Радници „Бадера“ и даље у штрајку

Радници металског предузећа „Бадер“ у Шамцу које је у власништву њемачког послодавца Бернарда Шнајдера, настављају штрајк започет 2. јуна због неизмирених обавеза по основу плата и доприноса и кршења других права из закона о раду. , јавио је дописник БН телевизије.

Република Српска 04.08.2017 | 14:14
Радници „Бадера“ и даље у штрајку
Изузев подршке општинске управе и Синдиката металаца Републике Српске, све друге институције, тврде радници, стале су и заштиту послодавца.

"Ми смо принуђени да зауставимо терор који траје годинама, уз дрско кршење свих закона – од оних у области рада до финансијских и других који важе у овој земљи. Примјера ради, нама су плате ускраћене већ пет мјесеци, редовно су краћи и  годишњи одмори, доприноси за здравство и пензијски стаж нису уплаћени готово двије године, немамо регрес и трошкове путовања, зимус смо радили у хали без гријања и на минус 18 а током љета немамо климатизацију. Нећемо више да будемо робови послодавца и тражимо од наше државе да нас заштити и омогући нам само оно што закони у области рада и пословања прописују“, каже у изјави БН телевизији предсједник Синдиката у „Бадеру“, Марко Поповић.

Сви покушаји да се ријеши спор с послодавцем и управом остали су без успјеха. Радници су 21. јуна код Привредног суда у Добоју предали захтјев за отварање стечаја а сутрадан је њих 23 добило отказе! Шнајдер дугује добављачима, држави, запосленима и општини, а све надлежне институције толеришу, како кажу штрајкачи, иживљавање и терор над запосленима.    

„Ја имам правоснажну судску пресуду по којој ми „Бадер“ треба да исплати 46.000 марака, а фирма је у блокади од јануара ове године. Несхватљиво је да сви органи којима смо се обраћали – инспекције, Управа прихода, суд, не хају за наше захтјеве и раде у корист послодавца, и то врло ефикасно. Ми чекамо одговор на захтјев за стечај, а данас смо добили рјешење суда да напустимо фирму. Нећемо то учинити јер ће Шнајдер све одвести, а у тој хали је и 11 година рада нас 45 запослених“, каже радник Цвијан Товирац.

Занимљиво је да Пореска управа ћути, иако је направила записник с пописом имовине 16. маја ове године јер је дуг за порезе и доприносе, незванично, око пола милиона марака.  Претходна власт која је и без сагласности скупштине са Шнајдером потписала штетан уговор о закупу готово 5.000 метара квадратних пословног простора за 800 евра мјесечно које Шнајдер није плаћао, пласира информације о томе да актуелни начелник и општинска управа затварају „Бадер“.  Радници кажу да знају ко им покушава помоћи.



„Спремни смо да наше потраживање одгодимо све док се радницима не исплате потраживања, спремни смо да обезбиједимо једнократну финансијску помоћ радницима а за оне који остану без посла помогнемо да пронађу нови , али не прихватамо лицемјерство претходне гарнитуре која за 20 мјесеци није учинила ништа да Шнајдер послује у складу са законима и поштује права својих запослених“, рекао је БН телевизији начелник општине Ђорђе Милићевић који је и данас посјетио штрајкаче.

У Управи фирме нисмо хтјели дати изјаву јер је Шнајдер у Њемачкој а присутни службеници, кажу, нису овлашћени.

Иако су данас добили судска рјешења да напусте круг фабрике, радници у штрајку одлучни су - остају пред халом све до наплате потраживања или отварања стечајног поступка.  

(БН телевизија)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

поп

04.08.2017 12:50

И господин пресједник казе неце људи да раде.неце али дзаба.швабо има подршку дрзаве да ово ради.све је ово масло локалног и дрзавног СНСД-а пореска управа блокира неподобне гдје није секта на власти и гдје нису узели мито.најкурумпираније друство на планети је РС и треба је укинути под хитно

ОДГОВОРИТЕ
Name

док

04.08.2017 13:32

Ма какав Швабо?Буди сигуран да је он само потурио своје име.Чак и у Њемачкој наши људи потурају Швабе као власнике који немају никаквог утицаја на фирму а не да то не раде код нас.

Name

металац

04.08.2017 13:19

Бадер Металлбау ГмбХ је покренуо стецај у марту 2017. године. хттпс://инсолвензлисте.цом/инсолвензтеxте/Бадер+Металлбау+ГмбХ-Аугсбург-ад38ф8б4е47фдаедбф8ц8е8д36837457-+ИН+26917.хтмл

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

04.08.2017 16:32

Лицно сам упознат са стварима . Мој друг је радио мјесецима ту у Обудовцу. Плата те изадје негдје око 17 км на дан,12 сати рада,твој пут и јело. Па то је мање од марке по сату ако све одбијес...ни у Камбодзи није горе.То је само теска нузда да те натера. Висе цес напросити на неком тргу.

Name

за Јоју

05.08.2017 06:04

Није баш тако, имали сте доручак од фирме, и то у вриједности 5 КМ, а сатница је излазила 5-6 КМ.

Name

адзенда

04.08.2017 16:26

Догодине це бити пуно страјкова у дрзавним фирмама јер у будзету неце бити новца за плате радницима а све и једно такво предузеце је губитас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан Лојпур

04.08.2017 16:33

По мени, радници су у праву, па им треба дати подршку да буду упорни у настојању да се изборе за своја потраживања и своја права. Нико нема право да од њих прави робове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.08.2017 18:34

Хвала на подрсци.Ми смо све до сада били цијењени мајстори и радници али смо се теско огријесили када смо замолили газду да нам уплацује доприносе и да нам да насу плату.Његов коментар...ПА ОВО ЈЕ БОСНА, ОВДЈЕ ЈЕ НОРМАЛНО ДА ПЛАТА НИЈЕ НА ВРИЈЕМЕ.