Могуће контра мјере Хрватској

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да је могуће да БиХ предузме реципрочне мјере као одговор на дискриминаторски правилник о фитосанитарној контроли воћа и поврћа, који је усвојила Хрватска, супротно Споразуму о стабилизацији и придруживању.

Босна и Херцеговина 04.08.2017 | 09:33
Могуће контра мјере Хрватској
Шаровић је истакао да се мјере, које би могла БиХ да уведе, односе на цјеновник, те да ће на том плану све бити договарано са властима Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/.

"Можемо да предузмемо и мјере свеобухватне контроле онога што долази из Хрватске", рекао је Шаровић за "Глас Српске" и оцијенио да је правилник, којим су Хрвати 22 пута повећали цијену фитосанитарне контроле при увозу воћа и поврћа, дискриминишући, јер се односи само на земље које нису у ЕУ.

Он је навео да очекује од Европске комисије да затражи од Хрватске да стави ван снаге спорни правилник и додао да је то европско тијело већ упознато о проблемима које имају винари са пласманом производа.

Шаровић је додао да су различити цјеновници фитосанитарне контроле, те да проблем са Хрватском имају и мљекари, као и хрватске фирме које су увозници њихових производа.

"За хрватске производе, који такође подлијежу тржишним стандардима, цијена је од 10 до 15, а за наше од 200 до 270 евра. То није у складу ни са трговинским принципима", рекао је Шаровић.

Он је истакао да је извјештај Савјета министара о раду за прошлу годину требало да добије "зелено свјетло" парламента БиХ, те да споран може бити рад у овој години.

На питање да ли је неизгласавањем подршке поменутом извјештају Савјет министара изгубио већину, Шаровић је рекао да је јавна тајна да Савјет функционише у недефинисаној већини, али да то није ништа ново за БиХ.

Он је навео да је септембар крајњи рок за потписивање уговора о приступању БиХ Транспортној заједници Југоисточне Европе, те да ће БиХ, у супротном, изгубити грант и кредите, као и кредибилитет.

"Требало би да нађемо модел који би био дио договора унутар БиХ, а, са друге стране, у складу са законом и Уставом БиХ", рекао је Шаровић.

Он је поручио да се залаже за то да српски представници у Сарајеву имају заједничке ставове, као и да се наступа са општим заједничким интересима и циљевима.

Шаровић је истакао да је СНСД у вези са Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ повукао политички маневар да спријечи избор кандидата из реда српског народа за предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом те агенције.

"Ако је парламент БиХ смијенио Николу Шпирића, онда је предсједавајући требало да буде Средоје Новић. Али, његова оставка је маневар и то поштујем", рекао је Шаровић.

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

тутањ

04.08.2017 07:48

Ста могуце!? ОДМАХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

04.08.2017 08:22

Шаровић је господин. Мало више се примио на БеееХеее, али рачунам да је он стара СДС школа, да је то маневар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Драган

04.08.2017 09:26

Нема ту старе школе. Новац и власт је сласт и брзо помути мозак.

Name

ре драган

04.08.2017 10:05

Стета сто није велика србенда ко ти , бог му дао главу да мисли њоме!

Name

Предраг

04.08.2017 09:25

Браво господине Шаровићу, надам се ако ове мјере остану на снази, да че те и ви њима узвратити истом мјером.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЦАР

04.08.2017 09:35

Па ста могуце па докле да нас висе газе и понизавају они мјере ми одмах исти дан контра мјере доста је било требало би да будемо газде у својој куци а не да нас млате ко стару крпу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купусар

04.08.2017 19:03

Немој тако министре, препао си Хрвати и сви са путовницом одоше у ЕУ да раде и неће да слушају празне пријетње.

Name

милојко

04.08.2017 10:28

Људина најбољи политицар у дрзави.

ОДГОВОРИТЕ