Уводи се ред у исплате накнада

Министарство правде БиХ припремило је нови нацрт закона о измјенама и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама БиХ.

Босна и Херцеговина 31.07.2017 | 07:50
Уводи се ред у исплате накнада
Савјет министара БиХ задужио је крајем маја Министарство правде БиХ да што прије припреми и достави нови Нацрт закона, који ће бити сачињен у складу са пресудом Уставног суда БиХ од 30. јануара 2013. године.

- Министарство је припремило Нацрт закона којим се права из радних односа регулишу на једнообразан начин, тако да запослени у судској, законодавној и извршној власти на нивоу БиХ остварују право на исту врсту и висину накнада, а након прибављања мишљења од за то надлежних институција биће упућен Савјету министара - казали су у Министарству правде.

Уставни суд БиХ је још 2013. године одлучио да закон о платама и накнадама није у складу с Уставом БиХ, јер судијама и тужиоцима, као осталим запосленима у институцијама БиХ и функционерима, није омогућена накнада за топли оброк, превоз и смјештај. Од 2013. године било је неколико покушаја да тај закон буде измијењен, али није било довољно подршке у Парламенту БиХ.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

борац

31.07.2017 06:21

А ста они то раде осим сто носе то име.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вага

31.07.2017 06:52

Њихове зараде су огромне Мало ста раде, а и то мало сто раде, раде наопако. За њих су цланови закона, мртво слово на папиру. Они радије примјењују обицајно право. Политицарима се додворавају максимално и тако и пресудјују. Медјутим, изгледа да нису свјесни да је све документовано у судским списима и да це једног дана нека нова власт изврситии ревизију њиховпг рада.

ОДГОВОРИТЕ