Прије 25 година је настао прави "Дрим тим"!

Мајкл Џордан, Меџик Џонсон, Дејвид Робинсон, Лери Бирд, Карл Мелоун су и појединачно били опаки играчи. Пре тачно 25 година су постали део правог Дрим тима.

Кошарка 27.07.2017 | 23:45
Прије 25 година је настао прави "Дрим тим"!
Екипа која у сваком облику и на папиру изгледа застрашујуће, крцата прстеновима. Сви они су играли за Сједињене Државе и нико није могао да се супротстави.

А све је почело у Барселони 1992. године на Олимпијским играма против Анголе. Чак и без Ајзее Томаса који је изостављен из екипе због нетрпељивости са Џорданом, састав је био невероватан.

Ангола је изгубила са 116:48, а пут до пораза су осим побројаних звезда трасирали још и Џон Стоктон, Клајд Дрекслер, Чарлс Баркли, Патрик Јуинг, Скоти Пипен, Крис Малин и Кристијан Лејтнер.

Са клупе их је предводио легендарни, сада покојни Чак Дејли. Мајк Кшишевски, Пи Џеј Карлесимо и Лени Вилкенс су били помоћници. Кшишевски ће касније почети да доминира и као селектор, са увек моћним тимовима из 2008, 2012, 2016. године.

Међутим, упркос звездама попут Леброна Џејмса, Кевина Дурента, Џејмса Хардена, Стефа Карија и других, мало ће људи рећи да је ти нови Дрим тимови бољи од оног старог.

Било да је због Меџика и његових "шоутајм" способности, невероватне атлетике Робинсона, летења Џордана, прегледа Стоктона, Дрим тим је америчкој кошарци привукао мноштво нових фанова са свих меридијана.

Када је реч о америчким играчима, један од оних на које је пресудно утицала та екипа био је и нико други до Коби Брајант.

"Сећам се свега у вези са Дрим тимом. Имао сам 13 година, био сам у важном периоду свог развоја и гледао сам апсолутно сваку утакмицу".

Док је стигла до финала у Барселони, противницима су се већ "тресле ноге" када би им изашли на паркет. У финалу су им се супротставили Хрвати са Драженом Петровићем, Тонијем Кукочом, Дином Рађом, Велимиром Перасовићем и другима.

Можда је кошаркашки "Моцарт" са 24 поена и био најефикаснији на мечу са поеном више од Дина Рађе и два поена испред Мајкла Џордана, али је Дрим тим славио са 117:85.

Годинама касније, на Балкану и даље остаје под знаком питања, да ли је репрезентација Југославије у пуној снази и саставу могла да се супротстави оригиналном Дрим тиму.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар