Министар угрожава квалитет наставе

Запослени у Основној школи /ОШ/ "Ристо Пророковић" у Невесињу сматрају да ће увођењем комбинованих одјељења у четири деветоразредне подручне школе у овој општини од наредне школске године бити смањен квалитет наставе, те да би шест запослених изгубило радно мјесто, док још седморо не би имало пуну норму часова.

Република Српска 02.08.2017 | 11:29
Министар угрожава квалитет наставе
Запослени су навели да подручно одјељење Кифино Село има 30 ученика у вишим разредима и да ниједно одјељење нема мање од четири ученика у разреду, те да је комбинација непотребна, док једно одјељење има чак 13 ученика.

"Осим тога, у ово подручно одјељење се уписују дјеца из села Крекови, које је једно од најнасељенијих у Херцеговини, а тренутно подручна петоразредна школа има 19 ученика", наводи се у допису који су упутили Министарству просвјете и културе Српске поводом Информације о мрежи основних школа са приједлогом рационализације.

Просвјетари истичу и да ученици постижу одличне резултате на такмичењима из свих предмета, док је ученица осмог разреда ове школе Наташа Савић ове године учествовала на Математичкој олимпијади БиХ.

Запослени у школи истичу да је неправедно према свим ученицима, поготово према овако успјешним, да похађају наставу у комбинованим одјељењима.

"Комбинације у другим подручним одјељењима - Оџак, Придворци и Зови До оправдане су тамо гдје у разреду има један ученик, док у осталим нису", наведено је, између осталог у допису.

Влада Српске усвојила је 27. јула Информацију о мрежи основних школа са приједлогом рационализације, којом је предвиђено гашење 15 петоразредних школа, као и промјена статуса пет подручних деветоразредних школа и увођење комбинованих одјељења у 12 подручних деветоразредних школа. 

(Срна)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Све је горе

02.08.2017 09:33

Влада са ПДП-ом, СДС-ом никада није затворила ни једну школу колико знам. Нисам ни у једној партији, али памтим. Друго, већ годинама нема регреса, топлог оброка, а и превоз је однедавно умањен. И о чему ссе онда прича више ако то није довољно да показе да је лоша ситуација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

02.08.2017 09:41

Министри су довели школство до ниског нивоа сталним реформама без циља и пројектима у које се троше велика средства а након пар година сваки од пројеката се заборави и нема ефекта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боле

02.08.2017 10:15

Квалитет наставе а и комплетно образовање је овдје на веома ниском нивоу већ одавно.Директори страначки,подобни а не способни.Наставни кадар,част оном малом броју из старе школе,незаинтересован.План и програм наставе као да су правили за роботе а не за дјецу...и да не набрајам даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ттт

02.08.2017 10:31

Зато се у министарству сваки дан запосли по једно ново и то углавном приватни факултет. Висе о прву у министарству знају возаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ххх

02.08.2017 12:14

Какве везе има Министар с овим, па директор одређује број одјељења према Закону о основном образовању и васпитању. По мени је овде директор школе неписмен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сагласност

02.08.2017 13:16

Свака школа у јуну или јулу мјесецу шаље допис у којем тражи сагласност на број одјељења. Министарство доноси рјешење и шаље број одобрених одјељења свакој школи. Треба погледати какву је потребу послао директор, па онда це се видјети ко је крив.

Name

Ммм

02.08.2017 13:51

XXX прво се информисите, па онда јавно коментарисите...

Name

Кејн

02.08.2017 13:59

Хахах, остаце радници без посла..зао ми је оних који су постено заврсили факултет на јавним универзитетима у РС и по Србији, а ове вртирепке и знане момке сто су заврсили на Дз. Биједицу, ми није зао ни најмање. Ионако су посао добили преко странке и ко зна јос како. Најгори дјаци постали уцитељи, попови и људи на кљуцним функцијама. Ма браво!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ммм

02.08.2017 14:53

А да ли бисте ви вољели да сте бас неки од тих који су заврсили факултет Дз.Биједиц? И да сте запослени у ОС? Хајде преиспитајте се мало, да нисте слуцајно љубоморни?! Мрзња и љубомора из вас избија... Назалост...

Name

енглескиња

02.08.2017 20:11

Дземал Биједиц је један од бољих универзитета. Информисите се мало како се полазу испити у Бања Луци, а како у Мостару. Само за покондирене тикве поента статуса је реци да су заврсили у БЛ. А о квалитету се све зна.