"Нећемо ми скоро у НАТО"

Члан председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић не верује да ће Босна и Херцеговина ускоро ући у НАТО, нити да ће бити промена Дејтонског споразума.

Босна и Херцеговина 05.08.2017 | 13:03
"Нећемо ми скоро у НАТО"
Геополитичке поруке и наговештаје да будући процеси у региону иду у том правцу сматра политичким провокацијама одређених центара моћи и лоби група.

"У БиХ нема консензуса о уласку у НАТО. Али, има у Републици Српској. Док год је Србија неутрална, српски политичари у БИХ заступаће тај став и тешко ће се наћи неки који ће гласати за улазак у НАТО...Све док Србија није у НАТО", каже Иванић у интервјуу за Тањуг. 

Иванић сматра да је бесмислена оцена Института ИФИМЕС из Љубљане, који посету Зорана Заева Сарајеву види као заједнички убрзани пут БиХ и Македонија за улазак у НАТО и ЕУ и као својеврсни сигнал Александру Вучићу да се прикључи и подржи Зајева и Македонију. 

"Био сам присутан на састанку са господином Заевим и није било речи о НАТО. Говорили смо о нашим међусобним односима, о потреби да се отвори директна авионска линија Сарајево - Скопље, о потреби да се повећа економска размена. О НАТО, не", јасан је Иванић. 

Мисли и да је прича о чланству БИХ у НАТО "генерално надувана". 

"Рано је о томе говорити. БИХ још није добила ни активирани акциони план за чланство - МАП, а Македонија га има већ, чини ми се 12 година, а још увек није члан. Дакле о томе - када ће се, да ли ће се - одлучиваће генерације политичара које сада уопште нису присутне", каже Иванић, али наглашава да у БИХ постоји сагласност о потреби реформе оружаних снага. 

Подсећа да је његов претходник, који је био из Додикове партије, потписао захтев за активирање МАП-а, али је један од услова за то био и књижење војне имовине у корист институција БИХ, са чим се не слажу у Републици Српској. 

"То је један потпуно апсурдан услов који је настао као резултат унутрашњополитичке битке, односно иншистирања Бошњака, а НАТО га је у таквим околностима ставио као услов", каже Иванић. 

Он прецизира да у Бих постоји 57 такозваних војних перспективних локација. Од тога су 19 у Републици Српској која се противи да оне буду укњижене као имовина БИХ, па ће то, наводи, бити предмет одлучивања на суду. 

„Зато мислим да прича о чланству БИХ у НАТО није реална бар једно 10-12 година“, оцењује и каже да су му зато смешне "анализе које се извлаче из контекста посете једног премијера другој земљи". 

Враћајући се на питање откуд у последње време спекулације - попут наводних информација ИФИМЕС-а из Брисела и Вашингтона да се припрема, а све "због руског утицаја на Србију", „модулирање Дејтонског споразума, односно укидање паралелних специјалних веза држава потписница тог документа", или писање Волстрит џорнала да би српска влада могла, уз руску подршку, да "анектира делове Босне насељене Србима" - Иванић оцењује да су то бесмислене тезе, наручене и плаћене од лобистичких група. 

„Када би се отворило питање велике ревизије Дејтона, аутоматски би се на столу нашле три концепције. У Сарајеву - сигурно БИХ без ентитета, у Бањалуци независна Република Српска, у Мостару, вероватно, оснивање трећег ентитета“, каже Иванић, убеђен да је договор те врсте немогуће наметнути, јер нема ни јединства на међународној сцени 

“Дејтонски споразум је функсионисао јер су иза њега стали чврсто и САД и ЕУ и Русија: Без тог јединства нема промене Дејтонског споразума, и учесници који би га потписали не би били исти". 

Према његовим речима, сви досадашњи покушаји ревизије "Дејтона" су пропали и озбиљне земље знају да од тога нема ништа. 

"Због тога мислим да је потхрањивање те идеје, давање лажне наде, која се даје посебно неким политичким структурама у Сарајеву. Ово што сад имамо је оквир у коме се ми можемо кретати у наредних 15 - 20 година", каже Иванић. 

Иванић костатује да је евидентно да је Балкан постао предмет сукобљавања и политичке борбе, пре свега САД и Русије, те да је ту и Европска унија која има свој интерес, и истиче да му није баш драго што се "велики туку" око нас. 

„Јер, кад се велики туку око нас, онда ми мали можемо имати озбиљне проблеме", каже Иванић. 

На питање да ли у неким размишљањима - која се могу чути у реакцијама на дијалог о будућности Косова који је покренуо председник Вучић - можда види неке паралеле или могући бенефит везан за будуцност републике Српске, Иванић каже да не види. 

„Србија не прихвата наметнуту независност Косова и Метохије и ја то потпуно разумем. А без тога је немогуће тражити независност Републике Српске“, јасан је Иванић. 

Он додаје да је „ то само још један од аргумената зашто се Дејтон неће мењати и зашто сумња да ће се и питање КИМ решити тако брзо и преко ноћи. 

Када је реч о унутрашњем дијалогу у Србији о будућем решењу за Косово и Метохију, Иванић сматра да је важно дефинисати јасан циљ и интересе које Србија на Косову мора да брани и испод којих у преговорима не може ићи. 

"Ваљало би да око тога постоји сагласност. Без обзира на разлике између мене и Милорада Додика на унутрашњо-политичкој сцени, када је реч о крупним стварима које су од интереса за Републику Српску, ми знамо сести. Зато мислим да би и у овом случају било добро да занемаримо све личне анимозитете, и да се утврди минимални степен једнинства око Косова. Шта је реалан циљ? И Ста би се могло остварити?", закључује Иванић.

(Тањуг)

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Драган

05.08.2017 11:09

Пита ли неко нешто нас грађане? Ја синове нисам подизао да иду да чине зло по свету, да убијају за амерички интерес и гину за њега. Ја их учим да бране своје, као што сам и ја бранио од оних што везаше заставе и васкрснуше усташтво. Какав НАТО, не дам децу злочинцима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

05.08.2017 11:26

Иваницу никад се не казе нецу и неце у то буди сигуран кад додзе питање за НАТО бице референдум у Б Х ко је за а ко је против а унапред се зна да це одлука бити за и бице сигурно боље за све градзане

Name

Зоки

05.08.2017 11:36

Ста би кад би се Србија приклонила Русији у њен блок,ста би тад БиХ,а да те потсјетим Драгане да су скоро у Мостару Цовиц и Додик везали заставе,на сто те то асоцира,ако те везање застава ХДЗа и СДАе,асоцирали на будјење устастства?Треба сагледати све реално,а не само коко нама одговара,а све остале треба занемарити,са таквим погледима без разумјевања ави смо на дну.

Name

попара

05.08.2017 11:59

Драгане,било ти је драго када су Срби из Србије долазили у БиХ,за вријеме рата,је ли?А ми хоцемо да идемо у НАТО зато сто је Турска у НАТО.

Name

Драган

05.08.2017 12:32

Објасни ми какве ви везе са Турцима имате, осим што су вам, као и нама, некад давно били окупатори? Неки штокхолмски синдром, шта ли?

Name

Ре Драган

05.08.2017 12:54

Ми имамо културну и вјерску везу а ви имате генетску везу.

Name

Ало

05.08.2017 12:59

То це све рудоња ријесити.

Name

Ре Попара

05.08.2017 15:12

Па идите ви.Ми нецемо.Ви сте пузалу за сваким освајацем Балкана.Ми нисмо.Па пузите и за НАТО-ом.

Name

Ре реално

05.08.2017 15:47

Мозе референдум у Републици Српској посто ми са сарајевским пасалуком немамо ниста.ви себи ми себи

Name

За ре драган

05.08.2017 15:50

Нема те ви ниста.ви сте једини на балкану којима је други одредио нацију .немате ви везе са турском.они су народ културан спам вас.

Name

Ре ре Драган

05.08.2017 16:38

Имамо итекако да имамо а поготово ви. Крв није вода( ово мислим на вас наравно)

Name

Драгутин

05.08.2017 11:13

Наравно да неће у НАТО,зашто сада у НАТО кад је Русија прејака и може да одува НАТО са једним С400!!!Треба сви да идемо у савез са Русијом и Белорусијом,шта ће вам та ЕУ???Цео Блиски исток се окренуо Русима,да је остао уз САД посисали би му сву нафту САД и ЕУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

05.08.2017 11:35

Драгутине, ово што пишеш је списак твојих жеља. Чињенице ти не иду у прилог. Узгред, нисам сигуран да би сарадња са Русијом била боља, а ни часнија, од сарадње са НАТО. Руси су лоши господари, а равноправност великог и малог народа је само фраза.

Name

Źззз

05.08.2017 11:37

Вруће вам је у лад...

Name

баухау

05.08.2017 11:44

У праву си, а ко је у праву добије .... токмаци нек иду са токмацима.

Name

Ре Ре Драган

05.08.2017 13:11

Кратак и јасан став. Исправан коментар.

Name

Освит

05.08.2017 11:52

Геополитицка опредељења БиХ морају бити примарно у функцији њених економских интереса. Свака друга опредељења су играња са судбином градана ове земље ,а стављање земље у функцију интереса страних дрзава било да се ради о земљама са запада или Турске или Русије је класицна издаја земље у којој зивимо и свих њених народа.Увијек кроз историју овај простор је био предмет интереса великих сила и ваљда из историје моземо науцити да је смо најбоље зивјели и били највисе цијењени у свијету кад смо били окренути једни другима и тиме минимализирали утицаје тих великих сила на протезирању својих интереса уз помоц домацих несретника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

05.08.2017 11:56

Какави смо то ми људи говоре податци из ових кометара уопсте,,ја волим русију и велики сам русофил али није реално да нас руси могу ни помоци ни сацувати,,да зеле имало да помгну дали би додику било какву подрску материјалну осим моралме коју добија а цињеница је једна да без запада опстат немоземо,,педесет година нас запад храни,,данас зивимо од пензија које су нам родитељи зарадили и опет примају дјецу насу која одлазе тамо трбухом за крухом а не у русију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

05.08.2017 12:21

Људи на селу хране домаће животиње,не зато што воле то да раде???

Name

Зоки

05.08.2017 12:29

Свака ти цаст Србине на коментару,добар и реалан,а такве људе цијеним и постујем.

Name

Зоки

05.08.2017 12:29

Свака ти цаст Србине на коментару,добар и реалан,а такве људе цијеним и постујем.

Name

Србин

05.08.2017 13:05

Одговор драгутину,,ја храним зивотиње зато сто их волим и зивим на селу а ти даље од носа невидис

Name

драго

05.08.2017 11:59

Македонија следеце године а убрзо Бих такодје у Нато,милом или силом,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозе силом

05.08.2017 15:14

А најбоље силом.Е то це онда да буде савез.У п материну.Нама од силе ниста.

Name

НАТО

05.08.2017 12:17

Мој Иванићу, само ме интересује гдје би ти био кад би којим случајем Нато рекао" Уреду, Република Српска не мора приступити Нато, али за три дана ми ћемо наоружати и опремити бошњачку и хрватску компоненту ОС БиХ"!Генерације политичара из Србије и Републике Српске овом народу су продавали маглу а за сабе остварили велика богатства Ви сте само вазали и извршиоци,. а никако фактор који се за нешто пита. Нека нам је Бог на помоћи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре нато

05.08.2017 12:22

Цисто да те информисем...вец је опремљена.

Name

@НАТО

06.08.2017 05:45

Дакле, опет ћете са истим људима (овог пута као исташе и муџаједини) да кренете, као и 1941, да нас убијате јер смо слободарски народ који неће да живи под туђом чизмом и да иде по свијету и убија друге људе за интерес Ват/УС/УК/ЕУ империје. И онда се чудите зашто смо створили Републику Српску и од чега смо се бранили 1991 у Хрватској и 1992 у БиХ.

Name

ко тебе ста пита

05.08.2017 12:19

Прво поредити питање уласка србије са натом је тотална глупост..Србија је дрзава за себе они нек одлуцују о својим питањима а БИх це одлуцити са својим..Друго,,зна се врло добро ко опструисе БИх у улазак у еу и нато..па рс...и треце буде ли се морало расписаце се референдум о уласку у нато,, на ДРЗАВНОМ нивоу а то према закону дрзава има..немам потребу да објасњавам који це бити резултат..и ви ту немозете ниста урадити па ни ти главати..И на крају и сама црна гора је у нато и улазењем у нато би се остварила трајна стабилност на овим просторима,,наравно то вама политицарима не одговара јер како би инаце лозили народе једни на друге и за то примали по 5-6 хиљада марака..

ОДГОВОРИТЕ
Name

реКо тебе ста пита

05.08.2017 13:12

Друзе,незнам само како то мислис да це БиХ у Нато кад се добро зна да то мора да потписе сва три Цлана Председниства и да би Парламент гласао о Натоу прво морају ова тројица да потпису.Друго,народ у Р.Српској незели у Нато и војну границу са Србијом на Дрини.Треце,ти своју Федерацију гурај где год хоцес али простор Р.Српске неце у Нато док год у том савезу није Србија.Нато је бомбардовао 95-те и Р.Српску и ниједан Српски цлан Председниства неце тек тако потписати улазак у Нато....

Name

ре реКо тебе ста пита

05.08.2017 14:31

немас ти друг појма..васе зеље су једно а могуцности друго...ако се немозе постигнути сагласност у предсједниству..онда се расписује референдум,,а дзава БиХ за разлику од ентитета рс,,има право на легални упит или референдум градјана о уласку у нато...То сто ти не зелис границу то је твој проблем..мени да је то проблем ја бих отисао из Бих..а та граница вец одавно постоји..То сто су вас бомбардовали то вам је дао вас инат и васи лидери..као и ови данасњи..па ста сте оцекивали...не боде се сукат са рогатим....Ја искрено немогу сконтати васу глупост до које то мјере иде..па јели бугарска,русија,румунија..црна гора ,грцка..све православне земље ,,али у нато..али ето ви се несто буните..па који сте ви ......има да идете све пјевајуци

Name

РеКо ста тебе пита

05.08.2017 16:12

Ви из Федерације нецете нама у Р.Српској одредјивати где цемо и ста цемо мимо насе воље.Своју Федерацију гурај где год хоцес,нико вам не брани а тај референдум неце се моци спровести без потписа сва три Цлана Председниства а потпис Српског Цлана Председниства добицете тек кад Србија удје у Нато.....

Name

Зеx

05.08.2017 12:30

Волимо Русију, дрзимо се запада. Морамо бити мудри да не би нестали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

05.08.2017 12:38

Не у Нато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.08.2017 12:56

Немој немој.Као сто овај горе реце,Ф БиХ има да нас растури ко Бог маглу,јер они су вец у НАТОу а Руси нити нас воле нити нам смију помоци.

Name

Пеки

05.08.2017 17:26

Сто се тице референдума у нато на дрзавном нивоу то је немогуце јер по уставу дејтона ни један референдум се немозе одрзат на нивоу бx само на ентинтетима јер је бx пофељена на ентитете који немају везе један сдругим

Name

Пеки

05.08.2017 17:32

Сто се тице ната босњани треба да знате док је и једног србина и републици српској б x неце у нато ни попис касарни се немозе пренијет без срба на бx а камоли у нато у нато се не улази насилу ви идите у нато федерација а српска це са својом братијом србијом и русима па кад вам поставимо системе с 400 да видимо ција мајка црну вуну преде

Name

Пеки

05.08.2017 17:33

Никад у нато то је злоцинацка војска

Name

Лијевцанин

05.08.2017 12:49

Република Српска успјесно гради аутопутеве којима це Американци једног дана безбједно пребацивати нуклеарне бојеве главе,када за то додје вријеме. Власти у РС стреме ка Нато пакту а изманипулисаном бирацком тијелу продаје маглу у виду великосрпства и патриотизма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

05.08.2017 17:36

Ви босњаци треба да знате срби висе воле руско говно него натову цоколаду окусли смо ми срби те натове цоколаде бес укуса и мириса

Name

Није него

05.08.2017 12:58

Око чега се ти тучеш?

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

05.08.2017 13:51

Моји Срби, мало се окрените око себе и ппгледајте. барем они који имају памети медју вама. Ви сте окрузени Нато-ом. ни муха вам не мозе улетјети, а да они не дозволе. Довољно је да затворе границе и ви сте готови. 70 посто границе БиХ је са Нато- ом. а Федерација је увијек уз НАТО.......само ударајте контру хехех

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре са

05.08.2017 15:10

Па врло кратко и јасно и детаљно објаснио..ко има имало цорбе схватице

Name

Ре са

05.08.2017 17:21

Колико ти имас границних прелаза да не пролазис кроз Републику Српску.зато памет у главу медједе

Name

Г

05.08.2017 14:13

С тобпм и Додиком ми нисмо приспјели нигдје. Обојици су вам само битне позицоје и енормне плате и све остале паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

07.08.2017 06:49

Нецемо ми скоро нигдје а не само у НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.08.2017 08:47

Нато це нас ститити од нас самих најбоље . Нема висе рата а то балканским политицарима не одговара јер немају циме да хускају народе једне на друге!

ОДГОВОРИТЕ