Без мира нема напретка региону

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић поручила је, на Самиту Америчко-јадранске повеље (А5) у Подгорици, да је Србија војно неутрална земља, опредјељена за сарадњу са свим партнерима, посвећена вриједностима УН када је ријеч о очувању мира и сарадњи у региону.

Србија 02.08.2017 | 17:28
Без мира нема напретка региону
Брнабић је, на радном дијелу Самита, истакла да опредјељење Србије остаје чвршћа сарадња са државама региона, а не изолација.

Када је ријеч о сарадњи са сусједима, предсједник Владе Србије је рекла да је очување регионалног мира и стабилности веома важно, јер без њих нема економског опоравка и стабилности, а тиме ни достизања европских стандарда и вриједности.

Наставак економских реформи, повећање конкурентности, као и заједнички инфраструктурни пројекти наша су будућност, рекла је Брнабић и поручила да ће Србија у вођењу своје спољне политике томе посвећивати највећу пажњу.

Брнабић је констатовала да је очување међународног мира и безбједности изазов за цијелу међународну заједницу и истакла да је Србија у потпуности посвећена вриједностима Уједињених нација када је ријеч о очувању мира. Она је подсјетила да српске оружане снаге од 2003. учествују у мировним операцијама широм свијета и да се у овом тренутку 332 припадника Војске Србије налази на задацима очувања мира и помоћи најугроженијима.

"Српски војници ангажовани су у Конгу, Либерији, Кипру, Либану, Блиском истоку, Сомалији, Централноафричкој Републици и Малију, а по броју ангажованих војника Србија заузима високо седмо мјесто у Европи, односно 45. у свијету", рекла је Брнабић.

Учешћем у операцијама Уједињених нација и Европске уније за очување мира, Србија потврђује да је привржена сарадњи са земљама ЕУ и институцијама Уније, поручила је она.

Брнабић је поновила да је Србија војно неутрална землла, али одговоран, предвидив и поуздан партнер Алијансе и да у потпуности поштује опредјељење сусједа у вези са њиховим чланством у НАТО.

Говорећи о безбједности региона, Брнабић се осврнула на мигрантску кризу у чијем решавању, како је рекла, Србија даје активан и конструктиван допринос, због чега често добија похвале.

Србија је показала да је спремна да преузме свој дио терета и подијели одговорност у суочавању са мигрантском кризом, рекла је Брнабић и додала да у томе посебан допринос имају заједничке снаге Војске Србије и Министарства унутрашњих послова ангажоване на обезбјеђењу државне границе, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

075

02.08.2017 15:38

"Предсједница Владе Србије Ана Брнабић казала је да је Србија такођер заинтересована за прикључење НАТО савезу и Европској Унији". Значи и Србија жели у НАТО?! Како ће та жеља "сјести" Путину и "братској" Русији?! Пишем дуго да не постоје "браћа" него само интереси!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре075

02.08.2017 16:35

Процитао сам овај теxт пазљиво од поцетка до краја и нигде нисам насао ни ријеци о заинтересованости Србије за Нато као сто ти говорис...Да ниси мозда ти био тамо и цуо да је она то рекла,просвјетли нас хахах Јасно писе у теxту да Србија остаје војно неутрална дрзава.

Name

Драско84

02.08.2017 20:46

Господјо Брнабиц, казите то Хрватима, Муслиманима и Албанцима. Они не зеле мир него праве само проблеме на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ