Министри о новим мјерама Хрватске

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић на данашној пресс конференцији потврдио је новинарима да ће се у понедјељак одржати министарски састанак поводом изречених мјера Хрватске за увоз воћа и поврћа из трећих земаља.

Босна и Херцеговина 04.08.2017 | 12:32
Министри о новим мјерама Хрватске
Подсјећамо, Хрватска је таксу повећала за 22 пута, а према новим цијенама такси, умјесто 90 куна (12 евра), сада ће се наплаћивати 2.000 куна (270 евра).

"Оно што је било незванично, сада могу да вам потврдим, добит ћете писмене обавијести. Доћи ће ресорни министри земаља које су највише погођене овим мјерама, процедурама и правилником Владе Хрватске", казао је Шаровић, а подсјећамо, то су БиХ, Србија и Македонија.

Шаровић је у даљем обраћању новинарима изнио низ добрих вијести - односно резултата рада његовог министарства, са посебним нагласком на то да ће пилетина и прерађевине од пилећег меса из БиХ ускоро моћи на тржиште Европске уније.

"Стиже инспекцијски тим главног Инспектората за сигурност хране ЕУ. Припреме је одрадила канцеларија, била је појачана активност протеклих 12 мјесеци. Они долазе 26. септембра, бит ће неколико дана код нас. Надамо се да ће бити одобрен систем у БиХ, односно да ће након провјере БиХ бити стављена на листу земаља која може да извози пилеће месо и прерађевине", казао је Шаровић.

"Оптимиста сам, мислим да смо напорно радили. Важна је то ствар на успостављању ЕУ стандарда, јер је то изворно орјентисан сектор који може да доживи експанзију", казао је, појаснивши да су сад за сада на листи четири произвођача који ће своје производе моћи извозити у ЕУ, три из ФБиХ и један из РС. 

Министарство трговине и економских односа БиХ је у протеклом периоду одблокирало процес уписа нових сорти на сортну листу, који је био блокиран 5 година.

"Ми смо учинили крупне кораке, поново смо на сортној листи, и пољопривредници, воћари и повртлари могу да одахну", изјавио је Шаровић.

Такође, министар је казао да је након двије године застоја направљен искорак за приступ БиХ Свјетској трговинској организацији, а посљедњи преговори који су се 25. јула одржали у Женеви дали су резултате.

"БиХ је фаворит за прву наредну земљу која ће бити примљена у Свјетску трговинску организацију. Направљен је огроман помак у Женеви у преговорима са Русијом, Украјином и Бразилом", казао је.

Услов који БиХ мора да испоштује јесте Федерални закон о унутрашној трговини, који се дуго припрема. Министар Шаровић је казао да то не смије бити препрека, и да ће надлежни ускоро завршити свој посао.

(Н1)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Овце и новце

04.08.2017 11:48

Уместо да будем овца, ја сам лично хрватској роби давно увео санкције. Чак избјегавам на сваки начин да идем тамо и трошим свој новац у њој. Једно што морам понекад да идем њиховим аутопутем, али и то ми се увијек гади. Радије идем кратко преко Осијека па кроз Мађарску и Аусрију него кроз Хрваску и Словенију. Јесте неких 200 км дуже, али се и исплати (због оутарине у овим творевинама), Хрватске граничаре не могу да смислим, колико ми се гаде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

.....

04.08.2017 12:00

Вратити истом мјером.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зозон

04.08.2017 13:08

Могли би кад би БиХ била дрзава а не протекторат

Name

Доротеј

04.08.2017 14:48

Једини прави закључак у понедјељак треба да буде: Хрватска да врати цијену таксе на првобитни ниво, или ми предузимамо реципрочне мјере.Јер од чекања да ЕУ нешто предузме према Хрватској нема ништа.

ОДГОВОРИТЕ