Помен Србима страдалим у Олуји

Од данас до понедјељка, 7. августа, на више мјеста у Републици Српској биће обиљежене 22 године од злочиначке акције хрватске војске и полиције "Олуја" у којој је са својих вјековних огњишта протјерано више од 220. 000 Срба, а њих 2. 000 погинуло и нестало.

Република Српска 05.08.2017 | 08:08
Помен Србима страдалим у Олуји
Према програму обиљежавања који је сачинио Документационо-информационог центра "Веритас", данас у Бањалуци са почетком у 9.30 часова предвиђено је полагање вијенаца на споменик страдалим Крајишницима на динари на Пердуовом гробљу, а парастос ће бити служен у Храму Христа Спаситеља у 11.00 часова.

Трибина под називом "Дани туге и сјећања" биће одржана у Народном позоришту Републике Српске са почетком у 12.00 часова.

У Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду ће сутра у 10.00 часова бити служен парастос страдалим Србима, у 10.30 часова биће прислужене свијећа на "мосту спаса" и спуштени вијенци у ријеку Уну.

Истог дана у мјесту Сводна, гдје је хрватска авијација бомбардовала колоне српских избјеглица из Крајине, биће служен парастос у мјесној Цркви Светог Саве са почетком у 11.30 часова, а у 12.00 часова је предвиђено полагање вијенаца код спомен-крста.

У понедјељак, 7. августа, у мјесту Јањиле, на Петровачкој цести, гдје је, такође, хрватска авијација бомбардовала избјегличке колоне, са почетком у 11.00 часова биће служен парастос и полагање вијенаца на спомен-крст.

Хрватска војно-полицијса акција кодног имена "Олуја", у којој су учествовале и једнице Петог корпуса такозване Армије БиХ, те ХВО-а, почела је 4. августа 1995. године и током неколико дана убијено је 2.000 лица, махом цивила, док је са подручја Лике, Баније, Кордуна, сјеверне Далмације, које су биле зоне под заштитом УН, протјерано око 200.000 Срба са својих вијековних огњишта.

На евиденцији Документационо-информационог центра "Веритас" налазе се имена 1.859 погинулих и несталих Срба у акцији "Олуја" и послије ње, од којих су 1.209 или 65 одсто цивили, међу којима је три четвртине било старијих од 60 година.

"Међу жртвама се налази 546 или 29 одсто жена, од којих су око четири петине биле старије од 60 година, а од укупног броја жртава до сада је расвијетљена судбина 1.604 лица, док се на евиденцији несталих води још 795 лица, гдје су већина цивили", навео је координатор "Веритаса" за Републику Српску Јанко Велимировић.

Он је нагласио да Хрватска још избјегава без ваљаног разлога да изврши ексхумације познатих мјеста укопа.

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ап

05.08.2017 06:39

Нико се не пита ( или не смије ) ЗАШТО није дигнута тужба за геноцид против Хрватске од стране Србије ? Па политика је своје одрадила,поставила Бруну Векарића ( чији је дијед био у усташама) за питање ОЛУЈЕ.Није ни сада касно ал како би Србија и даље ширила братство и јединство а хоће у ЕУ.Никад Хрватска неће одговарати јер је званично нико и не терети а јајаре из Србије би опет Југославију и заједничку сарадњу.Да је географски Београд гдје је Книн другачије би било ал и њима долазе шиптари са југа,не помињу они Ниш тек тако,само полако.Тиха вода брег ваља али док им дође из дупета у главу оста пашалук.Ми смо за њих Босанци кад одемо у Србију гледа те исто а кад одеш у Хрватску,зна се кога људи поштују,своје Хрвате из Босне а остало је смеће за Хрватску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.08.2017 06:53

Зато сто је србија била агресор то би исто било кад би њемацка тузила пољску...

Name

Ре

05.08.2017 07:00

Е да ти знас ста су србоцетници радили по Хрваској другације би ти писао..

Name

РЕ ап

05.08.2017 07:14

Дјеломицно си у праву за коментар, јер је Хрватска вец одавно рекла својим бх хрватима да им је главни град Сарајево и тако су се и понасали дуго времена, медјутим Србија то никад није ни слицно рекла својим бх србима или несто тако казу ал ипак све подривају и поткопавају, нормално да су то странци видјели и примјетили и да је звоно цјело вријеме на Србији. И хрвати своје хрвате зову босанцима и те како их препознају. То сто Хрватска на изглед њима помазе то је због ЕУ и њиховог цланства тамо сто је и разумљиво.

Name

узас

05.08.2017 07:18

Дали преседник републике српске види ову слику и катастрофу од народа сигурно невиди,да види неби стално изазивао сукобе медју народима у БИХ.И стално спомињао некакву сецесиу РС у којој би опет срби дозивили исту судбину,коју додик није осетио јер он је у то време сверцао цигарете и нафту са хрватском и арканом,то се зна а срби су насрадавали у бијегу из хрватске.

Name

075

05.08.2017 07:53

Додик као да зна што "уши" Запада и НАТО желе да чују, а то је "сецесија ентитета Република Српска од државе(свиђало се коме или не) Босне и Херцеговине и припојење држави Србији" јер се само тражи повод за нешто, уколико Додик не промијени реторику, што ће се, нажалост због обичног народа, десити!АВ само шути, у Хрватску давно стигло 16 борбених хеликоптера "Киоwа Wарриорс ОХ-58 Д", прошлу седмицу их видио у Жупањи, а "Миг-ови(6) стално долазе а никада да дођу" и мислим да неће доћи никада јер Србија је окружена НАТО и нико неће дозволити прелет(као што би Рогозину) преко свога ваздушног простора(Румунија,Бугарска,етц.)!

Name

Индијанац

05.08.2017 07:56

Какве туżбе Србије против Хрватске, на каквим си ти дрогама? Само за рушење Вуковара и убиства људи из Вуковарске болнице заслужили су шест Олуја, остало да и не спомињем. Довољно је погледати снимке оргијања ЈНА и банди из Србије из 1991, прослављање "ослобаďања" срБске земље док газе преко убијених цивила, да човјек душу поврати. Било је "лијепо" сладити се "побједама" срБских 'ероја из '91-'95, али дође ђаво по наплату...

Name

Илир

05.08.2017 08:20

Срби су требали Словенце спрашит кад су вршили отцјепљење и тражити атомско орузје од СССР-а, Срби су допустили цјепање Југе, мислећи Словенија није наша, на крају ништа није њихово. Савез сиромашних држава се оснива сад: Србија, БиХ,ЦГ, Македонија, нема нам висе рудника на Косову и ХР И СЛО...

Name

ап, индијанцу

05.08.2017 10:01

Име ти стоји.Ви и јесте индијанци ал мораш знати да индијанци живе у резерватима.Ми срби то нећемо а Ви како си написао ОРГИЈАЈТЕ по резерватима.једино то и знате.

Name

Миле дјевојцица

05.08.2017 07:32

У колико је сати обрацање Доде и Цовица

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

05.08.2017 08:14

Мало прије Марка Перковића ће се обратити њих двојица!