Махинације са подстицајима

Завод за запошљавање Републике Српске је за две године поделио око 9,2 милиона КМ подстицаја, али су оправданост, правичност и ефекти доделе пара пореских обвезника озбиљно доведени у питање.

Република Српска 05.08.2017 | 09:02
Махинације са подстицајима
Ово је закључак Главне службе за ревизију јавног сектора након проведене ревизије финансијског пословања Завода за запошљавање у протеклој години.

Разлога за сумње има много и све су таксативно наведене у ревизорском извештају. Тако су паре, на пример, дељене прецизном механичару да отвори агенцију за књиговодствене услуге, незапосленом без занимања да отвори трговину. Новац је додељен и возачу теретних кола и конобару да региструју трговину, а дрвопрерађивачу за фризерски салон.

Истовремено, нису одобрили новац незапосленом трговцу да отвори трговину под изговором да нема пара.

Без утврђених санкција

Сви послодавци нису једнако третирани. Тако је неким послодавцима новац додељен у више наврата због неколико пројеката, а неки су одбијени приликом аплицирања већ код другог пројекта уз образложење да је користио новац из Завода.

Иако је упутством о запошљавању дефинисано да је услов за доделу новца то да послодавац са радником потпише уговор на неодређено, у пракси је ситуација другачија. Тако је утврђено да неки послодавци по истеку пројекта, тачније по престанку добијања подстицаја дају отказ раднику који се онда опет нађе на евиденцији Завода за запошљавање.

С друге стране, нису утврђене санкције, односно поврат новца од послодавца који то уради.

Осим тога, тај радник поново користи здравствено осигурање посредством Завода за запошљавње и друге бенефите.



Дакле, запосленост није повећана, а порески обвезници, који су већ дали паре за запошљавање, морају да плаћају његова социјална следовања. На добитку су једино поједини послодавци који добију новац и злоупотребе га.

Паре и за већ запослене

Утврђено је и да они који су запослени уствари уопште нису били на евиденцији Завода за запошљавање и да су имали радни однос или уговор о делу.

- Наведено доводи у питање могућност учешћа појединих послодаваца и незапослених у пројектима запошљавања, оправданост доделе новца, а тиме и правичност расподеле, као и ефеката проведених пројеката – упозорили су ревизори.

Председница Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже да је раније била члан Управног одбора Завода за запошљавање и да је поднела оставку јер није могла, како каже, да учествује у нечему у чему није могла да допринесе.

– Синдикат и даље има свог представника у УО Завода за запошљавање који верно преноси наше предлоге. Међутим, увек буде прегласан, а остали чланови су заправо људи који застпају политичке интересе и не упуштају се у дубљу анализу утрошка новца и ефеката подстицаја, нити траже повратне информације са терена – упозорава она.

Савез синдиката се залаже да Завод за запошљавање доживи корените промене, да се донесе нови закон о посредовању при запошљавању и да заводом управљају стручни људи, а не они који који извршававају задатке политичких шефова.

Актелни директор Завода за запошљавање РС, Мирослав Вујичић, није се јављао на телефон, нити се јавно оглашавао поводом ревозорског извештаја.

Савановић: Нисам читао ревизорски извештај

Министар рада РС Миленко Савановић поручио је да ће, уколико у Заводу за запошљавање буде “одређених радњи које нису у оквиру закона”, неко морати да сноси одговорност за то. Савановић је прецизирао да се та одговорност, пре свега, односи на управу и руководство Завода за запошљавање.

- Ревизорски извештај о пословању Завода за запошљавање РС сам добио, али га још нисам прегледао, тако да не могу да га детаљније коментаришем – рекао је Савановић и истакао да се закон мора поштовати и да ту нема изузетака.

Шкребић: Нема ту филозофије!

Председник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић, који је такође члан Управног одбора Завода за запошљавање РС, каже да је став послодаваца јасан: новац морају да добијају само они који заиста отварају нова радна места.

– Што се тиче контроле на терену, то је једноставно и може се проводити у сарадњи са Пореском управом. Нема ту филозофије, само треба поштено радити и проводити закон - оцењује Шкребић.

Он очекује да Завод за запошљавање у наредном периоду ради ефикасније, јер је у међувремену именовано ново руководство.

(Блиц)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Перица

05.08.2017 07:37

Тако је и онај дебели из парка узео паре од Државе па сад кампање по парковима и ништа не ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

05.08.2017 09:57

Тако је узео кредит Живко Сукур вл. Тане цооп...никог није запослио а нема ни дозвола за рад...сав отпад у врбас....зна га цијела бања лука због неплаћања кирија....отјеро га и Каја са пијаце из свих локала....дужан свима и пореској и ирб и уино....лопов и ђубре невиђено...

ОДГОВОРИТЕ
Name

аха

05.08.2017 10:53

И ста сад полиција ниста тузиластво ниста сипа ниста и нула то је ситна риба ста људи раде по бањалуци милионе згрцу а нигдје никад ниста нису радили нити раде.

Name

Свједок

05.08.2017 11:27

Тако је то истина....штити га дарко илић....боље речено има га у шаци....а живко се кандидово за одборника...и добио 200 гласова...пропао му покушај да се ријеши илића рекеташа...обојица узели кредите од ирб и не враћају....само што је илић запослио ко директора оца јована има 75 година...сипа хапси ову банду.....

Name

Брод

05.08.2017 10:16

Какав наслов, шта ради власт а да није махинацуја. није подстицај за незапослена недо за тајкуне СНСД.а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РВИ

05.08.2017 10:43

Па наравно махинације ево и ове године само проблеми са заводом јос увијек нису уплатили подстицаје људи вец цекају по мјесец дана након регистрације о запосљењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наса реалност

05.08.2017 11:59

Опште познато је да се вецином тај новац врти у истим домацинствима са једног пунољетног цлана на другог па кад стекне услове поново аплицира и добије први цлан и све тако у круг. Пријављују се и одјављују из завода након истека једне године од добијања подстицаја. Фирме раднике који вец раде код њих на црно пријаве па после годину дана одјаве а друге пријаве, сви знају, сви виде али нико ниста не предузима. Само је битно да сте политицки подобна лицност ако нисте иако испуњавате све услове нецете добити ова средства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

05.08.2017 12:38

Све ове махинације спроводи Боско Томиц предсједник управног одбора Завода за запослиавање у дилу са фирмама!!! Он је највеци олос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле2

05.08.2017 12:51

е мој крле,јеси ли ти конкурисо? ста ми ти радис у ове вруце дане?