У затвору траже ћилиме и плазме

Осумњичени за различита кривична дјела током боравка у притвору у Босни и Херцеговини имају разноврсне захтјеве. Тако неки траже да им се у ћелију донесу ћилими, плазме, ЛЦД и слично. Неки траже и храну на коју су навикли прије притворских дана.

Босна и Херцеговина 28.07.2017 | 08:41
У затвору траже ћилиме и плазме
Притвореници углавном бораве у ћелијама и омогућена им је шетња најмање два сата дневно у кругу завода. Вјероватно због тога, како кажу адвокати и притворски запосленици, имају “посебне захтјеве” који нису предвиђени правилником о кућном реду, пише Детектор. Један од осумњичених за организовани криминал у вези трговине људима и прања новца, који је смјештен у притворској јединици Суда БиХ хтио је да ћелију “уреди по свом укусу”.

''Он је увијек живио на ‘високој нози’ и тражио је да му се донесе ћилим. Захтјев му је испуњен'', изјавио је адвокат Сенад Дуповац за детектор.ба.

Један од притвореника тражио је ЛЦД и то му је одобрено.

Запослени у затвору, чији је идентитет познат Балканској истраживачкој мрежи Босне и Херцеговине (БИРН БиХ), казао је да “нико неће одговарати јер је одобрен ЛЦД”, а “притвореник има пара и то себи може приуштити”.

По правилнику о кућном реду, притвореницима није дозвољено да користе лични ТВ-пријемник, нити било који други апарат за преношење и дистрибуцију звука и слике, транзистора, камере, видеорекордера, “плеј стејш” и слично.

Притвореник може да прими новац путем поште или приликом посјете.

Новац притвореника чува се као његов депозит. Притвореник има право да троши новац из свог депозита за набавку хране и предмета за личну употребу (хигијенске потрепштине, књиге, штампа, веш, одећа, обућа)”, стоји у правилнику.

''Притворена лица, нарочито одмах након што су притворени, имају различите захтјеве, а најчешће се односе на неке личне ствари које им дају комодитет'', рекао је адвокат Миодраг Стојановић, додавши да најчешће траже храну коју немају у притвору.

Запослени у затвору казао је да притвореници не могу посједовати флаше, оштре предмете, бритве за бријање и друге ствари које могу бити опасне да се повриједи тијело, неко други нападне или покуша бјекство. На упит да ли може доћи до проблема ако неко разбије одобрени ЛЦД, он је одговорио позитивно.

Адвокати Лејла Човић је изјавила да је шест притвореника, који су затворени заједно у једној соби у Казнено-поправном заводу “Миљацка”, скупило новац и купило плазму. Према правилнику, у свакој соби требало би да буде инсталиран по један ТВ-пријемник.

Међутим, то није тако и углавном у притворским објектима постоји само једна сала у којој је ТВ-пријемник. Такође, дозвољено им је кориштење дневне штампе, одређене литературе, као и једанпут дневно телефонски позив с неким од чланова породице у трајању од пет минута.

Несметана веза притворенику је омогућена с браниоцем, а разговори се могу обављати ујутру од осам сати па до навече до осам.

Управник завода ће препоручити браниоцима да такве разговоре закажу унапријед, али ће дозволити и обављање разговора који нису заказани, када је то неопходно  стоји у правилнику. Притвореник може користити и рачунар ако му одобри Суд.

У притворским данима могуће су и посјете најмање једанпут седмично у трајању од 30 минута. Оно што је специфично је да се малољетна дјеца с оцем притвореником састају и разговарају уз полицијски надзор. Ипак, некада се догоди да се дјеца с оцем састану и без надзора. Притвореницима је омогућено и да једном у 15 дана имају могућност да их посјети верски службеник.

Суд притвореницима може одобрити рад који одговара њиховим психофизичким способностима, али у пракси то је врло тешко реализовати због немогућности притворских капацитета.

Извор: Детектор.ба

Коментари / 0

Оставите коментар