Избирљиви у тражењу посла

Око 82 одсто незапослених у Босни и Херцеговини посао је тражило дуже од једне године, а више од 32 одсто чак дуже од пет година. Показују ово подаци из анкете о радној снази у БиХ, која је спроведена у априлу.

Република Српска 29.07.2017 | 09:56
Избирљиви у тражењу посла
Аналитичари истичу да становници ипак многе послове не прихватају "по сваку цијену". Како стоји у анкети, у посматраном периоду 17,3 одсто незапослених особа посао је тражило краће од 12 мјесеци, а чак 82,1 одсто незапослених је тражило посао дуже од једне године, што је посљедица послијератног стања и транзиције економије у нашој земљи.

"Велики број је оних који, условно речено, траже посао, а већ негдје раде на црно или су повремено на раду у иностранству, оду на неколико мјесеци па се опет врате. Има и оних који Завод за запошљавање користе ради бесплатног здравственог осигурања.

То су, заправо, пасивни тражиоци посла. Мало је оних који 60 мјесеци траже посао, а да га нису нашли. Има вјероватно и оних који не желе радити послове који не одговарају њиховој стручној спреми", тврди Предраг Дудуковић, економски аналитичар (СWОТ) у Бањалуци.

Каже да иако се траже радници у пољопривреди, текстилној индустрији, пекари, грађевински и разни занатски радници, проблем је што су то слабије плаћени и физички послови, једноставно их не желе радити. Опредјељују се за рад на црно или, пак, живе на рачун других и самим тим немају потребу да раде.

"Млади желе све одмах, а тако не иде. Треба се заложити и показати труд да би то послодавац схватио и дао већу плату", истиче Дудуковић.

Закључује да читава ова ситуација на тржишту рада искривљује стваран број незапослених и оних који заиста не могу пронаћи посао. Коментаришући чињеницу да млади све више гледају на висину плате, Дудуковић указује на њихову све већу избирљивост.

"Премда се траже квалификовани радници разних струка и заната, средњошколци се не одлучују уписивати та занимања јер знају да ће имати мале плате. А привредни амбијент је такав да привредници немају простора да повећају плату и онда ту имамо зачарани круг, гдје с једне стране имамо незапослене, а са друге потребу за радницима", наводи Дудуковић, наглашавајући потребу за усклађивањем.

Као рјешење наводи бесплатно школовање и стипендије за оне који одлуче уписати дефицитарна занимања, које би субвенционисали локална заједница, надлежни, али и привредници.

Славко Чамбер, предсједник Удружења незапослених из Бањалуке тврди да је систем у Републици Српској такав да уништава младе људе, да им послодавци и држава ништа не нуде, али да има и људи који су по 30 година на бироу.

"Млади људи су интелигенти и они бјеже одавде. Многи способни кадрови, чланови нашег удружења су отишли. Дајте младима добар посао или ће сви отићи. Доћи ће до тога да нећемо имати радника. Ми из Удружења радимо на рјешењу како задржати младе", прича Чамбер.

Извор: Независне новине

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

цдблука

29.07.2017 08:12

Овај аналитицар Дудуковиц је бас оно сто му презиме и говори. Зар треба заврсити факултет па ици на село радити за надницу? Који глупан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није глупан

29.07.2017 08:58

Дудуковић је директор неке фирме и заступа интересе послодаваца

Name

Милан

29.07.2017 11:08

Треба заврсити факултет И радити код приватника за 400км по могуцности

Name

Јесу!

29.07.2017 08:22

Дјеца дебила на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погрешам систем

29.07.2017 08:43

Створен је погрешан систем вриједности.Нарочито у задњих 11 година када власт форсира запошљавање у државним институцијама.А заузврат траже партијску књижицу да млади људи буду послушници и партијски медиокритети.Плате су дате више него у привреди да би се сачувала лојалност и обезбједили сигурни гласови на изборима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сервус

29.07.2017 08:46

Не требате ви раднике него робове. За 500км плату не могу ни голи опстанак приустит без субвенције од родитеља. Прицајте ви своју прицу, ал првом приликом бјезим из ове пустахије. Па нек ради ко хоце. Згадио ми се цијели Балкан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мичиген

29.07.2017 08:46

Могу сви код Каје за 400-500 КМ, редовна је плата :-) али да му се дивите у сваком смислу

ОДГОВОРИТЕ
Name

софер

29.07.2017 09:00

Код Каје возис регистрован камион али кајо неда додику колико трази него колико хоце.Додик је постао надниицар код Каје

Name

Ре софер

29.07.2017 11:10

Кесић, Панте, Каја, Бране Јанковић, Тегелтија, Шпирић...јака екипа бездушника и лажних вјерника.

Name

ре ре софер

29.07.2017 13:51

Има и онај тиранин из Милића.

Name

Биро

29.07.2017 08:52

А ако си дијете политицара из странке на власти тада посао бира тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

немам тату а ни посла

29.07.2017 09:23

Госп Дудаковић питам да ли би Ваше дјете које је завршило државни факултет без везе јер нема свако " тату" послали да ради са нижом школом за малу плату а одмах слиједи и мањи доприноси за фонд ПИО послије толико година на факултету па није требао ићи на факултет могао је то радити са средњом школом од 19 година? Нек' Вас је Срамота млади хоће да раде али за оно за шта су ишли у школу ја ако немам " тату" треба са факултетом за који сам се мучила да завршим будем роб и радим за неки тамо минималац . Зато људи иду у стране земље из ове проклете РС јер овде не види перспективу. Зато вам се школе затварају , зато људи преко ноћи за паре добијају дипломе на престижним приватним факултетима РС ту човјек поштен и образован неможе да се надје већ лопови и криминалци. Јадни смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.07.2017 01:18

По правопису, теско је закљуцити који ле ниво образовања. Факултет ниси сигурно заврсила.

Name

фрај

29.07.2017 11:08

кад су моја дјеца морала отићи боли ме за све остало пропало не пропало сведно ми је

ОДГОВОРИТЕ
Name

дудук

29.07.2017 11:24

Хебо те онај ко ти даде диплому. Незапослен сам 4 године и вјероватно ускоро одлазим, Могу овдје радити за пола оног што ми се нуди вани, могу и за четвртину али за џабе нећу, Потрошачка корпа 1800 плата 400?? Па није то плата него робље

ОДГОВОРИТЕ
Name

б

29.07.2017 11:24

До нерадног мјеста по систему -Алај волим овај режим плата иде а ја лежим -долазе само партијски букачи и послушници али што рече Кец -Доћи ће и њима јутро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истину треба рећи

29.07.2017 12:34

До посла се долази са ковертом пуном еврића да те глава заболи. Дјаба страначки картон ја сам у владајућој странци па немам посла и то активно . Сад видим да то не помаже при запошљавању већ само еври све остало је само пусти сан. Људи никад нису били члан ни једне партије а раде како?

Name

Цло

29.07.2017 12:17

Најбоље да радници раде без плате. Или још боље, да радници плаћају послодавцу што раде, а не послодавци да дају плату радницама. И да сви раде без годишњег, слободних дана и прековремено. Па ни мигранти не желе овдје колико нам је "добро". И онда се неко чуди што људи "бирају" посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

29.07.2017 13:49

Па стварно су млади у БиХ безобразни. Неће да раде код послодавца који им нуде плату од чак 400 КМ без превоза, топлог оброка, без или врло мало годишњег, са можда једним даном одмора у седмици, са радним даном за који никада не знате колико ће трајати, гдје је упитно уплаћује ли се здравствено и пензионо, ако се случајно разболиш одмах хајде кући има други ко ће радити. Даље да не набрајам. Зато ко год може и има могућност нека иде вани

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

29.07.2017 22:48

ТО ЈЕ ОНО ШТО СЕ ОТВАРАЈУ ФАКУЛТЕТИ А ОНИ НОН СТОП ПРИЧАЈУ ДА ЉУДИ КОИ ЗАВРШЕ ФАКУЛТЕТ НЕ ЋЕ ДА РАДЕ НА ГРАЂЕВИНИИ И ТАКО ДАЉЕ. ПА ГОСПОДО МОЈА ДА ЛИ ЈЕДАН ГРАД КОИ ОТВОРИ ФАКЛУЛТЕТ ТРЕБА ДА ЗАДОВОЉИ ФОРМУ ГРАДА А ОНДА ПОКАЖЕТЕ ШТА ЈЕ ТО У СТВАРИ ЗАШТО НЕ ЗАТВОРИТЕ ФАКУЛТЕТЕ КАД ТАКО РАЗМИШЉАТЕ ДО ДУШЕ САД ЈЕ ТО НА РЕДУ ЈЕЛ НИСУ ПОТРЕБНИ ПО ЊИХОВОМ РАЗМИШЉАЊУ..ПИТАМ СЕ ГДЈЕ ЋЕ ПРОФЕСОРИ КОИ СУ УНИШТИЛИ ФИРМЕ КАД СУ БИЛИ ДИРЕКТОРИ ЧАК ИМАЈУ И КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ А ПРЕДАЈУ КАО ПРОФЕСОРИ ЗНАЧИ ПРОНЕВЈЕРИ УНИШТИ ПА НАПРЕДУЈ. СВАКИ ДАН ГЛЕДАМ ТЕ ЉУДЕ И ПИТАМ СЕ ЈЕ ЛИ ТО МОГУЋЕ.САД СУ ТО ВЕОМА БИТНЕ ФАЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово је све фуј

30.07.2017 04:53

Доведите кпмисије из ЕУ, нека оне за свако радно мјесто у дрзавним фирмама поставе исправне услове конкурса, па цемо видјети колико це оних који сафа "раде" остати запослени.

ОДГОВОРИТЕ