачања и Мурињо тражи прави рецепт да све то уклопи. Верујем да се враћају, и да ће у годинама које следе поново у самом врху, али и то на страну – ретко ко има шансе против нас“, мало је рећи да је самоуверен Пабло, док ми показује мајицу на којој се налази 12 ’ушатих’ пехара.

Било како било, односно који год резултат био, љубитељи најважније споредне ствари на свету имаће прилику да уживају у окршају који обећава, а нама истовремено остаје да се питамо када бисмо ми могли да барем аплицирамо за овако нешто...

Мегаломански пројекти никако немају смисла, посебно када се има у виду у ком је стању инфраструктура наших ’суперлигаша’, док се ово што су Македонци урадили некако само по себи намеће као логично решење.

Спремите се за 20.45 и окршај два тима вредна преко милијарде, где цена само пет појединаца премашује половину те суме.

Арена Филип ИИ

Национални стадион Македоније Арена Филип ИИ на којем ће играти Реал и Јунајтед изграђена је 1947. године, али је реновинара у током 2008-2013. и у том периоду уложено је око 60 милиона евра. Скопски стадион има капацитет 33.460 места.

РЕАЛ МАДРИД - МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД (20.45)

Арена: Филип ИИ, Скопље
Капацитет: 32.000
Судија: Ђанлука Роки (Италија)

РЕАЛ МАДРИД (4-3-3): Навас - Карвахал, Рамос, Варан, Марсело - Крос, Модрић, Каземиро - Иско, Бензема, Асенсио.

МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД (4-3-3): Де Хеа - Валенсија, Смолинг, Линделеф, Дармијан - Матић, Ерера, Погба - Мхитарјан, Лукаку, Марсијал.

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар