Лукашенко оштро против нерадника

У Белорусији ће ускоро они који не желе да раде плаћати "порез на беспосличарење". И у Русији разматрају да уведу сличан закон о "тунејадству"

Свијет 05.08.2017 | 18:43
Лукашенко оштро против нерадника
До 1. октобра сви у Белорусији морају да пронађу неки посао. Ко хоће да ради добиће прилику, а оне који не желе да раде, ми ћемо натерати. Око 300.000 људи неоправдано не ради и ми ћемо их научити да живе од свог посла, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко у расправи о последњем извештају "Демографија и запосленост".

Минулог пролећа инсистирање председника Лукашенка да се до 1. маја запосле сви незапослени у земљи изазвало је бројне протесте, највише због тога што су незапослени требали да плаћају "порез на тунејадство" (беспосличарење)! Због тога је била одложена примена тог закона.

Сада се предлаже да они који немају запослење морају да раде у комуналним службама. Циљ тог декрета је да у земљи сви нешто раде, објаснио је Лукашенко.

Без посла је око пола милиона људи, али се сматра да их око 200.000 сада објективно из разних разлога не може да ради. Наводно да је реална незапосленост у 2016. била 5,8 посто. Иначе, у прошлој години у Белорусији је отворено 54.000 нових радних места.

Лукашенко је критиковао и богате и добро ситуиране чиновнике.

"Запослите своје жене, мужеве, љубавнице и љубавнике, рођаке и ближње", поручио је Лукашенко високим чиновницима.

"Људи без посла треба да саде шуму, праве ограде и фарбају их. Други нека чисте, копају или возе."

Пуковник Сергеј Шпегун начелник Оперативно-аналитичког центра, задужен је да прати спровођење те Лукашенкове наредбе.

Један број незапослених се и не пријављује на берзу рад. Држава незапосленима даје, на одређено време, месечно око 10 долара, а заузврат они морају да се одазивају на све акције чишћења.

Мада један број московских новинара иронично коментарише збивања у Белорусији, то што се Лукашенко забринуо због беспосличара, и у Русији су забринути том појавом.

Потпредседница руске владе Олга Голодец недавно је саопштила да се и у Русији расправља о закону о "тунејадству". Радно способно становништво које не ради мораће да плаћа порез.

Колико ће износити, сада расправља министарство рада. Премијер Дмитриј Медведев је објаснио да је циљ да се натерају да плаћају социјалне услуге они који користе бесплатно здравство и друге социјалне повластице. Они којима служба запошљавања не може да нађе посао биће ослобођени плаћања пореза.

РАЗГОВОР

"Имамо ми асоцијалне људе, алкохоличаре који неће да раде. Онима који су изгубили посао, а хоће да раде, држава треба да помогне. Било где да дођем у Белорусији хоћу да разговарам са онима који немају посао", истиче Лукашенко.

"ТУНЕЈАДСТВО"

Реч "тунејадство" је настала од спајања две старословенске речи "туне" што значи бесплатно, и "јасти", што значи јести. За беспосличаре тј. људе који живе на рачун туђег рада, још у СССР-у се користила реч "тунејадство".

У периоду 1961. и до 1991. људи који нису дужи период радили били су кажњавани и присилно запошљавани. Један од таквих је био песник Јосиф Бродски, који је касније добио Нобелову награду.

(Вечерње новости)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Хм

06.08.2017 03:14

Који кретен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за хм

06.08.2017 08:26

Мислиш на себе ваљда.

Name

Хм

06.08.2017 11:51

Не него на њега, а сад и на тебе. Кретени подтзавају кретене. А кад смо вец код рада, нека се скине с врата том тамо народу и нека ОН уе нрсто да ради. Доста је продавао маглу.

Name

Максим

06.08.2017 06:50

Свака му цаст! Засто Брцко нема Лукасенка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

06.08.2017 08:37

Све истјерати ир кафица и на посао, нико ниста не ради само смрцу, алкохол пуну главу и ту на телефонима тразе неку славу.

Name

ре

06.08.2017 09:07

Не само Брцко,него цијела БХ...!! Са тим законом би највисе билиа погодјена дјеца тајкуна,ратни профитера,тзв политицара,лазних превараната у вријеме приватизације итд. Јер они мисле,све сто им је тата покрао да је то Богом дато...!!!

Name

Хм

06.08.2017 11:53

ре, глупане, дјеца тајкуна су у радном односу по дрзавним фирмама, као и дјеца политицара, а највисе би била погодјена дјеца будала, таквих као ти.

Name

ре Хм

06.08.2017 12:32

На твоју залост неваспитана марво, моја дјеца су високо образована и раде у појединим свјетским институцијама.Наравно да нијесу родјена и сколована у Европском Авганистану,Руанди итд...!! А од тих твојих лопова или тзв политицара дјеца са својим дипломама могу само доци у госте овамо.....!!!

Name

АЛБАТРОС

06.08.2017 08:16

Хеј. Хеј хејјјјј, велики демократа и привредник....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Хм

06.08.2017 13:30

Прицас напамет.Он тамо побједује постено на изборима.Бјелорусија је у бивсем СССР била несто као Словенија у СФРЈ.А ако се Бјелорусија пореди са нама годинама су испред нас.И Србије.Нароцито по питању ста знају и ста производе.Запад их демонизује зато сто се не понасају према Русима као Украјинци.

ОДГОВОРИТЕ