Естрада поново преварила државу

Уместо да нова уредба Владе Србије повећа наплату пореза од музичара, они ће моћи да пријаве минималну цену наступа од 1. 200 динара, а 20 посто иде држави.

Србија 02.08.2017 | 17:36
Естрада поново преварила државу
Према одлуци Владе Републике Србије, естрадни уметници су од јуче у обавези да плаћају порез за сваки наступ који одрже по клубовима и ресторанима, али то може да буде износ од само 240 динара, сазнаје Курир!

Новом уредбом, коју су државни органи најављивали месецима, било је предвиђено да се коначно регулише рад на црно бројних певача, као и да се повећа наплата пореза и тако попуни буџет.

А кол‘ко на руке?

Међутим, испоставило се да од тога нема ништа. Према речима Драгише Голубовића, председника Синдиката естрадних уметника, музичари ће заиста морати да потписују уговоре с власницима клубова, али се држава неће превише овајдити од пореза.

''У уговору ће морати да пише износ хонорара, а он не сме бити мањи од 1.200 динара по дану и 22.000 на месечном нивоу, и то мора да буде уплаћено на жиро рачун у року од осам дана'', каже Голубовић.



Из овога произилази да ће естрадни порез од 20 одсто на минималну цену наступа од 1.200 динара бити 240 динара! Да ли ће његове колеге злоупотребљавати уредбу, односно хоће ли за сваки тезгу фиктивно наплаћивати 1.200 динара, а на руке узимати много више од власника објеката, за Драгишу није проблематично.

''Није то наш део посла. Држава је дужна да то контролише преко својих инспекција, односно Пореска управа је обавезна да спроводи такве контроле. По мом мишљењу, тешко да ће један певач као што је, рецимо, Шабан Шаулић у уговору написати да наступа за минималних 1.200 динара, а сви знамо да то није тачно. Наши чланови, а то су, поред Шаулића, и Драгана Мирковић, Ацо Пејовић, Гоца Лазаревић, Аца Лукас и многи други, имају разлога да буду задовољни овом уредбом'', закључио је Голубовић.



Ноћни рад

Према најавама, пореска инспекција ће и ноћу обилазити клубове, а придружиће им се и око десетак контролора естрадног синдикалног удружења.

Пореска управа: Контрола почиње

Из Пореске управе јуче су саопштили да су спремни да примењују уредбу Владе, мада нису навели на који начин ће контролисати да ли певачи већи део хонорара узимају на руке.

''Пореска управа ће у оквиру спровођења својих континуираних активности контролисати, као и досад, радно правни статус радника, као и постојање уговора с естрадним уметницима који наступају у контролисаном објекту код пореског обвезника, у складу са одлуком Владе'', речено је из Пореске за РТС.

Извор: Курир

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ана

02.08.2017 16:22

Није естрада преварила државу већ држава иде на руке естради

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво

02.08.2017 17:00

АНКИЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ф

02.08.2017 22:05

Поздравља вас Ера Ограниц,стигао је из ургентна у Миљак.Вијагре узео више па изгубио контролу.

Name

Сабани

03.08.2017 00:29

Зна се колико узимају ови певаци и одмах им треба увести фиксни порез по наступу.Сабан Саулиц наплатио сат настуа у Малом Зворнику 10 000 еура.Одмах му узети 2000 пореза.Или Ацо Лукас 8000 еура.1600 порез дрзави и одмах пребацити те његове паре од пореза у установе за борбу против наркотика.

ОДГОВОРИТЕ