Анализа: Бејби бум, 299 и ко је стварно најбоља на свијету?!

Женски тенис налази се у једном од најделикатнијих тренутака од почетка Опен ере – највеће звезде полако ишчезавају, интересовање светске публике опада, а на видику нема никога ко би могао да покрене нови талас на WТА туру.

Тенис 30.07.2017 | 23:15
Анализа: Бејби бум, 299 и ко је стварно најбоља на свијету?!
Не верујем да баш сваки просечан тениски гледалац зна како изгледа Кароилина Плишкова, девојка која тренутно заузима прво место на свету. Управо њен пример најбоље осликава "пустињу" која је настала одласком Серене Вилијамс на трудничко боловање.

Чехиња је до сада освојила девет титула, али само једну из најјаче "Премијер 5" категорије, док јој је на Гренд слемовима највећи успех финале са прошлогодишњег УС опена. Она је до чела WТА листе стигла упркос поразу у другој рунди Вимблдона, а највише у томе јој је помогла вечита губитница Симона Халеп.

"Иако сада не славим победу на терену, постала сам број 1. То ми много значи. У ствари, још не могу да схватим шта сам постигла", рекла је Плишкова када је математички било јасно да је прва.

У последње 52 недеље, Плишкова је освојила четири WТА титуле, стигла је до полуфинала на два Гренд слема и два турнира из Премијер серије, док је тенисерке из топ 10 побеђивала девет пут. Од 2015. године одсервирала је више ас удараца од било које друге играчице.

Девојка из места Лоуни је шеста тенисерка која је стигла до првог места на свету, а да нема трофеј са неког од четири највећа турнира. Пре ње, то је пошло за руком Ким Клајстерс, Амели Морезмо, Јелени Јанковић, Каролини Вознијацки и Динари Сафини. У међувремену, Клајстерс и Морезмо су постале вишеструке Гренд слем победнице.

"Идеалан сценарио би био да овај успех испратим добрим играма на терену, али оно што сам постигла је показатељ дугорочног рада и добрих партија, не само један успешан турнир. Срећа је неописива, остварио ми се сан. Сећам се својих првих тениских корака и ово је резултат који сви који воле спорт желе да остваре", додала је Плишкова.

А кључну улогу у расплету средином сезоне имала је споменута Халеп, која је још једном потврдила да је најслабија када је најпотребније и наставила да пропушта возове који воде до тениске историје. На Ролан Гаросу јој је све ишло на руку и поред повреде скочног зглоба са којом је дошла у Париз. Пласирала се у финале где је чекала сензације из Летоније – 20-годишња Јелена Остапенко.

Добила је први сет, имала брејк у другом, а онда је, како то Американци воле да кажу "чоуковала" и остала без првенца на Гренд слемовила. Летонка је одушевила тениски свет, са основне линије потпуно збрисала ривалку и дошла до првог пехара у каријери, али оног највећег.

После тријумфа над Луисом Чирико, Моником Пуиг и Лесијом Цуренко, редом "обарала" Сем Стосур, Каролину Вознијацки и Тимеу Бачински. Постала је најмлађа финалисткиња у Булоњској шуми још од 2007. и наше тада 19-годишњакиње Ане Ивановић. Такође, до неког новог преседана остаће најслабије рангирана тенисерка у историји 'белог спорта' која је тријумфовала на Ролан Гаросу, а прва неноситељка од Маркарет Скривен која је то урадила пре скоро 90 година.

Обично, у оваквим случајевима мислите да је све написано довољно импресивно, али боље од свега јесте начин на који игра, агресивност од које не одустаје ни педаљ и чињеница да је на Ролан Гаросу уписала укупно 299 винера!

"Једноставно, то је моја игра. Одувек сам могла да јако ударам лоптицу и то волим, то је мој стил. Да ли могу свакога да победим? Када ми је дан и када успевам да реализујем оно што сам наумила, мислим да је све могуће", истакла је Остапенко.

Није се чинило на старту да ћемо наведена имена гледати у борби за сам врх – годину је као најбоља отворила Анђелика Кербер, двострука шампионка Гренд слема, али је Серена Вилијамс титулом у Аустралији врло брзо свргнула. Американка је до 23. највеће титуле у синглу стигла у сестринском финалу и, када смо сви очекивали да почиње нови период доминације, природа је стала на пут.

Срећом, лепше вести од ове није могла да добије – објавила је да је трудна и да са вереником Алексисом Оханијаном, иначе оснивачем друштвене мреже "Редит", чека прво дете. На јесен би требало да се породи, али је већ најавила да ће се после боловања вратити тенису.

Са ове тачке гледишта, са противницама не би имала проблема ни да је још који месец играла трудна.

Гарбиње Мугуруса је, након што је преживела прву недељу, отишла до краја на Вимблдону и најавила да ће тражити свој "део колача", док је током прве половине 2017. женски тенис обележио и повратак Марије Шарапове.

Рускиња је прошле сезоне објавила да је пала на допинг тесту због коришћења мелдонијума, суспензија јој је са 18 смањена на 12 месеци, а она се вратила на турниру у Штутгарту захваљујући контроверзној одлуци организатора. Дали су јој 'вајлд карту' и, како јој је казна истицала у уторак у поноћ, направили су такав распоред да јој први меч буде на програму у среду ујутру.

У Немачкој је стигла до полуфинала, одиграла још неколико мечева, али је није било на највећим турнирима због тога што су специјалне позивнице изостале, делом и због притиска бројних играчица које су критиковале фаворизовање Маше.

"Не мислим да је то исправно. Она је варалица и у спорту преваранти не би требало да добију дозволу да поново тренирају", јасна је била Јуџини Бушар.

Једна од највећих тениских звезда 21. века имаће прилику да осети искуство играња на Гренд слему, први пут након прошлогодишњег Аустралијан опена, уколико ренкингом или кроз квалификације избори место на УС опену.

И за крај пресека тениске сезоне на WТА туру остало је да констатујемо како ова година, за сада, није била добра за српске тенисерке. Александра Крунић јесте освојила прву титулу, али је, уз Јелену Јанковић, једина наша представница у топ 100.

Ипак, Јанковићева је на девет од последњих 11 турнира испадала у првом колу, па је крај велике каријере веома близу.

"Нисам баш сигурна да црпим више инспирацију. Покушавам да нађем мотив, али не дуго већ не успевам. Празна сам, а да бих играла и побеђивала, потребно је да имам жар који недостаје. То ме је раније красило. Некада сам играла и дупло лошије, али сам побеђивала јер сам се борила и проналазила кључ за тријумф. А сада, ако крену кола низбрдо, изгубим вољу и то је то", истакла је Јанковићева једном приликом.

Наследница актуелне генерације требало би да буде Олга Даниловић – наша најбоља јуниорка на Вимблдону је дошла до друге Гренд слем титуле у дублу и полако се спрема за сениорске воде.

Можда баш она буде предводница нове генерације...

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар