Прича: У славу "грчком Карађорђу"!

Прича о стадиону "Јоргос Караискакис", на коме Партизан у среду увече гостује Олимпијакосу. . .

Фудбал 02.08.2017 | 17:00
Прича: У славу "грчком Карађорђу"!
Историја стадиона "Јоргос Караискакис", или како га Грци зову - "Караискаки", дуга је више од 120 година. Саграђен је за прве модерне Олимпијске игре, одржане у Атини 1896, када су на њему одржана такмичења у бициклизму.

Фудбалски клуб Олимпијакос користио га је од свог оснивања 1925. године, али се објекат у првих седам деценија свог постојања, све до реновирања 1964, звао Нео Фалирон Велодром.

Тек од 1964. то постаје класичан фудбалски стадион, са тереном окруженим атлетском стазом, што је у то време била мода широм Европе, а уједно добија име "Јоргос Караискакис", по једном од лидера рата за независност, који су Грци водили против Отоманске империје и 1832. га после 11 година успешно привели крају.

Војсковођа Караискакис није дочекао победу и признање Грчке као независне државе, пошто је 23. априла 1827. погинуо у бици која се одиграла у пределу садашњег Пиреја, али успомена на њега живи и кроз најпопуларнији грчки клуб.

Пошто га је крајем 20. и почетком 21. века дефинитивно нагризао зуб времена, Олимпијакос је 2003. године узео на себе да на истом месту, на рушевинама старог, сагради потпуно нови стадион, што је и учињено за рекордних 14 месеци, тако да је био део инфраструктуре за Олимпијске игре 2004. године.

Тиме је започета модерна ера "Караискакија", кога је УЕФА рангирала са пет звездица и који са капацитетом од 32.115 места задовољава услове да буде домаћин финала Лиге Европе. Занимљиво је да се у непосредној близини, са друге стране метро линије која води ка пирејској луци, налази Дворана мира и пријатељства, у којој своје утакмице играју кошаркаши Олимпијакоса.

Оба објекта, а посебно "Караискаки", одударају од претежно рустичног окружења у коме се налазе и где је видљива невесела економска садашњост Грчке.

"Караискаки" изнутра изгледа лепо и компактно, са потпуно покривеним трибинама које "крећу" десетак метара од терена.

Занимљива, али и тужна прича, везана је за северну трибину и сектор 7, по коме је названа група најватренијих навијача Олимпијакоса, чувени "Гате 7".

После утакмице Олимпијакос - АЕК 8. фебруара 1981. догодила се највећа трагедија у историји грчког спорта, када је маса похитала ка излазу са стадиона да би са играчима прославила убедљиву победу (6:0). Међутим, капија је у том тренутку била само делимично отворена. Неки навијачи су се у гужви саплели и пали, а маса која је надирала одозго није била свесна шта се дешава и под њеним притиском је формирана "планина" сачињена од људских тела.

Чак 19, углавном младих људи и тинејџера, изгубило је живот на лицу места (углавном гушењем), а још двоје у болници, док је 55 навијача претрпело теже и лакше телесне повреде.

У знак сећања на њих су у делу северне трибине "Караискакија" поједина седишта обојена у црно, тако да формирају број 7, што симболизује вечну жалост навијача Олимпијакоса за настрадалом браћом.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар