Сваки трећи није биолошки отац

У посљедње вријеме све више мушкараца у БиХ врши провјеру очинства и пред смрт, а од укупног броја поднесених захтјева у чак 30 одсто случајева утврди се да подносилац захтјева није биолошки отац дјетета, показала су ДНК тестирања.

Босна и Херцеговина 26.07.2017 | 09:55
Сваки трећи није биолошки отац
"Честа категорија су мушкарци старије доби који у позним годинама провјеравају очинство према својој законитој дјеци. Неријетко захтјев подносе и мушкарци који су запослени у иностранству, а мајке дјеце су држављанке БиХ", каже Зоран Обрадовић, руководилац ДНК лабораторије Завода за судску медицину РС.

Према његовим ријечима, разлог провјере очинства у позним годинама су обично свађе између супружника које резултирају овим захтјевом. Наглашава да до сада није било негативних резултата у овим случајевима.

Додаје да годишње пристигне између 60 и 70 судских и приватних захтјева за провјеру очинства, а 30 одсто резултата буде негативно и утврди се да сваки трећи није претпостављени биолошки отац дјетета.

Обрадовић каже да, када су у питању судски захтјеви, углавном се ради о утврђивању очинства на захтјев мајке или о оспоравању очинства на захтјев оца дјетета који је уписан у родни лист као биолошки отац.

Додаје да у оквиру ДНК лабораторије Завода за судску медицину РС постоји могућност постморталног утврђивања очинства, гдје се утврђује очинство преминулих особа, али да се то врши искључиво на основу судског налога.

У Институту за генетичке ресурсе и биотехнологију, чије је сједиште у Сарајеву, годишње буде поднесено до 100 захтјева за тестирање очинства, а, како кажу, сваки пети резултат буде негативан. Јасмина Хиндија-Чакар, шеф лабораторије за форензичку генетику у том институту, појаснила је да захтјеви могу бити приватног карактера или по налогу суда.

"Поред великог броја приватних захтјева и судови из цијеле БиХ достављају нам рјешења за утврђивање очинства", нагласила је Хиндија-Чакар.

Додала је да захтјеве најчешће подносе мушкарци, потенцијални биолошки очеви, али и дјеца која желе провјерити очинство. Осим провјере очинства, како каже, добијају и захтјеве за утврђивање мајчинства и другостепеног сродства.

"Неријетко добијамо и захтјеве за утврђивање мајчинства или чак другостепеног сродства: брат - сестра, дјед/бака - унук/унука, тетка/стриц/ујак - нећак/нећакиња", рекла је Хиндија-Чакар.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

народни посланик

27.07.2017 18:19

Само јаси сви су наси.

ОДГОВОРИТЕ