Метрополе које полако нестају

Широм света геолози уочавају феномен субсиденције, то јест тоњења тла. Осим тектонским чиниоцима, одговорност за то приписују испумпавању подземних вода за потребе домаћинстава, индустријских постројења и пољопривреде. На тај начин мења се састав слојева тла и они постају згуснутији, а површина изнад њих тоне.

Свијет 07.08.2017 | 10:15
Метрополе које полако нестају
Субсиденција је посебно велики проблем у градовима близу обале или на ушћима великих река, је овде постоји већа опасност од поплава. У најгорем случају, могу да потону читави градови, а ово су неке од угрожених метропола.



Хо Ши Мин

Највећи град Вијетнама у делти реке Сајгон сваке године спусти се за два центиметра. Прошле године град су погодиле велике поплаве, делом изазване обилним кишама.

"Тоњење тла, међутим, отежава уклањање водених маса. Због тога поплаве дуже трају, наносећи више штете него у прошлости", објашњава холандски географ и Гилес Еркенс, који на Научном институту Делтарес Универзитета у Утрехту истражује субсидијенцију у густо насељеним подручјума.

Влада у Вијетнаму је, додуше, ограничила испумпавање подземних вода, али ефекти су за сада слаби.



Токио

Главни град Јапана је пример успешне борбе против тоњења тла. Јапанска влада је још 1960-тих година почела да ограничава коришћење подземних вода за приватну употребу, а корак по корак намерава да је потпуно забрани за индустријске сврхе. За снабдевање града данас се углавном користе резервоари у планинама. Труд се исплатио, па тако не само да је заустављено тоњење, већ се у новије време тло чак благо подигло.

"Токио се спустио за око четири метра, али од када су уведене противмере град се подигао за око 25 центиметара", објашњава стручњак Еркенс.



Дака

Престоница Бангладеша (17 милиона становника) најкраће је на листи градова који тону, јер су научници тек недавно помоћу сателитских снимака доказали постојање ове појаве. И овде је узрок испумпавање подземних вода - око 87 одсто потреба града покрива се на овај начин.



Венеција

Венеција је класичан пример града који тоне. Субсиденција изазвана испумпавањем подземних вода један је од разлога што је Трг светог Марка редовно поплављен. Као и Токио, Венција је реаговала и забранила великим индустријским предузећима коришћење подземних вода.

Тиме је спуштање тла знатно успорено, али град ипак и даље тоне, а разлог је велика тежина града на меканом тлу.



Шангај

У Кини су власти такође схватиле да су подземне воде и субсиденција директно повезане. У Шангају (25 милиона становника) примењују се активне и пасивне мере за замену испумпане воде. Захваљујући томе стабилизован је ниво подземних вода, а субсиденција ограничена.

(wеатхер.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар