Илиндански сабор Срба у Пожарници

Завичајно удружење Тузлака у Бијељини и Црквени одбор Пожарница, и ове године организују Илиндански сабор, 2. августа, са почетком у 17 часова, у Пожарници.

Република Српска 27.07.2017 | 12:37
Илиндански сабор Срба у Пожарници
Чланови Организационог одбора су подсјетили да Удружење постоји три године, а основано је са циљем окупљања и његовања традиције Срба из Тузле. Потпредсједник Завичајног удружења Тузлака у Бијељини Славиша Вујановић је истакао да су до сада организовали значајне активности.

''Прошле године смо на Илиндански сабор обиљежили 120 година од првог освјештења  храма у Пожарници и освјештање храма који је био уништен у протеклом рату. Ове године ћемо на Илиндански сабор обавити освјештање икона и иконостаса'', рекао је Вујановић.

Он нагласио да је за одлазак у Пожарницу на Илиндан, организован бесплатан превоз, а полазак је у 13 часова испред Саборног храма Рођења пресвете Богородице на Лединцима.

Члан Управног одбора Завичајног удружења Тузлака Данијел Перић, подсјетио је да се прошле године на саборовању у Пожарници окупило око 3.000 људи који су тај дан провели у завичају.

''Надамо се да ће Илиндански сабор бити традиционалан и да ће нас ове године бити још више у Пожарници, јер у Тузли је прије рата живјело више од 30.000 Срба, а највећи број Срба од прогона до данас, живи у Бијељини'', рекао је Перић.

Он је нагласио да завичај у Пожарници није само обичан завичај, него завичај који има и срце и душу и да и даље живи у срцу прогнаних Тузлака.

Члан Завичајног удружење Тузлака Игор Новаковић позвао је Тузлаке да се у што већем броју окупе на Илиндан у Пожарници и најавио да ће у наредном периоду, Завичајно здружење Тузлака радити још активније на организовању садржаја како би се његовало богато културно насљеђе Срба који су живјели у Тузли.

''Битно је да одржимо функционисање Удружења, а посебно када је у питању његовање вијековне културне традиције'', рекао је Новаковић.

Завичајно удружење Тузлака у Бијељини има финансијску подршку Града Бијељина, али и људи добре воље, а покровитељи прошлогодишњег саборовања у Пожарници били су градови Бијељина и Тузла.

Извор: Семберске новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тузлак

27.07.2017 14:13

Ок ово је лијепо, али није прогона када сте Тузлу до 15:00 петнаестог Маја напустили добровољно, а требало се вратите у понедјељак Тако вам обећали али је не покористе. Поздрав комшије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комедија

27.07.2017 19:29

Цуј прогнани. У радном логору Главицице сам 1993 провео 4 мјесеца, ту су била тројица срба из Тузле који су 92 украли 3 Техноградова слепера по директиви сдс, натоварили комплетан намјестај и досли у Бијељину. Прави прогон.

ОДГОВОРИТЕ