Суши се дрвеће крај Мораве

Становници села поред Велике Мораве у Поморавском округу забринути су због брестова који се навелико суше. Једнако се суше и млада и стара стабла, жале се. Шумари се не оглашавју.

Србија 30.07.2017 | 21:40
Суши се дрвеће крај Мораве
"На коју год страну погледате, жалосно, видећете у зеленилу других врста дрвећа осушене брестове, некима се и кора огулила", причају забринуто мештани села Рибаре, крај Мораве.

Они кажу да су приметили да се брестови суше пре три или четири године, "али од прошле године је то "права епидемија".

Шумари им не говоре шта треба предузети, иако су их, како кажу, обавестили неколико пута, лично и преко Савета Месне заједнице.

Шумама Јагодине и других општина Поморавског округа: Ћуприје, Деспотоваца, Параћина, Свилајнца и Рековца, господари Шумско газдинство "Јужни кучај" Деспотовац.

Ово газдинство, газдује државним шумама, а осушени брестови, на које указују мештани Рибара, су на приватним парцелама.


 

Пре четири године, ово газдинство је, "изашло" са податком, да се на подручју Поморавског округа осушило 43 хектара стабала црног бора, смрче и дуглазије, највише на подручју Јагодине и Деспотовца али да "сушења стабала нема код лишћара".

Тада је у Оделењу за заштиту и гајење шума овог газдинства речено Тањугу "да се суше природна станишта и у неким другим деловима Србије", да се "узрок сушења не зна, али да се утврђује на Институту за шумарство у Београду".

Да ли су у питању климатске промене, изражене суше последњих година, инсекти поткорњаци или нешто другу, не знају ни шумари на терену.

(Мондо.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

подрињац

31.07.2017 04:46

Сусе се брестови и поред Дрине.А сусе се и зимзелене суме.Све је то крив Харп и запрасивање из авиона које врси незна се ко.

ОДГОВОРИТЕ