Војска САД у Македонији

На војној вјежби Драгоон Гуардиан 17, на полигону Криволак, Оружане снаге САД-а демонстирале су изградњу писте за беспилотне летјелице, детекцију мина и деминирање од експлозивних направа, извјештава са лица мјеста загребачки Јутарњи лист.

Регион 01.08.2017 | 11:58
Војска САД у Македонији
У бази Криволак у Македонији започела је заједничка војна вјежба македонске и америчке војске. Још прошлог петка на југоисток Македоније стигло је око 300 војника који ће се тамо задржати око двије недеље. Војна вјежба зове се 'Драгоон Гуардиан 17', а јуче су Американци својим колегама демонстрирали изградњу писте за беспилотне летјелице, детекцију мина и разминиравање.

Из македонског министарства одбране кажу да је главни циљ ове вјежбе јачање веза с америчком војском и доказивање да македонска војска задовољава НАТО стандарде.

Македонија се већ годинама покушава убацити у НАТО, али још од 2008. њихово приступање блокира Грчка због већ познатог спора око имена државе. Скопље никако није жељело прихватити компромис и преговоре око уласка у НАТО и ЕУ кренути под именом Бивша Југославенска Република Македонија (енглеска кратица ФYРОМ), али доласком Зорана Заева на премијерски положај та ситуација се радикално промијенила. Поготово након дугог низа мјесеци политичке нестабилности и уличних немира који су кулминирали насилним упадом у зграду Собрања.

Послије су откривени документи македонских, али и неких других тајних служби, који су потврдили да су иза цијелог нереда судјеловали припадници српске тајне службе те да је руска тајна служба радила на дестабилизацији Македоније.

На војној вјежби Драгоон Гуардиан 17, на полигону Криволак, Оружане снаге САД-а демонстирале су изградњу писте за беспилотне летјелице, детекцију мина и деминирање од експлозивних направа.

Наравно, појачани интерес Русије за Македонијом преплашио је друштво из НАТО-а које је одлучило убрзати процес уласка Македоније у алијансу, а савезника у тој операцији добили су у премијеру Заеву који је наводно спреман прихватити улазак у НАТО под именом ФYРОМ.

Војна вјежба с Американцима дошла је Заеву у идеално вријеме како би доказао Путину да је након Црне Горе изгубио још једну републику бивше Југославије, али и како би показао својим суграђанима како се ближи дан уласка Македоније у НАТО.

(Јутарњи/Истинито)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Драгутин

01.08.2017 10:09

Тај избор Македоније и Македонаца који су се одлучили за сарадњу са САД,коштаће Македонце властите државе! Македонци су требали да буду уз Русију,јер би тако сачували целу Македонију од шиптара,а америка зна се подржава шиптаре да направе велику Албанију и проћиће једног дана Македонци исто као Срби на Косову тако ће их шиптари уз помоћ САД протерати из македоније за Србију и Бугарску...Македонци нису свесни шта раде, јер паметан се учи на туђим грешкама,а будала на својим???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.08.2017 10:37

Македонци нису свесни шта раде, јер паметан се учи на туђим грешкама,а будала на својим??? @Драгутине : јел се Србин ИКАДА научио на својим грешкама ? Знаци да сте будале биле и остале .

Name

Ре за ре

01.08.2017 12:04

А ви сте зелени опет паметни.цитав зивот уз окупаторе И дан данас сте са њима.онда ста рец за вас.

Name

ре драгутин

01.08.2017 12:43

Ти си струцњак веци од Галијасевица и Лазњанског хаха

Name

Драган

01.08.2017 10:15

Колко се сјецам да су амери прије пар мјесеци били и на мањаци са полицијом рс имали вјезбу опкољавају ното пакт све оде и србија и бих у нато за кратко вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

01.08.2017 14:09

Ово је доказ да је Македонија вец у Натоу а формално неце проци но две године а она це бити цлан.

ОДГОВОРИТЕ