Веселе боје и креветац близу улаза

Како функционално и рационално уредити собу за бебу: Треба избегавати црвену боју, али и црно-белу комбинацију. Ако је соба превише шарена, бебе се тако могу додатно оптеретити.

Занимљивости 27.07.2017 | 09:04
Веселе боје и креветац близу улаза
УРЕЂЕЊЕ и декорисање собе за бебу би кроз уживање и забаву требало да буде изузено узбудљив пројекат за будуће родитеље. Међутим, за многе парове то може да буде и стресно, нарочито помисао како одлучити која комбинација боја је она права.

Проверено и давно усвојено неписано правило да је плава боја за дечаке, а розе за девојчице је заправо подела коју многи родитељи природно усвоје сматрајући да тако сигурно неће погрешити у избору, а свакако ће им олакшати одабир намештаја и декорације при уређењу простора за бебу. Међутим, неки родитељи не желе да знају пол детета, што онда искључује такво старомодно и застарело размишљање и укључује у разматрање све боје и комбинације боја.

Зелена, жута и наранџаста као умирујуће, веселе и топле боје су у том случају добар избор за декорисање собе за бебу. Ако је соба превише шарена, бебе се тако могу додатно оптеретити до те мере да се не одмарају довољлно, а ако су боје превише тамне или једноличне, дете касније може бити успореније у развоју треба избегавати црно-белу комбинацију због превеликог контраста. Такође би требало избегавати црвену боју као примарну, можда евентуално само као декоративни детаљ у простору, јер она може негативно утицати на развој личности код детета. Најсигурнији одабир за уређење су неутралне боје (бела, беж, боја меда), нарочито за веће комаде намештаја и зидове, а разним принтовима и детаљима у боји може се оплеменити и уредити простор како би био удобан за боравак, како детета, тако и родитеља.

Поред одлучивања о боји и комбинацији боја за уређење и декорацију собе за бебу, следеће што је веома битно за уређење простора је то да се добро осмисли функција, односно, распоред намештаја. Соба би пре свега требало да буде прилагођена бебиним потребама - функционална, сигурна и безбедна за бебу. За почетак је битно одлучити које је најпогодније место за смештање кључног комада намештаја - што је у овом случају креветац. Креветац је најбоље ставити близу улаза у собу како би се што лакше без прескакања и заобилажења ствари дошло до бебе у току ноћи.

Што се тиче облика, боје и материјала, многи родитељи углавном гледају да се креветац естетски уклопи са остатком ствари у простору, међутим не сме се занемарити здравствени аспект као врло важан фактор при одабиру овог комада намештаја, јер је утврђено да су поједини адитиви који се налазе у пластици која се користи за производњу играчака за децу, намештаја па и кревеца отровни и зато треба пажљиво бирати. Још један битан аспект за одабир кревеца је безбедност бебе, летвице на креветићу морају бити вертикалне, како беба не би могла да се пење, и довољно близу једна друге, како беба не би могла да испадне. Многи лепи и пажљиво дизајнирани, кревеци могу бити веома опасни, јер не испуњавају стандарде и битне аспекте за здравље и безбедност детета.

Осим кревеца, у соби за бебу неопходно је имати и комоду за пресвлачење, ормар и, наравно, удобну фотељу или двосед који се може развући. Важно је знати да сав намештај мора бити постављен уз зидове, јер ће беба чим буде довољно велика посегнути за нечим са комоде или извуче нешто из отвореног ормара.Зато је све потребно осигурати, јер ће врло брзо беба почети да пузи и да се хвата рукама и пење. Не сме се заборавити ни на занимљиве јастуке, као и удобне и меке тепихе или танке сунђере за пузање.

Слике и мотиви који су занимљиви будућим родитељима могу се поставити на зид изнад кревеца. Полице и друге висеће елементе са којих ствари могу пасти и повредити бебу никад не треба постављати изнад кревеца.

Препорука је да беба спава у соби са пригушеним светлом, па је ноћну лампу најбоље поставити на месту на ком беба не може да је дохвати. Од додатне опреме која је потребна у соби за бебу и коју је потребно естетски уклопити су: беби аларм, сат и канта за смеће са поклопцем за употребљене пелене (поред стола за пресвлачење).

Припрема и декорисање собе за бебу захтева доста планирања и размишљања, јер данас родитељи желе да створе скоро савршен, ушушкан и удобан простор за бебу како би се она осећала сигурно за безбрижно напредовање. Све то је најпре могуће постићи кроз уживање, игру и забаву без стреса и бриге о томе како ће све изгледати на крају.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар