Била је најтужнија дива на свијету

Данас, 5. августа навршава се педесет и пет година од смрти Мерилин Монро- америчке глумице, певачице, модела, забављачице и секс симбола. Њена посебна личност, начин живота и достигнућа претворили су је у светску икону, која и данас интригира и инспирише.

Свијет 05.08.2017 | 16:03
Била је најтужнија дива на свијету
На свет је дошла као Норма Џин Мортенсон, рођена на сиротињском одељењу Опште болнице у Лос Анђелесу, кад се њена мајка Гледис већ развела од другог мужа Мартина Едварда Мортенсона. Због проблематичног психичког здравља и неспремности за одговорну дужност самохране мајке, за мање од две недеље након рођења Гледис ју је дала на усвајање.

"Била сам грешка. Мајка није хтела да ме роди. Мислим да ме никад није желела. Вероватно сам јој била само сметња и срамота. Разведена жена ионако ће тешко наћи мушкарца, а ако уз то има и незаконито дете… Ипак, тако бих волела да ме је желела" рекла је једном приликом Мерилин.

Ретки створ који је Норми давао љубав и свуда је пратио био је њен пас. Једног дана, он је пронађен мртав и од тада траје Нормина потрага за љубављу...

Тешко детињство

Нормина мајка Гледис је из првог брака имала двоје деце, сина Џека и ћерку Бернис, али Мерилин је своју полусестру упознала много касније. Након мужа насилника, Гледис је упловила у други брак са Едвардом Мортенсоном, који се након четири месеца завршио неславно. Други развод је тотално психички уништио Нормину мајку. Депресија и нагла промена расположења су утицали на даље срљање у животу.

Радећи као монтажерка у студију “Цонсолидатед” упознавала је многе мушкарце, када се упустила у аферу са ожењеним колегом, Стенлијем Џифордом. Касније је тврдила да је управо он биолошки отац Норме Џин, међутим он је то оповргнуо. На Нормино инсистирање да ступи у контакт са њим, Стенли је поручио да се јави његовом адвокату.

Након што се Норма вратила да живи код мајке, Гледис је упала у велику кризу када јо је дијагностификована параноида шизофренија. Тада је законски старатељ постала мајчина пријатељица Грејс Годард. Године 1935., Норма је завршила у сиротишту, а потом код тетке коју није уопште познавала.

Након таквог детињства и одрастања није чудно да је Мерилин била дубоко несигурна и да је управо због очајничке потребе да буде вољена увек тражила породицу и очинску фигуру. Надала се да ће јој то пружити љубавници, којих је имала безброј, или мужеви, које је звала “тата”, али ни са једним није пронашла љубав и сигурност за којима је чезнула.


Норма Џин постаје Мерилин Монро

Када је фотограф Дејвид Кановер дошао у фабрику падобрана да снима жене које вредно раде, направио је неколико снимака на основу којих је запазио Норму. Одмах потом Мерилин потписује уговор са модном агенцијом, а убрзо почиње да краси насловнице светских магазина.

Жеља да постане филмска глумица довела ју је (1946. године) у просторије филмске компаније "Фокс" где је имала састанак са агентом за нове таленте Беном Лајоном.

"Прегледавали смо каталоге глумица тражећи идеју и одједном сам угледао име Мерилин Мллер, Зиегфилдове звезде из Њујорка. Погледао сам је и рекао:Ти си за мене Мерилин. Признала је како јој се име свиђа. Замолила ме да јој допустимо задржавање бакиног презимена", истакао је он.

Али без обзира на ново уметничко име и нови имиџ секси плавуше, пробој у свет филма није био нимало лак. У почетку је глумила у нискобуџетним филмовима Б класе, и то најчесће "глупе плавуше".

Разочарана зарадом, она тада изјављује: "У Холивуду ти плаћају 1000 долара за пољубац а 50 центи за душу."

Прву велику шансу добија у филму Џона Хјустона ''Дунгла на асфалту" из 1950. године. Следе фиилмови ''Све о Еви'', "Не труди се да куцаш" и комедија ''Мајмунска посла".



Три брака, ни један срећан...

Чувена холивудска лепотица имала је три брака иза себе. Први пут на луди камен стала је 19. јуна 1942. године када се удала за Џејмса Дафертија. Мерилин никада није била заљубљена у њега, вец је у њему видела пут за излазак из сиротишта.

Џо Џиманџо се заљубио у Мерилин када је видео на слици, а венчали су се 1954., после двогодишње везе. Након само 274 дана проведених у браку глумица је затражила развод због психичког злостављања, вређања и уцена.

Годину дана након развода, Мерилин се удала 29. јуна 1956. за Артула Милера. У почетку су венчање крили од јавности, а да би ступила у врак глумица је морала да се преобрати у јудизам. Она је са Милером остала у другом стању, али је трудноћа била ванматерична, те се завршила побачајем. Развели су се у Мексику 1961.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар