У наредној години статус кандидата

Босна и Херцеговина и Бугарска имају одличне, пријатељске односе и не постоји нити једно питање које двије државе одмиче од суштинских ствари или ствара потешкоће, речено је током данашњег сусрета у Сарајеву Игора Црнадка министра спољних послова Босне и Херцеговине и Екатарине Захариеве замјенице премијера и министра спољних послова Бугарске.

Босна и Херцеговина 04.08.2017 | 16:50
У наредној години статус кандидата
Црнадак је рекао како је разговарано о процесу европских интеграција, те да је Бугарска показала да је пријатељ БиХ на том путу од почетка, а да то и остаје.

"У току је естонско предсједавање ЕУ чије је опредјељење велико за проширење ЕУ. Очекујемо у наредној години током бугарског предсједавања ЕУ да БиХ добије кандидатски статус у ЕУ", навео је Црнадак.

Он је истакао да је пред БиХ процес одговора на Упитник, приступање Транспортној заједници, као и рјешавање питања акциза.

"Надамо се да након успјешних европских потеза које ћемо провести управо бугарско предсједавање може бити то које ће донијети кандидатски статус за БиХ", нагласио је Црнадак и додао:

"Требамо убрзати пут на испуњавању преосталих услова за кандидатски статус. Врло брзо очекујемо и споразум о сарадњи у области европских интеграција са Бугарском. Они су имали успјешне захвате на борби против корупције и организованог криминала".

Министар спољних послова БиХ рекао је како је са бугарском колегицом разговарао и о активирању МАП-а за БиХ.

"Очекујемо активирање МАП-а за БиХ до краја године. Надам се да ће вијест бити позитивна. Разговарали смо о томе шта смо до сада урадили, као и о ономе што је још преостало, а то су ствари које се односе на укњижбу перспективне војне имовине. Ми желимо да се деси активација МАП-а за БиХ. То је наша жеља", навео је Црнадак.

Оно гдје се може направити додатни напредак у односима БиХ и Бугарске су област образовања, науке, културе и туризма. То ће, рекао је Црнадак, бити фокус у наредном периоду.

"Са обје стране треба да се учини напор, да то буде политичка порука да се економска сарадња која је сада 110-115 милиона евра размјене, иако је у порасту, буде још већа у наредном периоду", рекао је Црнадак.

Он је изразио задовољство да је нови бугарски министар први пут у БиХ, односно што се успјела реализовати посјета као једна у низу коју су већ имали у региону.

"То доказује и потврђује да се ради о наставку фокуса на наш простор, да смо пријатељи и на неки начин комшије", поручио је Црнадак.

Замјеница премијера и министар спољних послова Бугарске Екатарина Захариева навела је како Бугарска у БиХ види пријатељску државу са којом нема отворених питања.

"Еуроатланска перспектива за Западни Балкан нема алтернативу. Јединствена шанса од наредне двије године када ЕУ предсједавају земље које су отворене за проширење, Естонија, Бугарска, Аустрија и Румунија, треба бити искориштена. Надамо се да ћете у БиХ попунити Упитник прије почетка предсједавања Бугарске ЕУ, односно до краја новембра. Мора да се покрене план реформи и задатака које је влада у БиХ пред себе поставила. Одговор на Упитник и реформе дат ће могућност за кандидатски статус током нашег предсједавања ЕУ. Помозите сами себи да би смо вам помогли", поручила је бугарска замјеница премијера и министрица спољних послова.

Истакла је да је Бугарска спремна помоћи БиХ експертизом не само око Упитника, него и у борби против корупције.

"Спремни смо да експертизом у својој сфери помогнемо. Разговарали смо да је нужно да повежемо људе са људима, и бизнис са бизнисом. Има гдје да се увећају ти односи, иако то није лоше ни сада. Истина је да се може десити да више сарађујемо, али само када се повећа повезаност, путеви између нас. Ми подржавамо Берлински процес и све економске реформе, приступање БиХ Транспортном споразуму.

То је нужно да БиХ потпише за четири пројекта који чекају. Ми морамо више градити односе како би људи путовали и да се друже", навела је замјеница бугарског премијера и министар спољних послова.

(Анадолија)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Лија

04.08.2017 15:09

То је добро. А шта је са амбасадором у Пакистану??? ''Недим Макаревић, амбасадор БиХ у Пакистану, суочава се са судским процесима за превару и проневјеру новца за изградњу једног школског објекта ...''

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шешељевац

04.08.2017 15:23

Није добро нећемо у ЕУ хоћемо у Русију и Бјелорусију па у Сибир.

Name

Зашто

04.08.2017 15:55

Зашто је то добро? Шта добијамо што ће БиХ ући у НАТО и ЕУ? А шта губимо? Ако упоредимо искуства управо те Бугарсе, или Румуније, или Хрватске - те земље нити су ојачале своје привреде, нити су смаљиле незапосленост/јавни дуг, нити су успјеле да спријече масован одлив образованих и младих у богатије земље ЕУ. При том губимо: (1) Стратешке локације ("војно земљиште") ће припасти окупатору (САД/НАТО); (2) На територији Српске (али и ван ње) ће бити инсталирани војни (прије свега ракетни) системи који ће бити уперени на Русију (као нпр. у Румунији); (3) Тиме ћемо постати легитимна војна мета за руске војне снаге. (4) Још више малдих ће отићи одавде. Могао би овако до судњега дана. На крају: Колико год се Министар вањских послова упињао ("Еуроатланска перспектива за Западни Балкан нема алтернативу."), ми никада нећемо бити примњени у ЕУ, а вјероватно ни у НАТО. (1) Не треба им да саодлучујемо. (2) Већ су нас окупирали на други начин.

Name

одговор на засто

04.08.2017 18:02

Прицас глупости за Бугарску и Румунију.Зивим овде од 92год Бугарска је откако је у еу свемир за Бих Србију и земље у региону.За само пар година стандард се подигао јако пуно изградјена инфраструктура Направљен метро ппредега са норвеском ирском итд Соларне аутобуске станице аутобуди еко са климом интернетом.Аутобус трамвај тролебус долази у минут по расписању воде севпреко дји пи реса ни у јрдном објекту се непуси путују по цијеломе свјеyу возају се таква аута да ни на филму ниси видио Пола србије се храно из бугарске пирот лесковац димитровграф нис младеновац итф ради овдр по три мјрсеца јел висе немогу бити. Нема радника нептијављеног од стране газде јер казна му је од 5до15000 хиљда км и тебо сто радос без пријаве5000.Ја радим ко кухар имам од 1500/1800км плату Зена ради ко професор француског у две фирме има 2000км плату церка стидита има 20год ради на 4 сата има 800км плату.Хљеб је 60/80 фенинга Кафа од 80/1.80 зависи са цим је гардероба дјабе и обуца храна исто Пиво од 1/2 две њохово има у продавници и за 0.69фенинга два парцета поце 3леваили 3 км 1кг брасно 9.70 фенонга Деци вотке зитнаја и кисела вода пола литре пластика ја у лварталнок кафани плацам 3км.Мјесецна карта за све превозе 60 км стим кад је ка не користим мозе користити било ко.Молови и продавницр као 15 интерекса на 7/8 спратова .Сљедеце године бугарска домацин спорта цитаву годину све спортске манифестације све се средјује стадиони улице фонтане.ми смо се вратили у 19 вјек јако добро знам ста је бугарска била 92 а знам и осјетим јако добрп ста је сад и откако је у еу.А никад висе руски туриста није било него посљедњи година.Тако да јако добро знам ста је еу.У румуноји професори имају плате 1000 евра.Овде су плате зависи ста радис о лоја спрема од 800 па о до 10.000 хиљада км примјерно у фирми гдје ми зена ради за 2000.програмер има 7000. главни кухаро стиxу у нормалним ресторанима око 3000 а у јацим и хотелима од 5000ПА НА ГОРЕ.Тако па ви бирајте .Бугарска је зафња земља у еу по стандарду а овако је и ја сам презадовољан а онда види лалп је у аустрији словенији њемацкој.Идес путујес радис имас зивот .Тако поз свима свако xна за себе али зн да и одавдр кп иде оде и еу а не у Русију иакп су били 13 руски сателит за време комунизма.А и бугаро који оду су као наси у југи гастарбајтери иду раде зараде и врате се док наси ко оде висе се невраца.толко од мене.

Name

Зашто

04.08.2017 20:22

Драго ми је да је теби и твојима добро и да сте задовољни ту гдје живите. Не сумњам да је све што пишеш тачно. Ипак, све то има више везе са твојим/вашим личним искуством а не са целокупном економијом. Када се нпр. погледа задуженост у односу на БДП, Румунија је 2008. (првог јануара ушла у ЕУ са Бугарском) имала задуженост од 13,20% (у односу на БДП) а 2016. је имала 37,60%. Бугарска 2008. 13,00% а 2016. 29,50%. То су велики скокови за само шест година. Тим новцем се и финансирају соларне аутобуске станице и сличне лијепе ствари. Шта када ова задуженост настави да расте овим темпом, како ће се одржавати лијепа нова инфраструктура? Даље, ако је тако добро, зашто по њемачким медијима читам да у њу масовно долазе образовани и млади из Румуније и Бугарске? Толико о економији. Ниси ништа написао о ракетама (дио тзв. Ракетног штита) које су САД поставиле у Румунији и уперила на Русију, чиме је Румунија постала легитимна војна мета за руске конвенционалне али и нуклеарне ракете.

Name

дује

04.08.2017 21:47

То ти је она стара изрека цркни кењце док никне секавица умијесто да се окренемо просперитетним идејама озивљавања било какве производње (вода) на примјер ми цекамо некакав улазак у еу висе ови политицари незнају одобхеса стаце ово је врло врло забрињавајуце само обецавају обецавају обецавају а паметни одлазе одлазе одлазе.

Name

Зашто

05.08.2017 05:40

Дује, то је дефинитивно разумније него ово блебетање окупационих намјесника. Нико не прича о "јачању домаће привреде", "отварању нових радних мјеста", "смањивању задужености", "сузбијање непотизма, криминала и корупције", "јачању домаћег банкарског сектора" итд. Само су им уста пуна "ЕУроатланских интеграција" - као да је то магични штапић који ће ријешити све наше проблеме. На крају и даље остаје проблем да им ми у БИХ не требамо у ЕУ/НАТО (1) Јер не желе да саодлучујемо, (2) Јер су нас окупирали на други начин. Да појасним: У обадвије организације се одлуке доносе јединственим гласањем. Сада замисли двије ситуације: ЕУ хоће да прими тзв. државу Косово а НАТО хоће да нападне Русију. Како би представници БиХ (дакле и Срби) гласали? Даље, они су нас преко тзв. Високог представника, стављања ОСБиХ под команду НАТО и инсталирања окупационих намјесника већ окупирали 1995. и (како практично тако и правно - "де факто" и "де јуре") контролишу све у ВиХ.

Name

Драган

04.08.2017 15:13

Па ћемо да се киселимо пар деценија, као Турска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дује

04.08.2017 21:58

Турска колико видимо сви ради им привреда ко докса они само тразе у еу проформе интересује их ко лањски снијег.

Name

Реално

04.08.2017 15:34

Од статуса кандидата нецете даље мрднути. Нисте у стању испунити ни један услов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.08.2017 16:21

Сансе да тзв беиха буде кандидат је рано нулл. Знаци никад а ни тад.кад видис дрзаве које јесу па немогу ни за 20.30 год а да удје циркус као сто је босна то је стварно за смијање

Name

Брзи

05.08.2017 21:13

Само супље прице.

Name

Ма

04.08.2017 16:37

Нема од тога ниста...???

ОДГОВОРИТЕ