Куртоа и Мората трагичари, Арсеналу први трофеј!

Фудбалери Арсенала освојили су трофеј у Комјунити шилду победом против градског ривала Челсија после пенала.  Арсенал пеналима до трофеја! "Тобџије" боље од Челсија у дуелу прошлосезонског освајача ФА купа и Премијер лиге.  Фатална 82 секунда, кобни промашаји са пенала Куртое и појачања од 80. 000. 000 - Арсеналу први трофеј у сезони! Педрово искључене донело преокрет Тобџијама.

Фудбал 06.08.2017 | 17:30
Куртоа и Мората трагичари, Арсеналу први трофеј!
Арсенал - Челси 1:1 (0:1), пеналима 4:1 у мечу за Комјунити шилд.

"Плавци" су повели преко Виктора Мозеса у 46. минуту, а у 82. је изједначио Сеад Колашинац, из прве акције након искључења Педра због оштрог старта са леђа.

Пенали су извођени експерименталним редоследом 1-2-2-2-2-1, уместо стандардног наизменичног шутирања са 11 метара, с тим да је победник био одлучен после само седам пенала.

Ево како је текла серија...

Кејхил 1:0
Волкот 1:1
Монреал 1:2
Куртоа - преко гола
Мората - поред гола
Окслејд-Чемберлен 1:3
Жиру 1:4

Ово је четврти пут заредом да освајач ФА купа победи шампиона Енглеске у утакмици која традиционално најављује старт Премијер лиге (11. августа). Прошлог лета је Манчестер јунајтед савладао Лестер, а Арсенал пре тога био бољи од Челсија и Манчестер ситија.

Најбоље шансе, не рачунајући голове, имали су Арсеналов нови центарфор Александр Лаказет, који је погодио стативу у 22. минуту и Гранит Џака, чији одличан ударац из даљине је Тибо Куртоа врховима прстију скренуо у корнер.

Штопер "плаваца" Гери Кејхил на овом мечу је представљао опасност по противника, али и по своје саиграче. У првом полувремену је лактом посекао по лицу Пера Мертесакера, који је одмах замењен, да би у наставку изазвао судар главама са Давидом Луизом, после кога су, на срећу, обојица могла да наставе игру.

У финалу ФА купа помрачење ума Виктора Мозеса, у борби за Комјунити шилд живци су издали Педра. Прво њега. Тањили су се и другима. Следећи је поклекао Тибо Куртоа, па Алваро Мората. Челси је за појасом имао први трофеј у сезони, али га је просто предао ривалу. Арсенал је освојио Комјунити шилд савладавши Плавце у пенал серији са 4:1.

Регуларних 90 минута утакмице завршено је резултатом 1:1 пошто је погодак дебитанта Сеада Колашинца анулирао ранији гол Виктора Мозеса. Био је на добром путу да окаје грехе из финала Купа, да се пред навијачима опере за црвени картон у мајском окршају са истим ривалом. Није му се дало. Или можда боље рећи саиграчи му нису дали.

На тренутке, Челси је данас изгледао суицидно. Педру тај црвени картон уопште није био потребан. А још нам није јасно зашто је Антонио Конте одлучио да већ у другој серији пенал изведе Куртоа? И зашто је он то учинио тако брзоплето? Да се бар који секунд концетрисао, можда не би лопту послао метар изнад гола. Уосталом, да је цео клуб био мало смиренији, мало мање паничан у потрази за шпицом, да ли би заиста истресао 80.000.000 евра за Алвара Морату? Јер иако је овај пораз најмање његов с обзиром на то да је ушао у игру у 74. минуту, нема никакве сумње да ће острвски медији после његовог промашеног пенала, последњег у серији, поставити то питање: да ли је Мората вредан свих тих пара?

Али да не трчимо толико унапред. У не претерано атрактивној утакмици за гледање, прво полувреме је обележила статива Арсеналовог најзвучнијег појачања Александра Лаказета, да би друго отворио погодак Виктора Мозеса, који је искористио тренутак непажње Роба Холдинга и Ектора Бељерина. Лоше испуцану лопту је у срце казненог простора вратио Гери Кејхил, а Мозес је био бржи од поменутог двојца и савладао Петра Чеха.

Логично, уследио је период игре у којем је Арсенал атаковао, али није то изгледало толико опасно. Један ударац Гранита Џаке и савршена интервенција Тиба Куртое било је мање-више све вредно помена. Све док Педро није без икакве потребе ђоном улетео у Мухамеда Елненија и оставио играче да са десеторицом бране гол предности.

Само 82 секунда касније, стигла је казна. Џака је центрирао, а Колашинац постао први Арсеналов играч који је у дебију пред лондонском публиком погодио противничку мрежу још од Жиберта Силве и 2002. године.

Последњи минути регуларног тока утакмице били су лишени драме. Тензија се надвила над Вембли пред почетак пенал серије. Кад је она и почела - није дуго трајала. Збрзао се Челси. Пожурио је Куртоа, пожурио је и Мората.

Макар једна брига мање за Арсенал пред почетак нове сезоне. Ова сасвим сигурно неће бити завршена без пехара. Мада је овај из Комјунити Шилда свакако најмање вредности. Али би могао да буде од немерљиве вредности за играче. Да их убеди да јесу на нивоу манчестерских великана, па и Челсија.

Јер да се не лажемо, ове сезоне само ретки виде Арсенал у прва три на табели. 

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар