Тајне ЦИА: 12 начина мучења

Америчка тајна служба је својевремено израдила читав каталог метода мучења како би од осумњичених терориста изнудила признање, а те методе су разрадили психолози од којих се двојица сада налазе пред судом.

Свијет 30.07.2017 | 15:30
Тајне ЦИА: 12 начина мучења
Седам мјесеци након терористичких напада 11. септембра 2001. Џемс Мичел и Џон Џесен су имали много посла, јер је америчка тајна служба ЦИА од њих затражила да као психолози разраде ''каталог мјера'' за, како се то у тим круговима називало, "проширене методе испитивања", преноси Дојче веле.

Тако су Мичел и Џесен смислили 12 начина "испитивања", а на том попису је и већ чувени "вотербординг" и затварање у ковчег. Налогодавцу се веома допао рад психолога: једанаест од тих дванаест метода су постале стандардни поступак приликом саслушања осумњичених за тероризам.

Ипак, наводи ДW, 15 година послије и Мичел и Џесен морају да одговарају пред судом, јер их је организација за људска права "Америчка унија за грађанске слободе" тужила у име бивших затвореника Сулејмана Абдулаха Салима и Мохамеда Бен Соуда, као и у име породице Гул Рахмана који је умро у једном затвору ЦИА од хладноће.

Још траје правно натезање око тога хоће ли тужени психолози заиста пред судом сносити посљедице за саучесништво у злочину, али је већ спроведен читав низ судских саслушања којима се утврђивало чињенично стање. Двојица психолога нису тужени само јер су срочили те методе мучења, већ и зато што су пуних седам година наставили сарадњу са ЦИА док је она мучила затворенике у затворима широм свијета и лично надзирали испитивање неких важнијих заробљеника, као што је био Халид Шеик Мохамед за којег се вјерује да је био један од главних планера напада на Њујорк и Вашингтон. Психолози су у досадашњим саслушањима тврдили да су радили само оно што је уговором од њих тражила ЦИА и да не могу бити криви што су запослени у тајној служби онда чинили.

Као "савјетници" ова двојица су од ЦИА примили 81 милион долара "за истраживачки рад", што се види по извјештају о мучењима америчког Сената у којем се 2014. први пут приказала сва размјера праксе мучења америчке тајне службе.

Како се наводи, ови бивши психолози америчког ваздухопловства највише су заговарали методу волинг (wаллинг), према којој се затвореник врти у круг и увијек изнова се гура да удари у зид, не бетонски него од еластичне шпер плоче. "То уопште не боли, али прилично се вртите. Ако је болно, онда је метода лоше спроведена", каже Мичел, а Џесен је додао да том методом нисте повријеђени, али да је надражено унутрашње ухо.

Према извјештају Сената, може се видјети да су Мичел и Џесен 2002. само неколико дана прије смрти Гула Рахманија посјетили тајни затвор у којем је он био затворен, као и да су психолози савјетовали примену "проширених метода" саслушања на Рахманију.

Адвокат Ладин тврди да је Џон Џесен савјетовао да се затворенику не даје храна и да се не пушта да спава, као и да га је лично саслушавао. У тужби жртве траже барем одштету за трошкове лијечења након тих силних "проширених метода", а лист наводи да је смисао нешто друго - признање да им је нанесена неправда и да је Америка посегнула за неприхватљивим методама.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хм

30.07.2017 14:51

Полицајци низашта убијају градјане на улици, па не одговарају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ово је у 99 % низасто

30.07.2017 16:47

Сје**с неком зивот да би добијао плату и бенифиције. Не ради ником оно сто не зелис да ти се ради.