Аркан Хрватској продао 12 шлепера оружја и снимак?!

Бивши хрватски премијер и шеф обавештајних служби у својим мемоарима „Политика и домовина“ пише и о Жељку Ражнатовиц́у Аркану, преноси хрватски „Телеграм“.

Србија 30.07.2017 | 13:47
Аркан Хрватској продао 12 шлепера оружја и снимак?!
„Остаје ми сада споменути два најважнија догађаја око Аркана, за које мислим да не би смели да остану државна тајна, ма како то неки још данас жарко желе“, наводи Манолиц́.

Како наводи, Жељко Ражнатовиц́ Аркан „још је током истраге и боравка у Реметинцу и пре режираног суђења постао добављач оружја за потребе Републике Хрватске“.

„Почетком 1991. године, тачније у априлу те године, Република Хрватска купила је његовим посредовањем од његове компаније из војног складишта у Батајници много оружја, претежно калашњикове АК 47 и противтенковско наоружање. Била је реч о дванаест шлепера оружја“, истиче Манолиц́.

Према његовим речима, данас „ваља открити неке детаље како би се прича о Аркану довела у прави контекст“.

„Ко је одобрио трговину оружјем са Жељком Ражнатовиц́ем Арканом? Зашто ја, као ондашњи председник Владе, нисам имао информацију о тим набавкама? Да ли је трговина с њим била покриц́е за неке друге услуге, како је то оружје плац́ено, зашто је целу операцију водио ’обавештајни круг‘ и на страни купаца и на страни продавача? Можда одговор знају неки појединци из Осијека који су оних дана били господари живота и смрти у Осијеку, а претпостављам да детаље знају и неки данас живи Вуковарци, склоњени на острву Крку, као и они који су пратили шлепере до истовара“, наводи бивши хрватски премијер.

Он истиче да није испитивао „шта о томе знају Главаш, Перковиц́ и Шекс“, али верује да им детаљи „нису непознати“.

„Неколико дана пре плац́ања оружја Ражнатовиц́у Аркану, наши појединци, у згради Жупанијског суда у Осијеку, припремиц́е две актовке пуне злата и сребра. Наиме, оружје је наводно плац́ено златом и сребром. Питања која се и данас намец́у гласе — чије је било то злато и сребро, има ли оно неку везу с убијеним осјечким шверцерима златом, ко је, заправо, особа која је злато донела на Жупанијски суд у Осијеку и на крају, коме је преузиматељ актовки заправо предао пошиљку злата? Је ли реч о оружју које се касније обилно препродавало по Славонији, је ли део отишао у Вуковар?“, пише Манолиц́.

Чињеница је да је дванаест шлепера оружја стигло и да је предато, а да је Аркан тих дана боравио у Реметинцу. Постоји и информација да је Аркан тим оружјем заправо купио своју слободу. Верујем да ц́е ови редови изазвати неке припаднике Службе за заштиту уставног поретка, који су пратили и преузели оружје, да се ипак јавно испитају о пошиљци“, додаје он.

Манолиц́ наводи да о целом случају постоји и забелешка у Државном тужилаштву.

„Иако су неки протагонисти ове приче мртви, па и мој пријатељ Лазо Пајиц́, који је о свему овоме знао много више, нема никаквог разлога да се та и с њом повезане истраге не наставе, поготово зато што неке индиције говоре како су одређена осјечка убиоства, па и оно Јосипа Реила Кира, имала везе са Загребом“, пише својевремено најближи сарадник хрватског председника Туђмана.

Међутим, како наводи, то није све о Аркану.

„Хрватска ц́е се и 1992. године користити услугама Жељка Ражнатовиц́а. И та ц́е се операција збивати мимо мојих очију, у највец́ој тајности. Штавише, мислим да сам свесно био искључен при њеној организацији због чињенице да смо председник Туђман и ја тад вец́ били ’затегнули конопац‘. Избором људи који ц́е бити укључени у ту операцију, а неки су и данас живи, Туђман, а после и његови наследници затворили су круг оданих и моц́них“, истиче Манолиц́.

Како наводи, он и Туђман су о бројним обавештајним операцијама размишљали различито, понекад и дијаметрално супротно.

„Операција набавке видео-записа о ликвидацији хрватских бранитеља с Овчаре тема је о којој се и данас човек мора запитати: ’Председниче, чему то?‘. У фебруару 1992. године председник Туђман исплатиц́е два милиона немачких марака за набавку видео-записа који је поседовао Жељко Ражнатовиц́, барем тако стоји у документима, које хрватска држава и данас има. Готов новац биц́е однесен Аркану, а видео-касета, замотана у алуминијску фолију, биц́е предата председнику Туђману у његовој породичној куц́и у Назоровој улици“, пише Манолиц́.

„Документи који говоре о споменутом видео-запису такође постоје; надам се да нису у међувремену уништени, као што постоје документи који показују да Арканово хапшење и суђење у Загребу није сматрано препреком наставку сарадње с тим човеком. Аркан ц́е остати у континуираном контакту са Златком Багариц́ем, све до Багариц́евог убиства, али и с Фердинандом Јукиц́ем, радником Службе за заштиту уставног поретка, те с још неким појединцима, великим хрватским бизнисменима чија имена засад не бих спомињао“, додаје он.

Манолиц́еве тврдње да је Република Хрватска купила дванаест шлепера оружја од Жељка Ражнатовиц́а и да је Туђман лично наредио да се Ражнатовиц́у исплати два милиона марака за видео-запис убиства на Овчари, како наводи „Телеграм“, јесу две тврдње које „прилично драматично мењају хрватску (и српску) слику о Аркану, а део су опсежног поглавља о познатом случају Аркановог хапшења у Хрватској почетком 1991. године“.

Они потом наводе да су хрватске обавештајне службе добиле информацију да Аркан припрема атентат на председника Туђмана, као и да је ухапшен у близини Двора.

Ухапсили су га припадници Министарства унутрашњих послова, али српске националности, наводи „Телеграм“.

У Реметинцу га је, тврди Манолиц́, слободно посец́ивало веома много људи, док је у исто време његов досије нестао из судског списа, па тако судија, наводно, заиста није имао много избора него да Аркана осуди на само двадесет месеци затвора, што није подразумевало обавезни притвор, па је Аркан мирно напустио Хрватску.

Манолиц́ је од преузимања власти у априлу 1990. године па до ескалације сукоба с Туђманом крајем 1993. и у 1994. години, обављао дужности члана Председништва Републике Хрватске, па председника Владе, па шефа обавештајних служби, па, на крају, председника саборског Жупанијског дома.

Уз све то, Манолиц́ је имао и највише страначке дужности у време доласка на власт ХДЗ и у првим годинама рата.

Жељко Ражнатовиц́ Аркан био је оснивач и главни командант Српске добровољачке гарде, а такође је био оснивач и први председник Странке српског јединства, председник фудбалског клуба Обилиц́, а помиње се и као један од вођа навијача Црвене звезде.

Убијен је у Београду 15. јануара 2000. године.

Извор: Спутњик

Коментари / 59

Оставите коментар
Name

Никола

30.07.2017 11:49

Све велики Срби,као и Додик!? Ста цемо цитати о Додику за 5 или 10 година!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

аа

30.07.2017 12:08

Ово је тачно све до ријечи једини истински србин и борац је био ратко младић, остало све голи криминалци а каразђић на челу... Прилог мојој тврдњи је да је аркан "убијен" мада сумљам у то, каразђић је као момак у хагу а младић не може ни да хода ни да прича...

Name

Крајишник

30.07.2017 12:15

Много горе ствари. Уз то, Додик нас је отворено уништио. Сви досадашњи избори су намјештени. Аркана је медју Србима к'о плљеве. Спремни су родјену матер продати за паре. Зато Срби упорно пропадају.

Name

ре Никола

30.07.2017 12:17

Јос када би знао сва његова злодјела која је уцинио под изговором одбране Српског народа. Тек тада би схватио колики је то зликовац био

Name

Србо

30.07.2017 12:17

Шта рећи а да човјек остане нормалан?Лопов пљачкаш аркан је жив и троши лову коју је опљачкао под покровитељством политичара а и онај олош од његове фамилије су нам додијали по Б.Луци који се бахате под покровитељством бабе Додика.

Name

Објективан

30.07.2017 12:18

Лијеци се пријатељу сто прије другарски савјет нисам Додиков адвокат да га браним од било цега али ти си опсједнут Додиком а то се мора лијецити

Name

Еqе

30.07.2017 12:19

ВЕЛИКЕ ПАТРИОТЕ ЗА НОВАЦ У ИМЕ НАРОДА.ПА ДА ЛИ СМО ПАЦЕНИЦИ ДАНАС ОСУДЕНИ ДА АРКАНОВИМ КРИМИНАЛОМ И СВИМ НЕДЈЕЛИМА МОРАМО СЛУСАТИ О ЦЕЦИ И ЊРГОВОЈ ДЈЕЦИ.ПИСАНИ И ЕЛЕКТРОНСКИ МРДИЈИ,ОТВОТИТЕ ФРИЗИДЕР, РЕРНУ, ГАРДЕРОБЕР, ДОДДТЕ НА КИОСК, СВУДА АРКАНОВА СУПФУГА ЦЕЦА ВЕДРИ И ОБЛАЦИ,ДОДИК ЈОЈ ЗА НЕКО МЈЕКУЊЕ ПЛАТИ 120.000-200.000 км,Вељко Разњтовиц имао секс са неком девојком на насловној страни,Адаптација направила сефи на насловној страну, АРКАНОВОЈ и Цециној ДЈЕЦИ тврда столица ударна вијест.Ста је ово, пишете све о ДЈЕЦИ и жени који живе и Харце новац стечено на Српској крви од супруга и оца. У БЕОГРАДУ НЕМА ФАКУЛТЕТА ВЕЦ ВЕЉКО РАЗЊАТОВИЦ ДОСАО У Б.ЛУКУ ДА СТУДИРА КОД ДИДИКА.МОМАК ИДЕ ПО КАМЕТЕ У ЗАГРЕБ.СТИДИТЕ СЕ СВИ ОНИ КОЈИ ТИЛИКО ПИСЕТЕ О КРВАВОМ НОВЦУ КРИМНАЛАЦА НАСЛДДНИКА АРКАНА, ЦЕЦИ, ВЕЉКУ И АНАСТСИЈИ ТРЕБА ИХ БОЈКОВАТИ НА СВАКОМ КОРКУ И ЊИХ И МРДИЈЕ КОЈИХ ИХ ОБРЦАЈУ ПАЗЊУ НА ЊИХ. .

Name

Ре ре никола

30.07.2017 13:15

Ето васи су били цвијеце.не прицај глупости.ко није све све сверцово.засто су муслимани заузели нолике територија.хероји нису боли сигурно.засто је пао Сански мост. Јајце.Гламоц. грахово. Кљуц.било је висе аркана.засто се није дозволит прелазак тенкова у ис помоц србима у книнској крајини 95 ни ту није био аркан.коме не је алија платио милионе да бихац непадне

Name

Драган

30.07.2017 14:45

Хвала теби Аркане, Бог ти дао среће, Бијељина те никад заборавит неће !!!

Name

Мата

30.07.2017 17:34

Знам лицно да је Аркан у Целицу у фирми Фригос продао 42 аут.пуске и 4 пускомитраљеза .

Name

@ре ре Никола

30.07.2017 18:58

Ајде се мало пресабери па коментариши! Ко је бранио те територије када су пале???

Name

Ре драган

30.07.2017 20:21

На цему? На протјеривању и убијању цивила. Пљацкању свега. Среца па има и конацни суд.

Name

ре Драгане

30.07.2017 21:36

Водио тудју дјецу да гину и драговољце видис колико си паметан.

Name

ре аа

31.07.2017 10:20

Нажалост твоје тврдње су у већини случајева тачне.

Name

Ре.Мато

31.07.2017 11:31

Само да исправим у Целицу је добио он и његови тигрици али право по носу.хаха...

Name

Питање

30.07.2017 11:54

Колико је орузја Момир Талиц продао Атифу Дудаковицу и гдје су данас паре - а, зна се?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.07.2017 19:00

Добро питање! И то метак 2 ДМ! Где су паре?

Name

Код

30.07.2017 19:44

Паре су код радована и ратка заврсиле.

Name

П.П.

31.07.2017 04:42

Немој тако то су хероји овог рата генерали и то одликовани.

Name

Недић из Добоја

31.07.2017 07:02

Паре су код Јагоде!

Name

5 КОРПУС

31.07.2017 07:24

Посебна хвала крајинским србима на продатом МТС-у , чак ни са цијенама нису затезали, а било је и гратиса, купи двије маљутке , трећа гратис...

Name

Ре 5 Корпус

31.07.2017 11:10

Они су се само ријешили вишка МТС, јер им исти у Србији није требао, а ви сте џаба паре за то дали, јер би они свакако то оставили. Ко би то шлепао назад у Србију...

Name

РЕ РЕ 5 КОРПУС

31.07.2017 12:12

ти као да си испао бабици из руку и то на главу, суштина мог коментара је била да су Срби из книнске крајине продавали оружје којим је пуцано на друге Србе, и то током цијелог рата !!! Па ако су имали толико вишка МТС-а како здимише за два дана кад су ујаци кренули ??

Name

РЕ РЕ РЕ 5 КОРПУС (АРБИХ)

01.08.2017 10:33

Нису сви Срби били православци па да бране те твоје Србе за које си се ти борио. Било је Срба у војсци ВРС који су радили за Бошњаке. Данашњи Срби су само једна православна вјерска заједница која је ратовала против других вјера па вам се то обило о главу ни ваши вас сви нису подржавали. Зато је било за 2 маљутке трећа гратис јаро мој. Код нас у крајни доста Срба је било у АРБИХ (Вуковићи, Васиљевићи, итд..) тако да није то баш како ти вјерујеш да је било.

Name

Анте

30.07.2017 11:58

Ниста цудно па њега је тудзман ослободио кад је био заробљен а они јадници побијени као они у касарни у београду све иста говна на све стране

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре анте

30.07.2017 15:39

Yо си у праву ту се слаземо.конацно да неко казе истину

Name

Дон Кихот

30.07.2017 12:02

Толико о србовању и србима кои се као и Баја бусају у прса као бикови, славе споменике пити и заборављају како су шверцали цигаре и трговали са сввима док је сиротиња гинула и вјеровала у правду и "поштење ".....јер ко је и гдје су снимци из рата , а кажу да је и то однесено и "предано некоме " вани...доћи ће и то на ред ...ако ништа због правде и истине у којој су сви били спремни за бијег док су борци гинули..... хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=2фЕ7QрДфЈфY

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фед

30.07.2017 12:09

Волио је Србе и Србију до задњега даха лака му црна земља мирно је легао у земљу јер опљацканим милонима по бијелом свијету је добро осигурао своју породицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Феда

30.07.2017 12:22

Ајд не будали

Name

Турбоскара

30.07.2017 12:10

А за идеале гину будале!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо Ал Прави

30.07.2017 12:11

Ма није могуце,Аркан је био прави "Србски Патријота". Сест пута рањаван,цетири пута погинуо,мало ли је!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

30.07.2017 12:14

Руски Спутњик лазе,Аркан је био велики Србин као и нас прецедник Додик! Ово је лаз!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре СНСД

30.07.2017 13:05

Ја лопов до лопова ха ха ха.

Name

Кики

30.07.2017 19:33

Аркан је био ЕПП војник...само пред камерама.

Name

Зоки

30.07.2017 12:15

Ма Србин би за Власт,паре и моц,продао родјеног оца,то нам се у прослости,а и садаснхости ном стоп десава Такви смо и увијек цемо такви бити,ниста и нико нас промјенити неце,а Аркан је био криминалац,а у рату је само пљацкао није било битно које и стоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

30.07.2017 12:18

Зна се ко је продавао орузје преко сипова за купрес Медекс¡¡¡¡Сипово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теx

30.07.2017 12:22

Аркан је био само такав смрад, то се бар зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко Дабић

30.07.2017 12:22

Пуну постених срба је ратовало а за узврат ниста нису добили а ни тразили и од тога нису правили бизнис као овај главоња .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

30.07.2017 12:30

Обицни пљацкас а најмање војник и патриота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалитиц

30.07.2017 12:47

Вјерујем да је тацно. Будала ко оде гледати цецу и давати паре на то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар М.

30.07.2017 13:06

Па Аркан је за "ослободјење" Зворника од Д. Спасојевица добио 400.000 ДЕМплус ратни плијен. Толико о том ратнику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНА СЕ

30.07.2017 14:11

ЗНА СЕ ДА ЈЕ ЗА ТЕСАЊ ТРАЗИО 1.500.000 МАРАКА СМРАД ЈЕДАН.

Name

Тесњак

30.07.2017 23:24

Ма могли сте му дати И милијарде .....заврсили би као они на КАРУСАМА,МИЉАНОВЦИМА,КАЛОСЕВИЦУ....

Name

игор

30.07.2017 13:15

Не знам сто га Хрвати мрзе и пљују по њему умјесто да његову слику дрзе поред Тудјманове,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чудим ти се..

30.07.2017 17:02

Па што би му слику држали..??!! Наручили, платили, робу примили..., трговина као трговина. Па ни маркети, пекаре и сл. не држе слике својих купаца.

Name

Реал-ан

30.07.2017 13:22

Уз све горе написано "Жељко Ражнатовиц́ Аркан био је оснивач и главни командант Српске добровољачке гарде, а такође је био оснивач и први председник Странке српског јединства, председник фудбалског клуба Обилиц́, а помиње се и као један од вођа навијача Црвене звезде. Убијен је у Београду 15. јануара 2000. године".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

30.07.2017 18:15

Стигла га правда

Name

ИСТИНА

30.07.2017 14:06

АРКАН НИКАД НИЈЕ БИО ПТРИОТА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметни

30.07.2017 14:51

Аркан је био паметан, сконтао да је боље имати два милиона у дзепу него глумити патриоту. Респецт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

30.07.2017 15:00

У кога су Срби највисе вјеровали и клелеи ти су вас највисе насукали.Карадзиц, Крајсник, Милосевиц, Аркан...а за остале да не спомињем. Колико је са Пала досло робе за вријеме рата у Тузлу и сире немате појма. Храна, цигаре....Некоме рат некоме брат

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

30.07.2017 19:04

МЕНИ ЈЕ ОСТАО У СЈЕЋАЊУ КАДА ЈЕ ВЕЗАО ЉУДЕ ЗА СТУБОВЕ СВИ СУ ТО ГЛЕДАЛИ И О ТОМЕ ЋУТЕ НИШТА ОДВРАТНИЈЕ НИСМО МОГЛИ ВИДЈЕТИ СРЕТНО НАРОДЕ КОИ СИ ПРЕЖИВИО И СА ГАДОСТИМА СЈЕЋАМО СЕ ТИХ ДАНА КАО ВЕЗАО ОНЕ КОИ НИСУ ХТЈЕЛИ У ВОЈСКУ ТО НАМ ЈЕ БИЛА НАША БОРБА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клиx

30.07.2017 21:03

Аркан је био Удбас а приказиван је као криминалац да мозе се увуце у подземје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

галеб

30.07.2017 22:01

Србин је и матер ископао из гроба и препродао за благо зато зла коб прати србси народ и пратице док се неоплободи лазне хисторије ,митова и са црквом не расцисти да немозе сирити лази у име вјере ,него да приповједа само истину у име бозије без обзира каква била али само истина а не у име сицара и цара и бога лазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

30.07.2017 23:26

Знам ја нас ј..о ти нас ...ТРУЛА НАЦИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

31.07.2017 04:15

Немој те тако,то је привредни патриотизам,све је то за српски народ,наса легенда аркан,волим те ,волимо Додика,то су наси великани...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ИСТИНУ

31.07.2017 06:57

Очевидац сам ужасних догађаја у Бијељини 1992. године када је Аркан дошао у Бијељину и о његовом пчаљачкану Бијељине. О томе све знају Перо Симић, Здравко Љубинковић, Војкан Ђурковић "Пушкар", Небојша Лазић "Зенга" и други. Ја сам своја знањ о томе рекао у тужилаштву. Само истину и ништа више. Живјела истинита и праведна Република Српска.

Name

Милош

31.07.2017 09:03

Некаже се ђабе, неком рат ( сиротињи ), а некоме брат ( лоповима ).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

31.07.2017 19:09

А гдје су ти снимци да постоје већ би се вртили на све стране. Мени је ту нешто сумњиво. Аркана нема да се брани. Мртва уста не говоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

31.07.2017 20:30

Мене занима ко је Аркану дао 12 шлепера оружја да их прода Хрватима. Вјероватно браћа југословени из ЈНА.

ОДГОВОРИТЕ