Власти игноришу ММФ упозорења

Институције БиХ, по свему судећи, неће одустати од намјере да у глобалном оквиру за период 2018-2020. година повећају трошкове на плате и друге издатке, иако је то у супротности са продуженим аранжманом са Међународним монетарним фондом.

Босна и Херцеговина 27.07.2017 | 07:46
Власти игноришу ММФ упозорења
Иако се у јавности много говори о приједлогу за повећање плата полицијским службеницима на државном нивоу, примједбе ММФ-а, чије писмо је објављено јуче, само се дијелом односе на тај сегмент. Примјера ради, једна од примједаба из писма је намјера власти да дефицит држе на нивоу од 60 милиона на годишњем нивоу.

Недим Илахи, шеф Мисије ММФ-а, сматра да би власти БиХ требало да стреме суфициту, а не да се слијепо држе теоретске могућности да се дефицит држи на овом нивоу.

Илахи указује на чињеницу да је у 2016. години биланс био позитиван са 25 милиона марака у плусу, па је запитао због чега је у наредне три године потребно правити негативан биланс од 60, па чак и преко 70 милиона, ако она не доприноси повећању инвестиција него искључиво повећању трошкова на јавну администрацију.

Према глобалном оквиру 2018-2020, који је такође у посједу "Независних", предвиђена су три сценарија за повећање трошкова у датом периоду. Сценарији су засновани на различитим претпоставкама о макроекономским кретањима, а међу најважнијима је пројекција да ће од 2018. до 2020. раст бруто домаћег производа расти по реалној стопи од око четири одсто.

Такође, примједбе ММФ-а су и на план државних власти да издатке за материјале и услуге повећају са 153,4 милиона марака у 2016. на чак 190 милиона марака у 2018. години, како је предвиђено у трећем сценарију.

Осим тога, ММФ је питао зашто се касни са завршавањем оперативног плана за смањење платног фонда који је требало да буде завршен у јуну. У Прес-служби Савјета министара БиХ су нас за одговоре на питања која су покренута у писму ММФ-а упутили на Министарство финансија и трезора БиХ.

У том министарству су нам појаснили да су, када се ради о приједлогу посланика СДА у парламенту БиХ Шемсудина Мехметовића о повећању плата полицијским службеницима на бх. нивоу, дали негативно мишљење, уз појашњење да ће о томе на крају одлуку донијети парламент.

Подсјећања ради, Савјет министара БиХ је једногласно подржао став Министарства финансија и трезора, али је упркос томе Представнички дом изгласао закон, а сада слиједи и процедура у Дому народа БиХ, гдје се очекује да ће поменути закон пасти.

У овим институцијама се нису изјаснили о осталим примједбама изнесеним у Илахијевом писму, у којем се, између осталог, тврди и то да је због кршења продуженог аранжмана са ММФ-ом и сам програм БиХ с том финансијском институцијом угрожен.

Јасмина Мркоња, економиста у Канцеларији ММФ-а у Сарајеву, јуче је рекла да они немају коментар на наводе у писму.

У Бироу за односе са јавношћу Владе ФБиХ одговорили су нам да је Влада усвојила мораторијум и на повећање плата и на запошљавање те да се тога и држи. Међутим, ако су подаци сајта Истиномјер тачни, Агенција за државну службу ФБиХ објавила је податак да је у 2016. години, упркос мораторијуму, број запослених порастао за 6,7 одсто, а да су трошкови за плате и накнаде порасли за исти ниво.

У Министарству финансија РС су нам рекли да РС остаје опредијељена да се поштују сва ограничења када је у питању јавна потрошња, у складу са поменутим документима договореним са ММФ-ом.

"Писмо ММФ-а које је достављено члановима Фискалног савјета је у складу са политикама дефинисаним писмом намјере и додатним писмом намјере", истакли су они. 

Извор: Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драган

27.07.2017 05:58

И опет им дају паре за функционисање, иако је све муљ и блато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.07.2017 06:24

Они су ту због плата какво смањење због тога и узимају кредите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јебем ти ММФ

27.07.2017 07:07

Ко је ММФ, не морамо ми са њима ни разговарати а камол слушати упозорења? Откуд им право да тако са нама комуницирају? То је једна лихварска банка која нема никакво достајнство ни ауторитет да нам се обраћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

27.07.2017 08:17

Кога да одпусте кад избори долазе ? Неце ни они да сјеку грану на којој сједе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драгане,

27.07.2017 15:31

да ,дају им новце"али то цес ти и твоји потомци да врацају ,ти новци које дизу "уопсте не долазе у дрзаву и народу :дали разумес где ти зивис ,дивљи запад је прослост,рађа се југ и исток.

ОДГОВОРИТЕ