Жесток одговор из Хумске: УЕФА је лицемерна!

Кажњава по Гуглу и Стејт департменту! Хтела да нас избаци из Европе! Детаљно образложење потпредседника Партизана, проф. др Владимира Вулетића поводом одлуке из Ниона.

Фудбал 05.08.2017 | 21:45
Жесток одговор из Хумске: УЕФА је лицемерна!
Жестока је казна УЕФА, жесток је и одговор Партизана!

Црно-бели су спремили жалбу поводом одлуке из Ниона да се казне двема утакмицама играња пред празним трибинама и 130.000 евра новчане глобе, у понедељак ће у Нион послати документацију у којој ће прецизно бити наведени сви аспекти невиности, али једно је сигурно: са предлогом санкције коју им је доставио Жан Пол, инспектор за етичку и дисциплинску одговорност УЕФА, не слажу се.

То је у детаљном излагању појаснио потпредседник клуба из Хумске 1, проф. др Владимир Вулетић, уверавајући да је одлука Европске куће фудбала заснована на политичким, а не правним аргументима.

Штавише, открио је да је поменути инспектор Жан Пол тражио да се Партизан избаци из УЕФА такмичења за ову сезону, као што је био случај лета 2007, после инцидената у Мостару.

„Партизан је кажњен 130.000 евра и две утакмице пред празним трибинама. Предлог инспектора УЕФА је био да Партизан буде искључен из европског такмичењима. Аргументима смо успели да смањимо на ову казну, ако је то икаква утеха. А иницијални предлог је био да будемо искључени. Инспектор је то предложио“, навео је Вулетић.

Санкција се односи на понашање навијача за време београдских утакмица против Будућности и Олимпијакоса, у квалификацијама за Лигу шампиона.

„Реч је о класичном и врхунском лицемерју Европске куће фудбала, која је у потпуном незнању и сопственој неукости у вези са историјским, политичким и сваким другим спортским елементима, у контексту онога што су навијачи Партизана имали прилику да истакну, ангажовала инспектора за етничку и расну нетрпељивост. Он је, изгледа, користио само грађу Гугла, америчког Стејт департмента и Конгреса, америчке телевизије ЦНН и недељника Тајм, Европског парламента... Једнострани поглед у којем се инспектору чини да је потпуно ирелевантно да ли је неко лице осуђено или оптужено указује на лични, субјективни, једнострани, рекао бих и тенденциозни наступ инспектора, који је предложио овакву казну за Партизан“.

Вулетић је најпре објаснио да је УЕФА, како каже, „на основу аргумената из Хумске одустала од  гоњења Партизан за транспаренте посвећене четничком војводи Павлу Ђуришићу“, који је за одговорне у Ниону био споран.

„Успели смо да објаснимо, на неки начин, шта значи за Србију Црна Гора, односно српска Спарта и да објаснимо да је Србија у Другом светском рату за разлику од других земаља, у окружењу пре свега, имала два ослободилачка покрета. Онај први, којем је припадао Павле Ђуришић, уједно је и први герилски ослободилачки покрет у Европи. За разлику од наших комшија, који су током Другог светског рата имали прилику да граде независну државу Хрватску на српским костима, српска држава је имала два ослободилачка покрета“.

ПАРТИЗАН НЕ НЕГИРА ЗЛОЧИНЕ, АЛИ ШТА ЈЕ СА ХОЛАНДСКИМ БАТАЉОНОМ?

Утисак је да је далеко већи проблем приликом изрицања казне представљала чињеница да се УЕФА бавила скандирањем Гробара Ратку Младићу, за време меча са Будућности. А он је одигран 11. јула, на годишњицу дешавања у Сребреници.

„Инспектор се и даље бави ликом и делом генерала Ратка Младића, отпужујући навијаче Партизана да су дали подршку „доказаном“ ратном злочинцу. Све је то у реду, осим речи - доказаном. Он није доказани ратни злочинац. Партизан ни на који начин не жели да ништи жртве, нити да негира злочине, али, поступа скрупулозно у ставу са оним правилима да се свако лице држи за невино, па и у инспекторовим извештајима мора водити као невино, све док суд не докаже да је криво. Није инспектор судија и неко ко ће да Младића назива балканском звери и кољачем из Босне, како га је назвао инспектор УЕФА. То само суд може да утврди. Ако се то докаже“.

Вулетић је наступ инспектора УЕФА назвао политичким.

„Апсолутно нема никакве везе са спортом. Не можемо, нити желимо, да утичемо на ставове навијача у вези са одређеним политичким дешавањима у држави или у прошлости. Да не говоримо о томе да они (УЕФА, оп. ау) ћуте два пута на моју поновљену изјаву да је једино што је досад правоснажно јесте одговорност холандског батаљона, који је пропустио да заштити становништво у Поточарима. Дакле, једино је доказана одговорност холандског батаљона. А да ли ће и кад ће Ратко Младић бити осуђен, о томе не желимо ни да спекулишемо. Нити желимо унапред да суду тврдимо да ли је неко крив или није. Ово у цивилизованој Европи не сме да се дешава. Нема места, нити је на било који начин клицање имену Ратка Младића клицање геноциду. Прво, што геноцид није доказан у свим својим аспектима. Оно што је битно је чињеница да декадентно, лицемерно, политички мотивисано и са позиције права силе, а не силе права, Европска кућа фудбала кажњава Партизан. Да ли је то та дистрибутивна правда и оно што подразумева „аудиатур ет алтера парс“, начела да се чује друга страна“.

Тема је осетљива, задире дубоко на терен политике, међутим, у Хумској 1 сматрају да није баш све онако како је у свом извештају са европске премијере против Подгоричана навео званичник УЕФА.

„Скандирање Ратку Младићу је расистичка порука? Наравно да то нема никакве везе с мозгом. Знате шта су расистичке поруке – то су „убиј Србина“, то су мајмунски крици, то су поруке да је неко обукао капице Кју-клукс-клана. Поставља се питање да ли би навијачи Партизана у наредним утакмицама скандирањем краљици Елизабети Првој, која је окупирала Индију или белгијском краљу Леополду, који је побио пола Јужне Африке, слали расистичке поруке? Примера ради. То мора да се одвоји. Партизан ни на који начин нити подстиче, нити организује, нити држи да је изрицање било каквих расистичких или политичких порука прихватљиво“.

И још нешто:

„Када бисмо рекли да је Насер Орић доказани ратни злочинац, па сва европска уста би скочила и рекла – а где вам је, господо, доказ о томе? Ја сад питам, где је доказ, где је пресуда да је Ратко Младић злочинац. Притом, не релативизујемо злочин, не правдамо, Партизан није адвокат Ратка Младића, Партизан не жели да учествује у судском поступку. Партизан сматра да је суд независтан и не жели нико да се тиме бави. Чак ни инспектор Жан Пол“.

Навео је Владимир Вулетић један пример из комшилика, довољан да се помисли како је на делу политика двоструких аршина.

„Хрвати су били новчано кажњени за симбол кукастог крста, утиснутог на трави стадиона. Еј! Докле то иде. Симбол кукастог крста, а кажњени су новчаном казном. Ако то није расизам, не знам шта је. А и политичка порука не може да буде предмет надлежности тог инспектора.

О ЗАСТАВИ ПРОТИВ ОЛИМПИЈАКОСА И ГЕЈЕВИМА...

Партизан је због дешавања на мечу са Будућности кажњен једном утакмицом забране играња пред својим навијачима и 100.000 евра, а због инцидената на сусрету са Олимпијакосом још једним мечом и 30.000 евра.

„Кажњени смо између осталог за геј заставу. Дубоко држимо да навијачи Партизана нису послали никакву хомофобичну нити ксенофобичну поруку. Ако пођемо од претпоставке да су они окарактерисали оба клуба, Црвену звезду и Олимпијакос као геј клубове, па шта је то проблем? У чему се исказује проблем уколико су неки клубови „геј-френдли“ клубови, рецимо? Или имају навијаче који су геј. Да ли онда нама инспектор шаље поруку како је геј бити нешто лоше. С друге стране, тврди да ми шаљемо хомофобичне поруке. Инспектор их шаље, не ми. Застава дугиних боја је застава којом се они поносе. То је застава која се налази на свакој геј шетњи. Да ли то значи да сваки учесник геј параде сам себе дискриминише кад вијори њоме? Реч је о праву силе, а не сили права. То је катастрофално“.

НЕКА КАЖУ ДА НЕ ЖЕЛЕ ПУБЛИКУ НА НАШЕМ СТАДИОНУ

Жалба на казну, коју Партизан шаље за два дана, не одлаже аутоматски њено извршење, али... Председник Жалбеног већа може да одлучи како жалба привремено задржава дејство одлуке до окончања жалбеног процеса, ако постоје „разумни разлози“.

Е, сад: међу „разумним разлозима“ недавно кажњен сплитски Хајдук је навео како ће имати „немерљиву штету јер је већ распродао стадион за реванш са данским Брондбијем", па му је жалба уважена.

Црно-бели играју са Видеотоном тек 17. августа, што значи да ће морати да посегну за другим решењем.

„Партизан је потпуно свестан и подржава начело забране мешања политике у спорт. Ни на који начин не организује, нити позива своје навијаче да изричу политичке поруке. Напротив, казна од 130.000 евра и две утакмице на којима бисмо зарадили по 100.000 евра - колико смо на минуле две утакмице - представља комплетну реконструцију свих оних елемената на којима инсистира УЕФА. Партизан позива своје навијаче да подржавају Партизан и само Партизан".

Уместо закјучка:

"Свесни смо да кад те кадија тужи и кадија ти суди не можемо да очекујемо баш у потпуности оно начело дистрибутивне правде. Изгледа да је тежи прекршај вијорити геј заставу, него викати „убиј Србина“ и изгледа да постоје двоструки аршини у погледу околности како и на који начин се кажњавају клубови у Европској кући фудбала. Ово није расистичка порука, већ политичка. Политички став. Политички ставови не могу да потпадају под надлежност инспектора за етничку и расистичку нетолеранцију. Дакле, то није нормално. То је противљење у самој суштини. После тога, ако УЕФА стварно сматра да је једино решење да се празни стадион, онда нека каже да не жели да Партизан икад игра пред публиком. Нека каже да је стадион Партизана, једноставно, непожељан у погледу публике. И то је став, али да ми знамо да је то став“, појаснио је проф. др Владимир Вулетић, потпредседник Партизана.

Извор: моззартспорт

фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар