Нисам да Балкан брзо уђе у ЕУ

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер навео да није за то да земље Западног Балкана што пре уђу у Европску унију.

Свијет 03.08.2017 | 18:06
Нисам да Балкан брзо уђе у ЕУ
Међутим, нагласио је да се земљама на Балкану не сме одузети европска перспектива.

У интервјуу за “Политико“ Јункер је навео да је ЕУ, упркос “изазовној години“, расположена да се носи са свим проблемима који јој стану на пут – укључујући Брегзит и Доналда Трампа.

Када је у питању Брегзит, Јункер је навео да ће људи с временом да постану свесни проблема на дневној бази, без могућности да донесу кохерентан одговор на њих.

“Брегзит ће се с временом догодити. Нећу ићи далеко па да кажем оно што је рекао премијер Малте Џозеф Мускат, који је навео да до Брегзита никада неће доћи. Полазим од хипотезе да ће га бити“, рекао је он.

Јункер је такође говорио о Доналду Трампу и рекао да је председнику САД већ објаснио да треба да престане да тражи да друге земље имитирају Британију када је у питању излазак из ЕУ.

Такође, подмсехнуо се и недавним дешавањима у Белој кући.

“То је невероватно“, рекао је Јункер осврћући се на отказ који је директор за комуникације Ентони Скарамучи добио после само десет дана.

“Боље смо организовани од Трампове администрације. То је зато што ако постоје неке унутрашње потешкоће, оне се реше разговорм, а не отказима“, додао је Јункер.

Додаје и да “да се ЕУ распада као што Трамп тврди, Западни Балкан би изгубио европску перспективу“.

“Нисам за то да се земље Западног Балкана ускоро придруже ЕУ, али ако одузмете европску перспективу, онда ћемо поново имати оно што смо имали деведесетих. У том смислу стабилност састава ЕУ је предуслов да Балкан не буде поново у рату, надам се да Трамп то разуме“, навео је Трамп.

Јункер наводи да је од 2014, када је ступио на функцију, научио да се носи са проблемима.

“Да Европска комисија није осигурала да Грчка не оде из еврозоне, баланс би био много лошији. Тада сам се снажно борио за стабилност, посебно за Грчку. Да нисам то урадио, еврозона би се распала“, наводи он.

Јункер је такође навео да је свестан да се Европа суочава са проблемима, као што су Пољска и Мађарска, које одбијају да прихвате мигранте под правилима ЕУ.

За премијера Мађарске наводи да се састају и разговарају регуларно.

“Разговарамо регуларно, састајемо се регуларно, иако то није увек пропраћено јавно. Не желим да изгубимо Мађарску“, рекао је Јункер, али такве речи није имао и за Пољску.

За преговоре са Турксом рекао је да они не би требало да буду заустављени, макар на папиру.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Бизмарк

03.08.2017 16:34

Балкан и не треба да удје у ЕУ, то мало сто ваља балканаца цемо узети, остатак нека труне у криминалу и корупцији, јер и не заслузују ниста боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

200 година

03.08.2017 16:44

Па посто цес ти да xивис 200 година таман да и ми удјемо.Вазно је да сте нам увалили кредите.Сви имамо по три.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Камата

03.08.2017 17:38

Сами сте тразили кредите, јес сте неспособни да сами зарадите новац.

Name

Ко овај ће одлучивати

03.08.2017 17:59

Предсједник владе Луксембурга неважне државе у ЕУ да одлучује о уласку Балкана у исту.Овдје је Њемачка главна мада оваквим политичарима дати новац из предприступних фондова је катастрофа.Колико људи има у влади РС да знају испланирати гдје би отишао новац односно да буде усмјерен у праве пројекте??Ово је питање за све тв куће које имају слободну уређивачку политику.А такође и за портале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.08.2017 19:49

Земље Западног Балкана никад неће бити пуноправне чланице ЕУ. Та прича је класична навлака за широке народне масе које маштају о хлебу без мотике. Са друге стране, све владе тих земаља немају другу причу коју би понудили народу, нити идеју како да направе функционалне и самоодрживе државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

03.08.2017 22:25

Ма носите се висе,дајете нам кредите и тразите строге реформе које це осјетити градјани Западног Балкана на својим ледјима а све то за улазак у ЕУ који овим темпом неце се десити ни у 2030-тој години тако да довидјења...

ОДГОВОРИТЕ