Женски празник: Трнова Петка

Верници Српске православне цркве често грешком мешају св. Петку, која је била Римљанка и која се слави у августу, са св. Петком која је била Гркиња и која се слави у октобру

Србија 08.08.2017 | 08:11
Женски празник: Трнова Петка
Православни верници данас прослављају свету преподобномученицу Параскеву, у народу позната као Трнова Петка. Овим празником завршава се мали летњи "циклус женских празника", коме припадају и Огњена и Блага Марија.

Наше прабаке су веровале да на данашњи дан никако не ваља месити хлеб, прати веш, износити пепео или радити било шта од ручних радова.

Данашњи дан се поштује код Срба иако сам празник није црвено слово. Даном ове светитељке завршава се "циклус женских празника" у које спадају и Огњена и Блага Марија.

Родом је из Рима, из хришћанске породице, живела је у 2. веку после Христа, а након смрти родитеља, имање је разделила сиромашнима и замонашила се.

Због проповедања забрањене Христове вере била је оптужена цару Антонину Пију. Како је исцелила и самог цара, који се крстио, наставила је да мисионари и у другим крајевима. Често је затварана због хришћанства које је ширила, мучена је и на крају је посечена мачем, по наређењу кнеза Тарасија око 140. године.

Њене мошти касније су пренете у Цариград.

Празник Трнове Петке спада у празнике који се веома поштују у српском народу. У неким крајевима се прослављају и заветине и манастирске славе.

Верници Српске православне цркве често грешком мешају св. Петку, која је била Римљанка и која се слави у августу, са св. Петком која је била Гркиња и која се слави у октобру, не знајући да у календару има више светитељки са овим именом.

(Телеграф.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар