Тошиба има 10 дана за спас

Финансијски проблеми јапанске Тошибе као да се врте у зачараном кругу.

Свијет 03.08.2017 | 20:15
Тошиба има 10 дана за спас
Конгломерат тренутно води трку са временом како не би био изврштен с Токијске берзе, а што би додатно закомпликовало ионако сложену финансијску ситуацију. Извор проблема је процесе продаје пословања са рачунарским компонентама, најпрофитабилнијег дела Тошибиног пословања.

Како појашњава Ројтерс, производња рачунарских компоненти учествује са трец́ином удела у продајним приходима компаније која је други произвођач чипова, одмах након корејског Самсунга. Почетком године Тошиба је најавила да ц́е продати тај "крунски драгуљ" како би дошла до новца за покривање дугова након пропасти пословања с нуклеарним реакторима у Америци. За отплату тих обавеза потребно је пронац́и 6,3 милијарде долара.

У јуну је Тошиба за потенцијалног купца изабрала конзорцијум који чине јапански инвестициони фондови иза којих стоји влада, затим амерички финансијски инвеститор и Корејски произвођач рачунарских компоненти Међутим, ситуација се закомпликовала прошлог месеца јер је компанија Вестерн Дигитал, један од понуђача улагач у Тошибину фабрику процесора, тужила компанију суду.

Вестерн сматра да је оштец́ен у процесу избора купца. Судски спор забринуо је изабрани конзорцијум који захтева да Тошиба разреши спор пре продаје. Осим тога, јапанске фондове брине и што Корејски СК Хинек куповину намерава финансирати обвезницама које би му дале право стицања удела у Тошиби. Због трке с временом Тошиба је у јулу наводно покренула нове преговоре с понуђачима које је пре одбацила – Вестерном и Фоксоном.

Ако на пролеће по други пут објаве да су обавезе вец́е од имовине, Токијска берза морац́е да изуме њене деонице. А то би компанији додатно отежало задуживање на тржишту капитала и код банака.

Стога аналитичари сматрају да Тошиба п у наредних десетак дана мора да пронађе купца јер регулаторима конкуренције треба најмање неколико месеци за одобравање такве трансакције.

Да ли ће рок бити прекратак?

(Пословни дневник)

Коментари / 0

Оставите коментар