Ердоган сљедећи мјесец у Србији

Турски лидер крајем септембра долази у званичну посету Србији. Делегација из Анкаре слеће са два авиона, тема и "Турски ток"

Србија 08.08.2017 | 09:05
Ердоган сљедећи мјесец у Србији
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган стиже у званичну посету Србији крајем септембра - сазнају "Новости".

Долазак првог човека турске државе могао би да означи и нову еру економске сарадње Београда и Анкаре, јер ће са делегацијом коју ће предводити Ердоган, у Србију слетети и око 150 бизнисмена из различитих области и то у два авиона!

Турски председник највероватније ће у Србији провести више од једног дана, а том приликом на радном столу испред Вучића и Ердогана требало би да се нађу најважније регионалне политичке и економске теме, али и стави тачка на све "шумове на везама" између Београда и Анкаре до којих је дошло у последње време.

Током Ердоганове посете могли би да се финиширају и конкретни пословни договори, и то из области текстилне индустрије и приватизације наших бања, за које су улагачи из Турске посебно заинтересовани. Разговараће се и о изградњи гасовода "Турски ток", чији би један крак требало да прође кроз Србију.

Агенда ове посете, према нашим информацијама, разматрана је у понедељак на састанку председника Александра Вучића са подсекретаром Националне обавештајне службе Турске (МИТ) Хаканом Фиданом. Овај званичник из Анкаре слови за једног од најближих Ердоганових сарадника, а по многима се котира као други човек турске државе.

Осим око припрема за Ердоганову посету, Вучић и Фидан у понедељак су разговарали и о безбедносним изазовима са којима се суочавају две земље.

Како је саопштено из кабинета председника Србије, Вучић је истакао да су мигрантска криза, уз растуће терористичке претње, безбедносни изазови са којима се суочавају и наша земља и Турска.

Иначе, Вучић и Ердоган срели су се почетком јула, у Истанбулу, где је српски председник учествовао и био један од говорника на 22. Светском конгресу нафте. Вучић је тада поручио да "Србија поштује турску снагу, поштује себе и верује да можемо да изградимо добро и искрено пријатељство између Срба и Турака и двеју држава".

САРАДЊА ЧУВА МИР

На састанку на Андрићевом венцу, Вучић и Фидан сагласили су се да за Србију и Турску, које се налазе на рути мигрантског таласа, разговори у Београду представљају важан корак у јачању билатералне сарадње двеју земаља. Потврђено је да је сарадња важна у циљу очувања мира и стабилности, како у региону тако и у целој Европи.

(Вечерње новости)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зеница

08.08.2017 08:01

Окупација од мрске Турске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

08.08.2017 09:04

Хèхè овај Вуциц је ï председник и премиер. Ја нигдје невидјех да је нова премијерка Србије примила страну делегацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија .

09.08.2017 04:59

Безбели долази да пресједник Вуциц конацно призна Косово .

ОДГОВОРИТЕ