СЛС: Звезда сигурна против Рада!

Нека другачија Звезда, али једнако успешна! Црвено-бели у комбинованом саставу славили на Бањици за миран пут у Праг.  Звезда неогребана, али опоменута на Бањици: Памтиће се само глава Ле Талека.  Црвено-бели и поред неубедљиве игре победили Рад - 2:0.

Фудбал 30.07.2017 | 21:50
СЛС: Звезда сигурна против Рада!
Није то био тим који ћемо у четвртак гледати у Прагу, али је резултат свакако био битан црвено-белима да одрже одличну атмосферу уочи реванша трећег кола квалификација за Лигу Европе са Спартом. И, успели су у томе:

Рад - Црвена звезда 0:2 (0:1).

Успео је Владан Милојевић да комбинованим саставом сакрије адуте за предстојећу изузетно важну утакмицу, али и да дође до жељена три бода у утакмици другог кола Суперлиге. То су црвено-белима омогућили Дамијен Ле Талек у 38. и Александар Пешић у другом минуту надокнаде. Оба поготка постигнута су ударцима главом. Први после центаршута Луке Аџића из корнера, а други после асистенције Душана Анђелковића из лепе акције по левој страни...

Иако без неколико играча који су били стартери прошлог четвртка у београдској победи над Спартом (2:0) - Родића, Савића, Доналда, Канге, Рикардиња, Милића и Боаћија - гости су имали иницијативу и много већи посед лопте од ривала, који се определио за дефанзивну игру и тек пар пута средином другог полувремена успео да запрети. Истина, и да дође до две врло добре шансе за изједначење, које су ипак остале неискоришћене. Прва заједничком снагом Аџића, Борјана и стативе, а друга захваљујући пречки.

Видело се да овај тим Црвене звезде није уигран, недостајао је бржи темпо игре и више прилика, али основни циљ је испуњен - освојена су три бода, а уписана је и четврта узастопна утакмица без примљеног гола.

Шансу да дебитује добио је штопер Реал Сосиједада на позајмици у Звезди, Срђан Бабић, док Абрахам Фримпонг није био чак ни у протоколу, чиме је наговештено да ће, бар док не добије српски пасош (процес у току), бити тек четврта опција тренеру Милојевићу.

Осим тог податка и победе црвено-белих, неће се много тога памтити са утакмице на Бањици, али за љубитеље статистике ево и једног занимљивог податка: Дамијен Ле Талек је постигао свој шести гол за Црвену звезду и када год је био стрелац, црвено-бели су на крају славили.

Суви квалитет, рутина и на крају - срећа! То је био састав Звездиног победничког коктела на Бањици, довољан за другу првенствену победу без примљеног гола - 2:0. Прича о гостовању српског вицешампиона у комшилуку трајаће до вечерас, јер је то био меч без укуса и мириса. Тим Владана Милојевић је у досадној представи дошао до циља поготком Дамијана Ле Талека, а после другог гола Александра Пешића у надокнади утакмице окренуо се гостовању у Прагу. А тамо ће морати за две нијансе брже, јаче и боље - ако жели да валоризује дивну београдску ноћ између четвртка и петка.

Звезда је преживела гостовање на стадиону Краљ Петар Први, али је Рад опоменуо Звезду. Десет минута распојасане представе фаворита биле су довољне домаћину да створи три колосалне шансе. Промашио је, али Спарта сасвим сигурно неће. За Владана Милојевића је добра ствар што је регенерисао снагу Канги и Боаћију, али без њих у постави црвено-бели нису имали офанзивну убојитост.

Меч европског сјаја у суперлигашку уравниловку! Добрано је тренер Црвене звезде измешао карте на Бањици, оставивши на клупи Кангу, Боаћија и Вујадина Савића, док Бразилац Рикардињо није био у протоколу! Можда је српски вицешампион очекивао да ће рутински завршити посао на стадиону Краљ Петар Први, али је дефанзивна поставка Гордана Петрићанаправила озбиљне сметње у везама у игри гостију.

Мало тога, готово ништа виђено је на Бањици у првих 45 минута. Можда и меч испод суперлигашког стандарда, са много прекида, тактичке борбе и прекршаја. Црвена звезда није имала прођу, пре свега јер није било инспаративне ноте Гелора Канга. Проверен тандем Стојковић- Срнић одбијао се о искуство Владимира Волкова... Много пута током првог полувремена су црвено-бели (вечерас у плавим дресовима) ширили руку чекајући слободно решење, а Владан Милојевић је са клупе командовао бржу игру.

Све што је Звезда против забункерисаног Рада урадила су бројни прекиди и ударци са дистанце. Испоставиће се да је корнер Луке Аџића изрежирао вођство преко Ле Талека који се одлично снашао на другој стативи и искористио лоше постављање Мараша и голмана Душана Марковића. Није могао Гордан Петрић да верује какав тактички пропуст су направили његови изабраници, беснео је и Мараш, Волков бацао флашицу...

Рад је имао један добар покушај контре коју је у последњем тренутку зауставио Филип Стојковић. Остало готово да није за помен. Стрелац Ле Талек је деловао пристојно у тандему са дебитантом Срђаном Бабићем... Ако су за нешто играчи Црвене звезде заслужили похвалу у просечној партији онда је то - стрпљење. Није их обузимала нервоза, нити су се либили да журбом проузрокују пуцање система Владана Милојевића. Као да су у подсвести знали да ће њихов тренутак доћи.

Опомену пред Праг црвено-бели су добили почетком наставка. Довољно је било само да Рад спусти гард, па да гости буду сатерани уз конопце. Био је то блицкриг Грађевинара, а у шеснестерцу Милана Борјана било је вруће као у кључалој води. Десни бек Вицо је изблокиран у последњем тренутку, недуго затим и Вујачић је погодио пречку.

После тога виђено је још мање него у првом полувремену. Рад није имао снаге за нападе у континуитету, док је Владан Милојевић умирио остатак поставе увођењем Гелора Канге.

Ипак, домаћин је тражио још један пенал после гужве и наводно играња руком Анђелковића. Новица Ангеловски је само одмахнуо. Тачку на тријумф Црвене звезде ставио је Александар Пешић који је у другом минуту надокнаде матирао одбрану Грађевинара за коначних 2:0.

У наредном колу, 6. августа, Звезда ће бити домаћин Чукаричком, а Рад игра против Младости у Лучанима дан раније.

РАД - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 0:2 (0:1)
/Ле Талек 38, Пешић 90+2/

Стадион: Краљ Петар Први
Судија: Новица Анђеловски

РАД (4-2-3-1): Марковић - Вицо, Мараш, Зоњић, Волков - Баиновић, Пишчевић - Лутовац (од 80. Гузина) Лукић (од 64. Младеновић), Денић - Вујачић (од 80. Милошев).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (4-2-3-1): Борјан - Стојковић (од 45. Гобељић), Ле Талек, Бабић, Анђелковић - Јовичић, Рачић - Срнић, Аџић (од 75. Радоњић), Милијаш (од 62. Канга) - Пешић.

СУПЕРЛИГА СРБИЈЕ, 2. КОЛО

Субота:

Мачва - Земун 1:0 (1:0)
/Матић 28/

ОФК Бачка - Вождовац 0:3 (0:0)
/Филиповић 63, Путничанин 88, Машовић 90/

Партизан - Јавор Матис 2:1 (1:0)
/Ђурђевић 7, Сума 85 - Миловић 89/

Борац - Спартак Ждрепчева крв 0:4 (0:2)
/Ивановић 14, Николић 37, 56, Савковић 49/

Чукарички - Напредак 2:0 (0:0)
/Дринчић 46, Пушкарић 61/

Радник - Војводина 0:4 (0:2)
/Суботић 9, Малбашић 17, 55, Овусу 85/

Недеља:

Рад - Црвена звезда 0:2 (0:1)
/Ле Телек 38, Пешић 90+2/

Среда:

16.00 Раднички Ниш - Младост Лучани

Извор: Мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар