Прије лета не једу исту храну!

Сигурност путника у авио-саобраћају готово је у потпуности у рукама особља, тако да пилоти на комерцијалним летовима морају поштивати одређене ствари, али на многе могу и утицати.

Свијет 08.08.2017 | 11:00
Прије лета не једу исту храну!
На пример, пилоти најчешће могу да бирају и копилота с којим би хтели да лете, а при избору им је увек и особа с којом никако не желе да деле кокпит. Ипак, нека правила никако не смеју прекршити, а једно од њих говори како пилот и копилот пре лета не смеју да једу исту храну.

Иако се правило на први поглед може учинити чудним, за њега постоје јако добри разлози, а они су, наравно, сигурносне природе. На пример, ако нешто пође наопако с оброком једног пилота и он се отрује храном, други пилот неће доживети исту судбину и моћи ће да преуме управљање авионом

Важно је додати како та пракса није прописана законом, али је у правилу доносе саме авионске компаније како би што боље заштитиле своје путнике. Такође, пилотима се саветује и избегавање одређене хране пре лета, попут сирове рибе.

Тровање храном на летовима је реткост, ипак, забележени су неки случајеви. Најпознатији је онај из 1982. године, кад се поквареним пудингом отровало чак 10 чланова посаде укључујући пилота и копилота, а да ствар буде гора, реч је била о прекоокеанском лету Њујорк – Лисабон.

Ипак, чак и тада пилоти су задржали прибраност и успели да се врате у Бостон, а с обзиром на данашњу праксу конзумирања хране пре лета, готово је немогуће да се оба пилота отрују храном.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар