Због подјела, БиХ стагнира

Грађани морају да донесу одлуку да ће подржати политичке лидере који проблеме рјешавају, а не оне који користе лошу реторику, рекла је Морин Елизабет Кормак, амбасадорка САД у БиХ, у интервјуу за "Независне".

Република Српска 29.07.2017 | 09:49
Због подјела, БиХ стагнира
Говорећи о санкцијама против Милорада Додика, предсједника Републике Српске, рекла је да су санкције уведене због опструкције спровођења Дејтонског споразума.

"Уколико он у једном тренутку дјелима, а не ријечима одлучи да ради другачије, да поштује владавину закона и одлуке Уставног суда, и поштује оно што Дејтон значи, онда у једном тренутку можемо размотрити ту другачију ситуацију", рекла је Кормакова.

НН: Толико је дневних тема, а мало времена за све њих, па бих Вас уопштено питао како коментаришете актуелна дневна дешавања?

КОРМАК: Чини се да је изборна кампања прерано почела. Ја бих заиста позвала политичаре да се фокусирају на стварна питања и да кампању оставе за наредну годину, кад и треба да се деси. Имамо теме из реформске агенде које нису завршене, а лидери их користе за властиту политичку корист. Рецимо, Уговор о Транспортној заједници, гдје се ради о 241 милиону евра. Политика спречава потписивање тога, па Закон о акцизама. То јесте тежак закон, али он отвара бројне могућности за ову земљу. Видјела сам једну анкету да се 80 одсто економског раста у Србији остварује на 20 км од аутопута. О том потенцијалу треба разговарати. То нису једноставне ствари, али су веома важне.

НН: Русија исплаћује клириншки дуг БиХ. Тим поводом, моје питање је: Шта грађани БиХ могу очекивати од проблема на релацији Русија - САД? Како се то може одразити на нас? Треба ли да се бринемо?

КОРМАК: САД имају врло комплексне односе са Русијом и заједно радимо широм свијета на веома важним питањима. Овдје у БиХ радимо у Савјету за имплементацију мира. Не слажемо се у свим стварима данас и имамо значајне изазове. Али мислим да сами грађани треба да доносе одлуке какве односе желе градити са међународним партнерима.

НН: Шта тачно САД очекују од предсједника Додика да уради да би биле скинуте санкције које су уведене против њега?

КОРМАК: Прије свега, то не функционише баш тако. Политика санкција САД проводи се у складу са законом. Процес да се уведу санкције је дуг, а дуг је процес исто тако да неко буде скинут са те листе. Јасно смо казали да су санкције против господина Додика због кршења владавине закона, одлука Уставног суда, и зато што представља значајан ризик за опструкцију спровођења Дејтонског споразума. Уколико он у једном тренутку дјелима, а не ријечима одлучи да ради другачије, да поштује владавину закона и одлуке Уставног суда, и поштује оно што Дејтон значи, онда у једном тренутку можемо размотрити ту другачију ситуацију.

НН: Генерално говорећи, како се те санкције уопште уводе, ко одлучује о томе и како то функционише?

КОРМАК: У америчкој влади политику санкција води Министарство трезора, Канцеларија за контролу имовине странаца. Процес доношења одлука у вези са санкцијама било гдје у свијету је веома комплексан међуресорни процес. Очигледно, зависи од теме и које су агенције укључене. Стејт департмент је кључан у то, али коначна одлука је заједничка одлука више агенција америчке владе.

НН: Ја сам стекао утисак да су санкције донесене у вези са референдумом, али како схватам, процес увођења санкција траје много дуже да би био директно везан за тај референдум, или гријешим?

КОРМАК: Америчка влада је дуго јасно говорила да ће бити посљедица за разноразне поступке. Директно кршење одлуке Уставног суда је само дало додатну енергију том процесу и у том тренутку створило пут за доношење одлука у Вашингтону те омогућило да процес дође до краја. Када смо говорили да се посљедице разматрају, то нису биле само ријечи. Али разговори су вођени у Вашингтону о стварима које су биле пријетње против Дејтона.

НН: Јесу ли ваши европски савезници били укључени у процес?

КОРМАК: Не говоримо у јавности о детаљима наших дипломатских разговора, али имамо врло блиску сарадњу са кључним европским партнерима. Кроз разне канале и формате разговарамо о кључним питањима.

НН: С обзиром на то да је Суд оборио оптужницу за референдум, не даје ли то за право многим политичарима из РС који тврде да су били у праву да се ништа противзаконито није десило?

КОРМАК: Став америчке владе је јасан да се одлуке Уставног суда (УС) морају поштовати. Важно је подсјетити се да је УС већ рекао да је референдум нелегалан. Овдје се само ради о томе да ли одређена имена која су прослијеђена могу бити одговорна. На основу доказа одлучено је да то није случај.

НН: Али не мислите ли да ће бити тешко објаснити обичним људима да је овдје било кривице када нико није одговарао?

КОРМАК: Када УС каже да је нешто нелегално, то треба поштовати.

НН: Морам да признам да ме одлука о 1. марту мало повриједила, јер сам очекивао да ће УС имати исти аршин кад су у питању 9. јануар и 1. март. Како сад објаснити обичним људима да је Уставни суд заиста непристрасан?

КОРМАК: С обзиром на то да сада разговарамо званично, могу само рећи да су одлуке УС коначне или обавезујуће. Знам да је питање празника врло емотивно за све људе у цијелој БиХ. Зато ми је жао што политички лидери нису сјели и постигли договор о закону о празницима.

НН: Вјерујем да Вам много људи говори да политичари не желе да ријеше ова питања, јер тако лакше дижу тензије и скрећу пажњу, зар не?

КОРМАК: Да, то се заиста тако чини. Превише времена су политичари фокусирани на национализам, подјеле и проблеме. Због тога што БиХ има тако добар географски положај и талентоване људе, рјешења за отварање нових радних мјеста и економски раст, здравство и образовање нису тако тешка. Промјене се не могу десити за дан или седмицу, али за неколико година животи људи се могу значајно побољшати. Грађани морају да донесу одлуку да ће подржати политичке лидере који проблеме рјешавају и да ће оставити по страни све те политичке нападе и сву ту лошу реторику која се користи само ради политизације.

НН: Како коментаришете хрватски приједлог изборног закона?

КОРМАК: САД дуго сматрају да је важно остварити напредак у тој области. Кључно је да политичари раде једни са другима да нађу рјешење. Да ли се ради о имплементацији судске одлуке или о унапређењу изборног процеса, које већ дуго међународни стручњаци препоручују. Шта год рјешења била, она морају БиХ водити напријед на европском путу. То је пут који су грађани изабрали, а политичари се обавезали на њега.

НН: Да ли овај конкретни хрватски приједлог води ка томе?

КОРМАК: Нисам технички стручна за ту област, али је јасно да у свако рјешење морате увести партнере, јер морате имати довољно гласова да нешто усвојите. Тај процес се мора десити, а рјешење мора помоћи овој земљи.

НН: У Бањалуци сте опет, како Вам се свиђа град?

КОРМАК: Прије свега, хвала на савршеном времену. Бањалука је прекрасан град и ту увијек уживам. Јутрос сам посјетила Универзитетски клинички центар и јако сам импресионирана квалитетом програма које тамо нуде. Неки се одвијају у сарадњи са САД. Посјетила сам Завод за радиологију, који сарађује са Методистичком болницом у Хјустону. Посјетила сам и Клинику интензивне његе, и они имају веома добре везе са Клиником Мејо. То је импресивна институција за коју се надам да ће даље наставити да расте.

НН: Хоћете ли наредне године доћи у Доњу Градину, упркос оном што се десило ове године?

КОРМАК: Наравно. У Доњу Градину идем да одам почаст жртвама и свакако намјеравам тамо бити и наредне године. Веома је важно да покажемо поштовање према жртвама једног ужасног масакра који се тамо десио током Другог свјетског рата.

НН: Ви идете у Сребреницу и то свакако треба да чине и српски политичари, не само Ви, али постоји осјећај да нема довољно поштовања за српске жртве, да се не иде довољно често на њихова стратишта. Какав је Ваш коментар?

КОРМАК: Стално смо присутни у Доњој Градини, а моје особље је ишло одавати почаст српским жртвама широм земље. Ми идемо на мјеста гдје се одаје почаст цивилним жртвама, а када се ради о мјестима гдје нису само цивилне жртве у питању, онда не идемо на те комеморације. Врло пажљиво идемо тамо гдје одајемо почаст цивилним жртвама.

Извор: Независне новине

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Драган

29.07.2017 07:55

Обуздајте ви оног свог лудака, па се онда петљајте у наша посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нагард

29.07.2017 08:51

У земљама у којима америка обуздава некога нема среце само ријеке крви теку. Тако да се не слазем са тобом. Погледај Украјину, Ирак, Либију, Сирију(списак је подугацак) све је то америцка демократија донијела. Ако зеле да срусе Додика или нама помогну да га срусимо, само нека га оставе на миру и нека му укину санкције. Сто га они висе хвале то цемо ми неписмени Срби висе да га подрзавамо. Оставите нас у миру да сами ресавамо насе проблеме.

Name

Драган

29.07.2017 09:28

Ми се слажемо, Додик је наш посао. Мислио сам да обуздају Трампа.

Name

Год блесс Унитед Статес оф Америца

29.07.2017 10:18

Нека Америке.Ко зна ста би нам све радила ова власт да нема ујка Сема.Брзо би смо заврсили у диктатуру и робовласниству.

Name

Сија

29.07.2017 11:46

Све СНСД ботови. Наравно да је амбасадорка у праву. Троше вријеме да би њихови џепови били што пунији пара .

Name

Фед

29.07.2017 07:58

Не тросе политицари ниста они све напацују баснословно ипак неко треба цуват народ од оног из другог тора да га неце напаст а народ овце ко овце ста знају овце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

29.07.2017 10:35

Паметна зена ал стета сто је из одлазеце администрације.

Name

Трол

29.07.2017 14:51

Ко га је довео на власт? Ко му осигурава логистику све ове године? Чије паре троши?

Name

б

29.07.2017 07:59

Освојила их памет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ротшилд

29.07.2017 11:05

Ништа без лове коју Лорд даје.

Name

Драгутин

29.07.2017 08:07

Ко тебе шта пита?Ви који сте истребили све индијанце и правили им резервате и нема ког нисте бомбардовали на планети од Вијетнама до Ирака,Сомалије,Либана,РС-е, СРЈ,Либије, Сирије,Јемена...Шта радите сада са Венецуелом?Свуда по свету спроводите обвојене револуције?!Е пази док ово причаш да ти Северно Корејска ракета не падне на Вашингтон!Пази сагни главу,Ким лансиро,еј,уууу било је близу,ал је пролетела тачно преко Калифорније и пала у Јапанске воде...А смо забринути сви ви из: САД,ЕУ,НАТО и ови из ФБиХ сви смо забринути,јоооој,шта да радимо много смо забринути због ракете хвасонг 14???Ово сад је пауза између овог и следећег лансирања,па да искористи госпођа из америчке амбасаде да да интервју...Пази на ракету хвасонг 14????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драгутин

29.07.2017 12:04

Глуп си ! Сјеверну Кореју финансира Америка и све сто ради онај Цин-Цин или како се зове ради за Америцке стратеске знацаје. А ако си паметан сконтат цес и које и засто. Да ти објасњавам немам воље..

Name

Мрзим босну

29.07.2017 08:07

Ако ти мислис на силу направит тзв беиха да пасе теби и алијиним следбеницима које сте помагали у рату мозес заборавит од те зеље нема ниста.ко не проводи дејтон И које одузео силом Републици Српској надлезности вец се зна.а ви демократију нисте код себе ријесили да ријесите негдје друго.дјабе се трудите беих ни након 25 год рата није ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЛИМ БиХ

29.07.2017 09:05

Само ти сањај. БиХ је остала и увјек ће бити нешто. Након 25 година доведени сте на то да је Кантон Сарајево јачи од РС по свему. Наталитет вам говори да полако изумирете. 15 школа сте затворили у овој години , а погледај стање у привреди РС. Ниједна инвестиција није урадјена због ових безопасних санкција. Ееее најбоље је да једеш коров и мрзиш БиХ.

Name

ре

29.07.2017 09:10

Среца нам је сто се такви идиоти у БиХ не питају ни засто.Ста би ти све урадио,( наравно лосе) да имас америцку моц,овако си мали непримјетни мис који своје комплексе лијеци писајуци глупе коментаре.

Name

раде

29.07.2017 09:11

А ти сто мрзис би био нормалнији да мало узивас у зивоту и бхдес срецан а ми цемо увек играти како велике силе казу а ста ти знас од дејтонаа

Name

За раде

29.07.2017 10:49

Ја узивам у Мојој јединој Републици Српској а теби препустам алијин пројекат на 27 % да И ти узивас.

Name

Ре за ре

29.07.2017 10:54

Види се које мис па се увијек увлаците окупаторима.дозивјели сте да вас у васој тзв БИХ не бенда нико ни један посто.

Name

ре волим Бих

29.07.2017 17:11

Па ти више знаш шта се дешава у РС него сви ми остали. Српском си опсједнут. Нека вала. Гени су чудо. Ври прадједовска крв. И нема везе што је овај или онај кантон јачи или слабији од РС. Кога брига за вашим кантонима. И нисам националиста. Боли ме уво како се Богу молиш али брате ти мрзиш више него сто овај први мрзи Босну. И док год ти јавно испољавас своју мржњу ја ћу још јавније бити против те твоје босне и против тебе. Комплекс те удара због 23% БиХ али шта ћеш. Могло је бити и горе.

Name

нин

29.07.2017 08:14

Освједоцени Пријатељ Срба.Како казе увазена амбасадорка маскр 360 000 Срба,а 6000 Босњака геноцид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.07.2017 10:08

Српска математика...

Name

реРЕ

29.07.2017 11:34

Каква српска математика.Па 1962 године је оформљена комисија са младим љекарима међу којима је био и данас још увијек жив Србољуб Живановић.Након ископавања на подручју Јасеновца један статистичар Словенац који је био члан те комисије је израчунао да се на 4 метра квадратна налазило у просјеку 27 жртава.На жалост комунистичке власти никада нису дозволиле завшретак процеса ископавања и истраживања.Професор Србољуб Живановић је тада морао да побјегне у иностранство.Ре није људски исмијавати жртве туђег народа

Name

комедија

29.07.2017 08:34

Овај задњи одговор показује сву дволицност како дотицне тако и политике САД,не мозе се градити повјерење на лазима и ту је проблем!Овакве сподобе треба игнорисат јер праве јос веци раздор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

29.07.2017 09:10

Па ко те висе лазе од насег лидера. Слагао те због цега ратујес слагао те због цега да гласас за њега увијек те лазе. Једина је истина кад ти казе даце ти бог дати они сто он узима као аванс.

Name

комедија

29.07.2017 10:53

Е мој Србине!Какве везе има предсједник који је овакав или онакав,цињеница је да постоји РС а да се ова сподоба питала и политика земље коју заступа, Срба неби било овдје.Тврдити да обилази цивилна стратиста и отици у Сребреницу говори само за себе ако иста имас у глави.

Name

Драгутин

29.07.2017 08:36

Ко тебе шта пита?Ви који сте истребили све Индијанце и правили им резервате и нема ког нисте бомбардовали на планети од Вијетнама до Ирака,Сомалије,Либана,РС-е,СРЈ,Либије, либије,Сирије,Јемена...Шта радите сада са Венецуелом?Свуда по свету спроводите обвојене револуције?!Е пази док ово причаш да ти Северно Корејска ракета не падне на Вашингтон!Пази на ракету хвасонг 14????

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјавојесједиоуцоскуисамосесмијао

29.07.2017 08:44

Овај свијет иде додјавола. По ком основу америка има право да уводи санкције неком странцу јер тобозе не постује уставни суд своје дрзаве? Јел то запад конацно признаје да је уставни суд бих нато институција? У којој то дрзави у уставном суду имају судије које нису дрзављани те дрзаве? По ком закону су они напали југославију афганистан и сирију? Засто помазу побуњенике у Сирији а санкције стављају на побуњенике у украјини? Зар није бас та Америка прво подрзавала Садама Хусеина и Слободана Милосевица и Бин Ладена па их после убила? А зар у уставу БиХ не писе да БиХ има 4 надлезности а све остало да је надлезност ентитета? Зар у уставу БиХ не писе да законе у БиХ доноси дом народа? А они подрзавају функцију високог представника и ко га не постује тај је гори од хитлера. Функција високог представника има јаца овласцења него сто су имали колонијални гувернери британије и француске у амрфицким колонијама? Зар није та америцка војска бомбардовала ртс и циљано убила десетине новинара иако стално трубе како се новинари не стите? Или мозда зивоти српских новинара немају исту вриједност као зивоти америцких? Да ли јој је јасно да се клиницки центар налази у улици 12 беба? Да ли им је јасно да санкцијама Додику само повецавају рејтинг? Или га то подрзавају као онда кад су га својим тенковима довезли у насу скупстину? Они су насли некоме да прицају како неко треба да се понаса. Америка је погазила сваку норму медјунатодног права и директни кривац за смрт десетина милиона људи сиром свијета. срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин породјену

29.07.2017 08:51

Узмите градјани овај интервију па цитајте умјесто оценаса и других које каквих молитвењака.У овом стиву је програм партије коју треба следити и на изборе са њом и за њу гласти

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

29.07.2017 09:09

Једноставно је ове политицаре глупо пратити из дана у дан прилази зивот уз глупости треба узивати у љету а зивотињее скинути на идуцим изборима и то је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

29.07.2017 09:59

Оно сто прво политицари треба да науце је историја права и правде историја доказивања моци у односима у свијету.Аргументи силе це се провлацити јос генерацијама кроз сита медународног права.Мале земље и мали народи се морају прилагодити медународним односима са једним јединим циљем да зивот своје дрзаве ,свога народа и нације доведу до нивоа највеце могуце сигурности и стандарда. Најпогубније је своју земљу увести сукобе супострављајуци на свом простору интересе моцних сила и дободеци земљу у хроницну нестабилност.Онда као резултат имате унистену привреду,Аустријско банкарство, Руску енергетику, Хрватску малопродају у трговини,нато војну доминацију и криминал и корупцију као најпрепознативљији домаци бренд и на крају клеронационализам као идеологију која паралисе све позитивне процесе у друству а сопствене народе уводе у класицно ропство.Изопацено друстбо са доминантном елитом у друству која троси и унистава и не размисља да се треба стварати да би се зивјело.И кад вам дјеца која су образована саопсте да напустају земљу јер не виде будуцност нити за себе нити за своју дјецу схватите да да у овој земљи не постоје невини да постоје они који су је унистили и они који нису ниста подузели да то спријеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Освит

29.07.2017 11:15

Па у ропство се пада кад се не супроствљас,а не кад се супростављас.Па то је и зивотињски инстикт казе,а не људски разум.Да треба мудрије, паметније,боље слазем се али ако сагнес главу готв си.

Name

Зоки

29.07.2017 10:43

Волио би знати како и од цега зивите у овој земљи ма како се она звала и ма којем народу припадао.Коме треба земља на у којој не мозес старост доцекати,јер јос мало нецес имати ста јести.Брига Америку и Русију за нас ни смо сака јада, покусни куници,сто се будемо овдје на овим просторима мање мрзили и висе увазавали зивјецемо боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велике ријеци

29.07.2017 10:48

Да мрзис БиХ, а не знас нити да написес скраценицу. Кантони су унистили национална осјецања као термин Босњак. Нема висе нити Босанаца, а нито Хеецеговаца. Босна је историјски теемин. То је прослост и без Додика. Господја на слици не доноси одлуке, она их спроводи. То сто је остало од бивсе Босне је под колонијалним силама. На крају, ја сам Босанка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

29.07.2017 19:06

Осподјо толике афере у правосудју, царини на нивоу дрзаве и јос нико није у затвору дали сте ви у опсте присутни у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

30.07.2017 04:56

Морам признати да су ме слузбене САД добро разоцарале. Такозвани високи представник ЕУ, јос и висе. Одавно сумњам и и регуларност избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стане

30.07.2017 22:21

Господјо Кормак,ови наси политицари,дакле врхуска,иза ледја Вас исмијавају и тјерају спрдњу и знају да никада неце играти по америцком диктату , наставице давно запоцету пљацку а Ви то не зелите да спријеците ево вец 25 година.Они царују,Ви гледајте,а народ трпи ,јер понизен и бригом за презивљавање из дана у дан нема визију зивота у некој будуцности,са овом мафијом.А и Ви то знате,а немозете и нецете нам помоци...залосно америцка дипломатијо и демократијо...Поздрав у име малог народа великих водја којима сте допустили толико негативности да раде и разваљују ову дивну БИХ.