Нема ђака, школе се затварају

Међу 15 школа које се одлуком Владе Републике Српске затварају, јер немају новоуписаних ученика, спада и Основна школа у Подгори код Прибоја, општина Лопаре.

Република Српска 28.07.2017 | 20:13
Нема ђака, школе се затварају
Ниједан ученик није уписан ове године у четворогодишњу подручну школу у Подгори код Прибоја, па је школа престала са радом. У њој је остао само један ђак који ће школовање наставити у Прибоју, гдје ће бити пребачен и његов учитељ. До сада је до школе могао пјешке, док је у Прибоју удаљена 4 км.

Дјечак Раде Којић, који је завршио први разред, због ове промјене се не жали. “До школе у Подгори сам пјешачио 10-15 минута, сада ми треба око 45 минута, али нећу се уморити.”

Дјечакова бака Велинка Којић каже да је до сада било лакше, а да ће малог ђака сада до школе тата возити аутом. “До сада је било лакше и ближе за дијете, али сналазићемо се, нема нам друге.”

Школа у Подгори направљена је прије почетка Другог свјетског рата, а почела је са радом након што се рат завршио. Школа је условна да прими ђаке, али је у селу дјеце толико да се могу пребројати на прсте.

Весо Јовановић је 1992. године завршио четворогодишње школовање. Жао му је што и његова дјеца неће моћи да похађају ову школу. “Сад се школа затворила и много ми је жао. Генерације и генерације су се ишколовале овдје и после толико година школа престаје са радом.”

Драгица Јовановић је мајка два ученика који су завршили четворогодишњу школу у Подгори и каже да жали што се не отварају нова одјељења него се и постојећа због бијеле куге затварају. “Много ми је жао; било би много боље да се отварају и додатна одјељења, а не овако. Није у питању само школа, него што цијели народ нестаје.”

Учитељица Цвјетана Митровић – Цица у овој школи је радила 28 година. Прича да је у школи некада радило пет учитеља у четири одјељења, са више од 100 ученика. У пензији је већ 15 година и каже да јој је јако жао што се школа затворила. Истиче да је до прије неки дан будила дјечја граја, а да данас у селу дјеце готово да више и нема.

Чујем од моје куће дјечју грају кад изађу на одмор, па дођем код колега и сједнем с њима, попијемо кафу, попричамо. Радовало ме то, поготово што сам радила ту, а много волим дјецу. Стварно ми је жао што нећу више чути дјечји смјех, вриску и цику. То је радост, а кад тога нема у селу, ту више нема ни села.”

Учитељица Цица додаје да село без дјечјег плача није село. А некада, 70-тих година кад је почела да ради, све је врило од живота, од радничког до културног, објашњава дугогодишњи просветни радник.

“Све је било стварно лијепо и пуно омладине. Аутобуси су ишли за Тузлу, 3-4 аутобуса дневно на тој релацији, јер су тамо ученици похађали средњу школу, а било је и пуно радника. Имали смо богат културни живот, естрадни умјетници су долазили, организовали смо представе… А данас је све то замрло, остали су само стари и болесни.”

У разговору са мјештанима сазнајемо да у Подгори данас живи око 250 становника у стотинак кућа. Већина њих је празна док у селу живи само неколико дјечака и дјевојчица. Миграције су учиниле своје, сви су отишли за бољим животом.

Остајући прво без становника, па самим тим и без дјеце, а сада и без школе, Подгора постаје још једно село у низу које полако одумире.

БН телевизија

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

цц ...

28.07.2017 18:45

21. вијек је, а погледај сколе ... Као из старих филмова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прле

28.07.2017 18:52

Рат је уцинио своје. Рецимо Рудо мртав градиц скроз. Цак и мјестани казу док се зивјело скупа све је другације било. Неко зелио национално све оцисити и ето сад многа мјеста празна. Јос кад се дода економија то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправак кривог навода

28.07.2017 19:01

СНСД, ДНС и СП су учинили своје, рат је завршен прије више од 20 година. Банда је систематски уништавала све што је стигла. И прала новац из буџета.

Name

мара

28.07.2017 19:09

Неце дуго арапи стизу:

Name

www

28.07.2017 19:06

Људи аман водите дете у град нек се сколује немогу да вас схватим живите у некој вукојебини и неби отисли из ње да се небо сруси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп.

29.07.2017 06:55

Од цега це зивит у граду.Одакле му паре за стан и резије.Ако није у некој дрзавној слузби.

Name

тематика

28.07.2017 19:21

Шта ће нам школе ,образовање нам нетреба коме требају образовани људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мабосанац

28.07.2017 19:59

Зали бозе ове туге и јада,гдје некад дјеција вриска и радост се сирила,цвијеце пупољало,одмори,уцење ,друзење и зивотно искуство се радјало,база дјетињства се стварала ,данас пустос и једноставно поред тисине,мрак.Захвалите владајуцим структурама.Посто су сви одговорни за ову настајацу ситуацију на будзету дрзаве као и њихова дјеца коју сколују по елитним установама,а ви као становници,био градјан био сељак,остадосте бас израдјени као папци.Захвалите се јос за оних пар КМ које мозда добисте за глас.Рецимо да сте добили 20-30 КМ сто сте дали глас за владајуцу странку гледајуци пропагандни канал владајуце исте.Ма мука ми додје ,ја бих црк'о од муке ,али сами сте криви драги припадници другог реда.Гледајте пад наталитета,гледајте како народ бјези без обзира која националност био.Бјези јер се нема ,све је пропало и даље пропада,нема се посла сто је дефинитивно основа за егзистенцију,само тајкуни и криминалци имају профит,а њих народ не занима.Пропадају фирме,иду у стецај,а све се везе једно за другим.Мислим да је крајње вријеме да се мало укљуците у бескрајно кризну ситуацију и тематику и промотрите ко и ста нуди несто за вас.А заборавите обецања по плакатима,јер она ниста не знаце.Промотрите свеукупну ситуацију.А избори се близе .Да ли вам је битно за пар марака продати васих идуцих цетири године зивота?Мислим да паламундрам јер их вецина ионако нема интернет у вукојебини из које се извлаце само кад треба дати глас ,опет за исте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.07.2017 20:47

А која је твоја странка?

Name

Мабосанац

28.07.2017 22:48

Моја странка је животна,мене протјераше из тадашње средине када су дјеца била одликована за примјер владања из биологије,природе и друства ,ликовног умијећа,техничког разумијевања,музичког талента ,из доба кад су постојали пионири и такмичења,међу градска,медјудрзавна,интернационална,било је све сређено и друштво и социјала и здравство и образовање и весеље и напредак.Шта имаш ти данас од твоје "Странке",хајде реци ми ако ниси у истој прогуран у високог министра нечега без дипломе.Хајде па искази своје постигнуће овој будућој генерацији која остаје од како се роди без школске клупе.

Name

марагарет тацер

28.07.2017 20:25

Па ови црвени казу да је све супер економија, привреда наталитет незнам само једно дал је народ дрогиран или слијеп код оцију својих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛЕКА

28.07.2017 20:27

ОДОХ И ЈА ИЗ ОВЕ ПРИВАТНЕ КВАЗИ ДРЖАВЕ, АКО БОГДА СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ МОЈА ДЈЕЦА КРЕЋУ У ЊЕМАЧКУ ШКОЛУ, БИЛО МИ ЈЕ ЖАО ШТО ОДЛАЗИМ И ШТО ЋЕ МИ ДЈЕЦА ВРЕМЕНОМ ПОСТАТИ НИЈЕМЦИ, А ОНДА САМ СХВАТИО ДА ОВДЕ НЕЋЕ ПОСТАТИ НИШТА, ЗАТО ЗБОГОМ ЖОХАРИ, ВЈЕРУЈТЕ И ДАЉЕ ОВИМ БИТАНГАМА ИЗ ВЛАСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.07.2017 20:48

Вјеру за вецеру.... путуј игумане

Name

Никола

28.07.2017 21:43

Добра власт последњих 10 година све је опустосила и опљкацкала.Себи граде виле и базене а сиротиња иде трбухом за крухом у иностранство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

29.07.2017 06:12

Умјесто сколе Подгора/Зло Село/ добила је нову кафану Зубор. Кад не раде сколе, нек раде кафане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гребнице, Шамац/Домаљевац

29.07.2017 13:55

Имамо пуну државу таквих села с обје стране ентитетске границе.

Name

цццц

29.07.2017 09:20

Славимо Републику...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ННН

29.07.2017 10:04

Прави це нама Преседник и децу није проблем....

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико битан

29.07.2017 12:44

Залосно је то сто се сколе затварају и сто је све мање народа на селу и у градовима сто сви одосе у иностраство.А народ се препуцава ко је у којој странци и које националности свима нама је исто залосно је сто нас политика завадја и раздваја некада су људи сви заједно зивјели без обзира на нацију.А данас се нај родјенији свадјају ради политике то је залосно.А нај залосније је то сто нас је све мање и сто нас овако несто цека из године у годину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слуга владајућих

29.07.2017 12:44

То треба просвјети гласали су за бају биће и горе од овога. Сада господо из просвјете ћути и трпи. Нек вам је бог упомоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

29.07.2017 21:17

Власт својом политиком и свеопштом пљачком тјера народ на исељавање из државе. Ускоро ће у иностранству ити више људи него овде па није шудо што школе остају пусте. Не знам коме ће Миле за коју годину владати.

ОДГОВОРИТЕ