Очајнички потези чланова СНСД-а

Након што је покушај дискредитовања Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ окончан смјеном Николе Шпирића из Заједничке комисије за надзор над радом ОБА, СНСД је одлучио "узвратити ударац" повлачењем својих кадрова из парламентарних комисија.

Босна и Херцеговина 31.07.2017 | 20:56
Очајнички потези чланова СНСД-а
Први потез је повукао Средоје Новић, који је поднио неопозиву оставку на мјесто члана Заједничке комисије. Шпирићева смјена и Новићево иступање су актуелизовали питање функционисања Заједничке комисије.

На Шпирићево мјесто је именован Борислав Бојић (СДС), Дом народа би требао изабрати Новићевог насљедника, а остаје отворено питање избора предсједавајућег Заједничке комисије. Упркос томе, њено функционисање није и неће бити доведено у питање.

''Нема проблема и застоја рада Комисије све док постоји кворум. Кворум је дефинисан Пословником о раду, а састав Комисије је формиран Законом. Дакле, док год има кворум, Комисија може радити и функционисати. У принципу, сада недостаје један члан, а то је господин Новић. Без њега се може радити, тако да нема никаквих проблема у формалном функционисању ове Комисије'', казао је за Фактор Мирсад Мешић (СДП), члан Заједничке комисије за надзор над радом ОБА.

Ова ситуација није први покушај СНСД-а да опструише функционисање Заједничке комисије у текућем мандату. Први проблеми су настали већ уочи њеног конституисања, када је та странка вршила притисак да за члана Комисије буде именован управо Никола Шпирић, а због тога су чак опструисали и одржавање сједница Дома народа. Тада су њихове опструкције уродиле плодом па је умјесто раније предложеног Жељка Комшића из Представничког дома именован управо Шпирић.

Друго питање које се данас намеће јесте избор Шпирићевог насљедника на мјесту предсједавајућег Комисије.

Закон о ОБА предвиђа да ту функцију обнаша члан Комисије који није дио парламентарне већине. Чак и ако, примјера ради, чланови Комисије који долазе из ХДЗ-а блокирају избор новог предсједавајућег, то неће значити и опструкцију у раду Комисије.

''Ја не вјерујем да се неће изабрати нови предсједавајући. Не видим због чега би то био било чији циљ'', изјавио је Мешић, нагласивши да "нема амбиције да преузме позицију предсједавајућег".

Да парламентарна комисија може функционисати без предсједавајућег, потврђује примјер Уставноправне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Након што је Жељко Комшић у септембру 2015. године поднио оставку на ту позицију, Уставноправна комисија је сасвим нормално функционисала до избора његовог насљедника, а функцију предсједавајуће је обављала дотадашња прва замјеница Александра Пандуревић.

С обзиром да покушаји дискредитовања ОБА преко Заједничке комисије нису уродили плодом, борба за стављање под контролу те Агенције је настављена другим средствима, прије свих преко медија оданих СНСД-у, ХДЗ-у и СББ-у.

СББ се издвојио као једина парламентарна странка, међу онима које се декларишу као пробосанске, која је подржала Шпирића.

Након што на његово мјесту нису успјели "угурати" свог Мирсада Ђонлагића, избор Борислава Бојића су искористили као оружје за политичке обрачуне.

Занемарујући чињеницу да су за Шпирићеву смјену и именовање Бојића гласале све странке, осим СББ-а, Дневни аваз је његово именовање приписао СДА, доводећи успут у питање Бојићеву ратну прошлост.

Ратна прошлост Николе Шпирића, у то вријеме оданог сљедбеника Војислава Шешеља, за Аваз, ваљда, није спорна.

Зашто је СББ заузео став супротан ставовима СДА, СДП-а, Демократске фронте и Независног блока, питање је на које ће одговор морати дати челници те странке, прије свих њен предсједник Фахрудин Радончић.

За појашњење те чињенице, које неће сугерисати на задовољавање личних интереса стављањем ОБА под своју контролу, биће му потребно много маште.

Извор: Фактор.ба

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

!

31.07.2017 19:03

Земља чуда....и апсурда..

ОДГОВОРИТЕ
Name

пера којот геније

31.07.2017 19:17

Не знам ста је цудно и аспурдно,све је сасвим јасно ко дан,ономе који има мозга бар трунцицу.

Name

ап

31.07.2017 19:41

Само се још будале нечему чуде.Паметан свијет је давно отишао из РС па неки макар до Србије.Политичари клепају и пуне дзепове а овце излазе на изборе и гласају а претходно под шатор оду по хладно пиво и прасетину.Тако Вам и треба.Какав народ таква власт,чекате други да Вас запосли и добро плати да би само пристојно живјели.Пишете по порталима и лијечите неизлечиве комплексе а сутра опет по старом.Народе нека Вам је бог сами у помоћи ал да су вас покрали домаћински ЈЕСУ.Све су то Ваши рођаци,кумови,комшије,познаници итд а Вас ЧУДИ.Е то и јесте проблем што Вас чуди

Name

ре !

31.07.2017 20:01

Ништа чудно ни апсурдно, то је политика. Само бих додао да је то све голи лопов до лопова, част изузецима

Name

Ре ап

01.08.2017 08:28

Подписујем ! Докле год своју фрустрацију испољавају по порталима а не на улици нема од промјена ниста. Само једно сто јест јест: Нема нових људи на политицкој сцени који би народ привукао са својом каризмом, програмом ....Људи лако насједају на ситне прозивке , реторике ..Ови сви на сцени су блиједа копија владајуца гарнитуре..Сви су ситницари и нико да размисља сире и даље вјероватно су и они дигли руке од свих вас .Парола је : Снадји се сам ! Тако да овдје це се јос годинама зивјети у мраку и за марку. Ја вам тврдим да има рјесење за све само је питање цијене који је народ спреман платити. Јер без болних рјесења која це погодити све нема излаза из кризе. Сто дузе буде овако цијена це бити све скупља. Али ови политицари мисле само на себе и на то да владају по сваки цијену. Кад би одпустили све оне који су сувисни и укинули министерије који су сувисни ко би гласао за њих? Тако да без болних промјена нема напредка. Али срецом Њемацка има неки програм па ако се то не прихвати трцаце се за тим касније као сад Србија сто трци са Косовом. Да не буде касније касно . Хоцес велики а нуди ти се мали. Не прихватис ли нецес добити ни један или цес трцати да молис и за онај мали.

Name

Радивоје

01.08.2017 11:29

Ма Средоје, иди болан у пензију, па ти си 1947. годиште (70година), па је си ли ти будућност омладине. Дебело си се подмирио, и опети мало. Па кад си толики патриота, што на твоје мјесто није дошао момак или дјевојка са бироа. Што се у рату неприхвати неке функције, већ си одмах '97. био подобан за ове стране мешетаре, и сада глумиш спасиоца РС. Средоје, Средоје, нису ово некадашња времена, да се ништа незна.

Name

СА

31.07.2017 19:16

Губи Додо,губи РС.БиХ је ипак дрзава која мозе функционисати јос и боље без Додика.Додик је највеци руситељ свега сто је српско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

31.07.2017 22:35

Радонцицу долази наплата на изборима. И ако он купује гласове овај пут је Сандзаклија на погресном смјеру. Ко год је са Додиком у комбинацији тај губи изборе у федерацији...видјели смо Лагумдзијину пропаст. Додик је се испроваљивао и ријецима и дијелима тако да само глупан мозе кокетират са СНСД-ом. Фахро алајхманет.

Name

Геј=океј

31.07.2017 23:53

Фахри комплетно Сарајево "спомиње" фамилију, највећи "комплименти" му долазе управо од тешких Санџаклија. Не да је прно у фењер, има да га нема послије избора. Још само да прогледају ови срБски срБББови, што около млате тзв срБским заставама које им Кинези туше по пет марака и барем једном не продају образ за 50 маркица, оде и Рудоња са ФаХраоном у сто п.м.

Name

Мирза Тузлак

31.07.2017 19:25

Постоје бројни докази да је Радонциц КОС овац. То сто неко носи рецимо име у овом слуцају Муслиманско не знаци ниста. Пуно висе ова Дрзава дугује Србима и Хрватима који су је сацували и развијају. Лазне патриоте ранзних боја, тацније маскираних криминалаца и пробисвјета као сто ду овај Радонциц, Изетбеговиц, Донлагиц и слицни су одавно процитани у Тузли и околици. У бити људи се постују и то је смисао толеранције и сузивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

01.08.2017 08:41

Па први савјетник оба Изметбеговица је косовац и јос дан данас. У оба Ентитета не владају политицари него страни спијуни/агенти па није ни цудо сто је овако. Проблем Срба у БиХ је сто све партије које имају су националистицке и њих интересује само РС као да Рс није дио БиХ. То исто као отац те брани а мати хоце да те сахрани. Србски политицари примаир плату и раде у Федерацији а као хебе им се за федерацију. Ма то су обицна г*вна који мисле само на себе кроз реторике подпаљују народ у РС као несто их они бране . Народ глуп у РС па се пали на те реторике а не на ресултате. А ресултатии су катастрофални. Кад се сви окрену према дрзави БиХ онда це бити напредка . Овако РС само је у губитку и полако це нестати захваљујуциистим јефтином реторикама њихових политицара и национализму.

Name

Жељко Бања лукс

31.07.2017 19:30

Фалсификујес као градјанин неку фактуру или диплому мораш у затвор. Наш велики писац који има висе сабраних дјела од Иве Андрића чак је добацио до Беча,фалсификује одлуку комисије и то народне дрзавне комисије. У уређеним државама добио би максималну казну Воиновиц УСА а у Кини И другим државама одмах стријељали погледајте како Дутерте чисти Филипине од дилера. Умјесто да се извини и направи нагодбу са тузиоцем,он велики писац сабраних дјела прави побуну са другим писцима сабраних дјела. Радонциц био у истрази због сабраних дјела а Драгана чека судбина његовог Лијановица. Александра нек си ударила прелетацевица у главу само јако Алекс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

31.07.2017 20:12

Свака цаст на коментаруЗељко,нема се ту ста одузети ни додати,све рецено.Дами је таквих са таквим размисљањем бар стотињак,несто би се уцинити и могло у борби против ових.

Name

Квдрат

31.07.2017 20:13

Тачно екипа КОС-а размењује искуства.Никола,Средње,Фахрудин(ШЦЕПО) сарадник пук.Ракоцевица начелника КОС РВ И ПВО ЈНА.Просло је ВРИЈЕМЕ КОС-А али их је лијепо видјети скупа ваљда планирају оперативну акцију па размишљају кодни назив

Name

Ре Квадрат

31.07.2017 21:19

Значи, људи са практичним искуствима. Добро ће доћи..

Name

спириц је пренервозан

31.07.2017 21:57

Одавно невидје вецег дјубрета од сирица, набио му се страх на срце па прави емитацију свога сефа баје,мозес лајати спира колико хоцес али нецес доклие хоцес.требас знати сљаму да један министар саровиц или мектиц вреде висе од таквих хиљаду смољо херави.Они нису крали паре на царини па куповали станове по Бецу од пола милиона еура,где ти је билка тада та обавестајна слузба ти си био преседник те комисије онда је радила по закону кад си ти крао милионе од царина срам те било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

31.07.2017 22:09

УМИСЛИЛИ ЉУДИ ДА СЕ БЕЗ ЊИХ НЕ МОЖЕ. КАО ДА МИ НЕ ЗНАМО КОЈЕ ОДАКЛЕ. НИСУ ВАЉДА ИЗ ЛОНДОНА ИЛИ ПАРИЗА. ЉУДИ КАО МРТВА ТЈЕЛА. ТОТАЛНО БЕЗ ХАРИЗМЕ И ДУШЕ САМО МИСЛЕ ДА ЈЕ ЊИМА ДОБРО.СРЕТНО НАРОДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

галеб

31.07.2017 23:21

Хапси сада немају имунитет трпај у затворе треба аутопуд дасе гради Сарајево -Београд трбаце радне снаге и плус дзабна доста су сисали тај глупи народ који невиди ниста него неку дрзаву које нема а зовесе РС али само ентитет или заједница опстина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дек бек

01.08.2017 04:29

Ти цламови снсд у комисијима су свакако безвредни смеце од људи без морала и образа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуца зора

01.08.2017 05:43

И пацови бегају са брода којем пријети потонуће. Тако и ови. Нешто као слуте. Или можда сами избушили корито лађе да би је потопили, што је више вјероватно. Али џаба. Потонуће само они. Живјеће овај народ, а без њих и живнути и прогледати и добру се надати..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха ха

01.08.2017 06:45

Плаце небо плаце бог јер немозе без Николе свог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

01.08.2017 06:54

Како су само Радончић и СББ префригани, то је за неповјеровати. Разишли се са СДА јер слиједе избори, са коалицијом са СДА изгубили су много гласова. То че се видјети на следечим изборима. Радончић свим силама покушава да се опере од коалиције са СДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

01.08.2017 15:24

Прави потез у право вријеме.....

ОДГОВОРИТЕ