Суша уништила кукуруз и соју

Веома високе температуре ваздуха и недостатак влаге штете усевима на подручју Семберије, због чега највише страдају кукуруз, соја и луцерка, а нису поштеђене ни остале ратарске културе.

Република Српска 02.08.2017 | 08:25
Суша уништила кукуруз и соју
Процена Министарства пољопривреде РС је да је до сада принос кукуруза и соје умањен за 30 одсто. Пољопривредници су забринути, јер је велико питање да ли ће обезбедити довољне количине хране за стоку и сачувати сточни фонд.

Током јуна и јула у Српској су забележене веома високе дневне температуре. Земља жедна кише, а и усеви. Сунце пржи биљке и умањује принос кукуруза, а нападају их и инсекти. Не буде ли ускоро већих падавина, амбари ће остати полупразни.

Пољопривредник Драгиша Сакић из Попова каже да су штете на кукурузу већ евидентне.

– Зависи од сорте кукуруза, агротехничких мера, квалитета земљишта, рокова сетве. Ипак, извесно је да је суша угрозила кукуруз и да ће принос бити умањен, а квалитет зрна лошији - тврди Сакић.

Због суше су забринути и сточари, који су свесни да без улагања нема добити. Уколико не буде довољно хране за стоку мораће да смањују сточни фонд.

Председник Удружења произвођача млека и узгајивача говеда РС Остоја Николић каже да без наводњавања ораница нема сигурне и рентабилне производње.

- За наводњавање се потроши од 150 до 200 литара горива и то увећава трошкове производње. На крају кад узмете уложено, видите да је цена млека веома ниска и да се практично не исплати - каже Николић.

Суша узима данак и на ораницама Пољопривредног добра “Семберија”. Под кукурузом имају 600 хектара, а сојом 300 хектара. Брине их и како обезбедити довољно сточне хране и одржати дневну производњу од око 5.500 литара млека. Иако су засејали скупље хибриде кукуруза, очекивани принос преко десет тона по хектару на парцелама уз реку Саву, само је пуста жеља.

- Очекивали смо између 10 и 12 тона кукуруза по хектару, али питање је и да ли ћемо имати пет тона. Ако не буде кише, ништа нећемо ни имати. Боља је ситуација са семенским сунцокретом који за сада добро подноси високе температуре, грашком и боранијом јер смо ове парцеле наводњавали. Обрађујемо 2.500 хектара, а наводњавамо око 25 одсто па планирамо да идуће године повећамо обим површина под системима за наводњавање – каже Славиша Глигоревић, директор ПД „Семберија“.

Агроном Драган Зарић рекао је да је у прошлом и овом месецу у Семберији пало 50 литара кише по метру квадратном, а кукуруз је сада у критичној фази и потребно му је од 110 до 120 литара кише равномерно распоређене током целог месеца.

- Без обзира што је кукуруз успео да се оплоди и опраши, ако нема довољне количине падавина да налије зрно, рода неће бити. Негативни ефекат мање осећају раније сорте – рекао је он.

Ратарима преостаје да умање штету осигурањем усева, што би их по хектару коштало 1.200 марака. Пољопривреда је фабрика под ведрим небом у које су ових дана упрте очи пољопривредних произвођача. Надају се да ће коначно пасти киша и умањити губитке, а на парцелама које се наводњавају смањити трошкове. Падавине би добро дошле и ратарима који с муком покушавају да припреме земљиште за сетву уљане репице.

Наводњавање земљишта једина нада

Последице суше биће ублажене само на подручјима која се наводњавају, за шта је Влада РС обезбедила око 40 милиона марака. Сачувати аграр инвестицијама у системе за наводњавање једна је од најзначајнијих активности ресорног министарства. Осим Семберије и Посавине у којима су системи изграђени на 826 хектара, системи се граде и у Требињу на 860 хектара, Љубињу на 250 хектара, Братунцу на око 436 хектара.

(Блиц)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Повјетарац

02.08.2017 07:29

Ево их опет наши врли пољопривредници Киша,сунце,ноћ,дан,вјетар, повјетарац, магла,врабац,скакавац,дуга,југо, комарац.. Сваки пут им нешто фали! Браћо ако се бавите тим што мислите да се бавите онда формирајте за то предуслове или немојте млатити празну сламу нон стоп! Фризер кад отвара салон прво обезбједи столицу и маказе бар,..,кафанџија кафу и шоље бар,...,зубар столицу и пломбе бар,...,шнајдер машину и конац бар,..... Нон стоп дречите и Богу и народу сте додијали! Продајте њиве ако су и оне ваше и шутите! Не,....сад ће они опет јаукати за подстицај и гориво! И тако нон стоп!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

02.08.2017 08:25

Е прави си повјетарац.

Name

Одговор Повјетарцу

02.08.2017 08:27

Ако ми продамо њиве стацес да једес незахвални цовеце дабогда био и ти макар годину дана пољоприведник па да видис како нам је у овој дрзави је јос пољоприведник остао да зиви постено и од свог рада сви остали несто муте.

Name

брат Ђуро

02.08.2017 08:47

Баш тако. Кад роди радије би бацили него снизили цијену народу. Кад подбаци кукњава ко ће надокнадити штету, ваљда требају они којима по црној берзи наплаћују све што могу. Тако се Додик анд цо. баве политиком, неко други док плаћа све је у реду. Свак ће своје платити кад тад.

Name

Слобо

02.08.2017 09:16

А глупана мајко мила, није болест све сто боли....

Name

Срећко Шојиц

02.08.2017 09:46

Ти ниси повјетарац,ти си један велики прдоња! Појма немас! Небавим се пољопривредом али знам кроз ста ти људи пролазе. Па да није њих ти и твоја дјеца би само јели гмо воце,поврце,месо...! Е прдоњо тако це ти и бити јер це сад сав одпад од хране да увозе па цес то јести ти и твоја породица.

Name

Ме

02.08.2017 09:09

Да ли је ико од ових насих "пољопривредника", Цуо за наводњавање??? У Дубаи, је сваки дан преко 30. А понекад И 40-45 степени, И све им је зелено, дрвеце фино расте,има воца,поврца, све фино и свјезе., Људи РАДЕ на обезбједењу наводњавања,И брину о храни, а не ови насих све цекају готово на тањиру,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

02.08.2017 09:35

Зао му горива за наводњавање,,не мозе онда следеце год озидати спрат висе од комсије,,цаст изузецима..

Name

Радник

02.08.2017 09:50

Насем пољопривреднику све смета, мали подстицај, киса, суса, итд.Никада ми неце бити касан тај подстицај, или ради или немој радити.Гдје је подстицај оном сто мете улицу, рудару, зидару итд.А овај сто казе ста це се јести ако продају њиве, ма јест це ср ксо и до сада, ста једе онај у Проклетијама, у камењарима, ниси само ти који производи храну.

Name

Миле

02.08.2017 09:51

Цули смо ми за наводњавање али смо цули да негде на овој земаљској кугли постоје и уредене дрзаве које су својим пољопривредницима транспортним цевоводима довели воду поред њихових парцела а на пљопривредницима је да купе системе за наводњавање а и то су им омогуцили по веома повољним ценама јер су тамосњи политицари одавно схватили да се стабилност једне земље огледа у стабилном енергетском сектору и стабилном загарнтованом производњом хране док се то код нас не догоди ви лупајте и прозивајте сељаке а притом једите труло месо из јузно америцки земаља и навијај те за арапе да покупују земљу јер они знају како се наводњава.

Name

Повјетарац

02.08.2017 09:52

Свака част о томе говорим! Не , само нек јаучу! Не пада само код нас киша нити код нас само грије сунце,то је ваљда планетарна појава! Други пар опанака је то што се хоће са што мање добити што више,то није могуће, нажалост!

Name

аматер

01.09.2017 16:57

Није толико суса унистила биље ,била је једна добра киса поцетком јула,него су топлотни таласи. Ово је незапамцено ,оволико дана са температу рама око 40 степени и то је та промјна климе ,која не слути на добро.

ОДГОВОРИТЕ