Видеотон - срећни што су извукли Партизан!

Газда пајташ с Орбаном; буџет 12. 000. 000 и аждаја Хенти! Све што треба да знате о ривалу црно-белих у плеј-офу за Лигу Европе. . .

Фудбал 05.08.2017 | 20:45
Видеотон - срећни што су извукли Партизан!
Партизан је извукао Видеотон. „Неки тамо“ клуб из Мађарске који је два пута био шампион своје земље, али је познат Гробарима и по Марку Николићу, Данку Лазовићу и Марку Шћеповићу. Тај клуб стоји сада на путу београдским црно-белима ка групној фази Лиги Европе и једно је сигурно - неће се померити тако лако.

Ко је гледао синоћни окршај Мађара са француским Бордоом (1:0) могао је да види једну озбиљну екипу, по многима најбољу у тамошњој елити, али иза које стоји и озбиљна клупска инфраструктура. Видеотон је један од најорганизованијих клубова у тамошњем фудбалу, а једино још великан Ференцварош, по подршци најпопуларнији клуб у земљи, може да им парира у том сегменту.

Организација Видеотона далеко превазилази мађарске оквире и може да се упореди са пословањем највећих европских клубова. За то је заслужан и власник клуба Иштван Гаранчи(51), милионер и седми најутицајнији човек у Мађарској. Могуће је и да је у успону Видеотона припомогло и пријатељство Гаранчија са премијером Виктором Орбаном, али одмах да отклонимо заблуду, најмоћнији човек Мађарске није навијач Видеотона, он има свој клуб Пушкаш академују.

Буџет Видеотона у 2016. години износио је 12.000.000 евра и по томе је овај клуб други у Мађарској иза Ференцвароша (15.000.000). Са таквим капиталом, резултати овог клуба су сасвим добри, а ако је нешто одлика председника Гаранчија то је чињуеница да је човек не трпи неуспех.

Уосталом, то најбоље зна Норвежанин Хенинг Берг, који је у мају смењен само зато што је био други на табели. Претходник Марка Николића на клупи Видеотона имао је несрећу да изгуби у последњем колу меч за титулу против слабог Хонведа, за шта је платио главом.

Иначе, према мишљењу наших колега из комшилука, Видеотон не зна да игра утакмице под притиском на гостујућем терену. У пакленој атмосфери пред армијом противничких навијача, као што је био случај у мечу за титулу против три пута слабијег Хонведа, играчима Видеотона су се одсекле ноге, па нема сумње да ће им добро доћи уколико УЕФА потврди одлуку о суспензији стадиона Партизана у плеј-офу Лиге Европе. Баш штета за црно-беле…

Када је реч о самој снази актуелног тима Видеотона, треба истаћи да нови тренер Марко Николић није много мењао играчки кадар у односу на претходну сезону. У његовом тиму главне полуге су и даље капитен Роланд Јухаш (штопер, репрезентативац), затим српски интернационалци Данко Лазовић и Марко Шћеповић, као и крилни фудбалер из Босне и Херцеговине Асмир Шуљић (25) који се истиче сјајном игром с обе ноге.

Најскупљи фудбалери у екипи Видеотона су наш Шћеповић (1.200.000 евра), као и БразилацВинисијус (штопер, 1.000.000), а занимљиво да комплетан тим мађарског вицешампиона, према подацима објављеним на трансфермаркту, вреди 12.650.000 евра што је за трећину мање у доносу на Партизанових 18.950.000 евра. 

Убедљиво највећа опасност црно-белима, међутим, претиће од Езекијела Хентија, 24-годишњег Нигеријца који је пре само две недеље стигао из Локомотиве из Москве. За некадашњег омладинца Милана челници Видеотона платили су свега 500.000 евра, а у првом мечу који је одиграо као стартер синоћ против Бордоа одушевио је публику брзином и дриблинзима. Приде, кажу да је овај момак тек на неких 50 одсто спремности и да ће када уђе у оптималну форму бити права „аждаја“ тако да Мирослав Ђукић неће мирно спавати уочи двомеча са мађарским вицешампионом.

У Видеотону су оптимисти што су извукли Партизан. То је и зато што су могли да добију за ривала Зенит или Олимпик из Марсеља, тако да је гостовање у Београду свакако боља опција. Једини хендикеп за мађарски тим је што своје утакмице игра на Панчо арени у Фелшуту (стадион за 3.000 душа) пошто се њихов стадион Шостоји реконструише, па ће и Партизан имати добру подршку на терену на којем је и Видеотон гост. Да ли и квалитет, то је већ питање...

Знамо само да су се два тима у новембру прошле године састали у пријатељском окршају у Мађарској и да је Видеотон славио минималним резултатом (1:0).

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

П.П.

06.08.2017 11:47

Мадјарски Партизан Видеотон против србског Партизана бице занимљиво.

ОДГОВОРИТЕ