Вријеме је за нови пут Србије

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је да жели, у вези Косова, да крене новим путем и да, иако Срби за то још нису спремни, неће попуштати.

Србија 31.07.2017 | 14:36
Вријеме је за нови пут Србије
 „Лако је рећи - идите и борите се за Косово. Међутим то нас је увијек водило у рат. Желим да кренем новим путем - за Србију. Желим да отворено и фер разговарамо о рјешењу косовског конфликта. Иако Срби за то још нису спремни, нећу попустити, јер ће та дебата за све нас имати љековито дејство, без обзира да ли ћемо постићи добар резултат или неуспјех“, објаснио је Вучић у интервјуу швајцарском дневнику „Блик“.

Предсједник Србије је подвукао да ће, ако обје стране не буду спремне да нешто изгубе, конфликт вјечно трајати, а то шкоди објема странама.

Подсјећајући да је био најмлађи посланик, након тога најмлађи министар и премијер и сада најмлађи предсједник, оцијенио је да је најбољи човјек за тај задатак јер нема више никаквих личних амбиција. Истакао је да би било боље данас пронаћи рјешење него за 100 година, јер се једном конфликт мора ријешити, а Србија је спремна на постизање компромиса.

„Знам да Албанци и Срби у Швајцарској живе мирно и чак и као добри пријатељи, баш то мора да нам пође за руком и у домовини“, указао је Вучић.

На констатацију да је у Бриселу тражио јасан временски оквир за приступање ЕУ Вучић је рекао да је знао да то не може добити, а разлози су Косово и односи са Русијом.

„Све дуго, што се износи против нас, служи само вршењу притиска у вези ова два питања“, увјерен је он.

На питање да ли се то односи и на критике везане за недостатак слободе штампе и независности правосуђа, Вучић је одговорио да није искључиво то, додајући да постоје проблеми у српском правосуђу, али не због недостатка независности, већ због неефикасности правосуђа.

Када је ријеч о изјави премијерке Ане Брнабић, да се Србија већ одлучила између Русије и ЕУ, Вучић је казао да не зна да ли је то рекла, али да је Србија одавно донијела своју одлуку, а она нас води у ЕУ.

„Међутим још нисмо чланица и мој задатак је да његујемо што боље односе са Русијом“, објаснио је он.

Указао је да Србија никада није признала Крим као дио Русије и да у тим односима Украјина није централна тема, већ војна сарадња са Русима, "при чему имамо четири пута више војних вјежби са НАТО или америчком војском него са руском".

Када је ријеч о избјеглицама Вучић је казао да је данас стање у Србији много боље, додајући да Србија никада није била та која се гласно жалила чак и када је највећи број избјеглица пролазио кроз земљу.

„Ми знамо шта значе избјеглице. Током рата у Југославији 30 припадника моје породице је побјегло у Србију“, казао је српски предсједник. Он је најавио да ће се Србија, буде ли се поновио избјеглички талас из 2015.исто понашати, и засигурно неће подизати ограде.

Одбацио је да намјерава да у земљи уведе диктатуру и ауторитарно влада, истакавши да је у демократији треба прихватати и поразе, што је он, како је додао, увијек чинио.

Упитан колико намјерава да остане на власти рекао је да нема сумње да би и на сљедећим изборима побиједио, али да се можда неће кандидовати.

„У наредних пет година имамо доста посла, а онда наступа вријеме да неко други преузме тај посао. Онда можете сви, који сте скептични, рећи да сте погријешили“, поручио је Вучић.

На опаску да у БиХ не вјерују да је човјек помирења, рекао је да је, према истраживањима у тој земљи, поред Владимира Путина најомиљенији страни политичар, као и да не крије своју прошлост.

„Не стидим се да кажем да сам се промијенио. Само се магарци не мијењају. Поносан сам да то сваког дана показујем и да ми грађани вјерују“, објаснио је Вучић. Додао је да не може да каже да се стиди, али да анализира своје грешке, и да је и даље поносан Србин, али да данас зна да се живот не састоји од тога да посједујете неки камен, већ да треба побољшати свакодневницу грађана.

(Тањуг) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Цар Дусан Силни

31.07.2017 13:30

Одлуцили људи да поделе ткз Косово али од тога нема ниста јер Албанци тразе признање Косова цјеловитог.Никаква подела недолази у обзир,сваки камен и сваки метар Косова и Метохије је Света Српска земља.Било је оно и под Турцима 500 година па нам се вратило а подела Косова би знацило одрицање 80% територије покрајине тако да на то непристајемо и недолази у обзир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.07.2017 13:51

Ма пиши пропало . Касно Марко на Косово стиже

Name

Драган

31.07.2017 16:10

Вучићу...знаш ти знаш...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

31.07.2017 16:20

Нешто ме памћење не служи, ко се оно најгрлатије залагао за "стари пут"?

ОДГОВОРИТЕ