ММФ писао руководству БиХ

Глобални фискални оквир БиХ за период 2018-2020, који је тренутно на разматрању у Савјету министара БиХ, крши споразум који је БиХ потписала са Међународним монетарним фондом (ММФ), јер предвиђа повећање јавне потрошње на уштрб инвестиција.

Босна и Херцеговина 26.07.2017 | 07:44
ММФ писао руководству БиХ
Ово проистиче из писма које је Надим Илахи, шеф Мисије ММФ-а за БиХ, у понедјељак упутио Вјекославу Беванди, министру финансија и трезора БиХ, те Денису Звиздићу, предсједавајућем Савјета министара БиХ, ентитетским премијерима, као и министрима задуженим за финансије на сва три нивоа власти.

У писму их је оштро упозорио да глобални фискални оквир у дијелу који се односи на средњорочни оквир за потрошњу институција БиХ није у складу са продуженим аранжманом са ММФ-ом.

Поједностављено речено, из писма се види да институције БиХ не желе да спроведу реформе у области смањења запослених у јавном сектору и висине њихових плата, као и у погледу смањења потрошње на робу и услуге, иако су се на то обавезали, не само према ММФ-у него и према ЕУ кроз Реформску агенду, али и Свјетској банци, која помаже институцијама у БиХ при напорима за реформу јавног сектора.

Илахи је упозорио да је смањивање броја запослених у институцијама БиХ и ентитетским владама планирано с циљем отварања простора за јачање раста, уз истовремено одржавање средњорочне фискалне стабилности, те је подвукао да је то један од кључних циљева продуженог аранжмана.

"Текући приједлог глобалног фискалног оквира и повећање плата за полицијске службенике су јасно супротни програмском циљу и створиће додатне препреке за завршавање првог прегледа у оквиру програма ММФ-а и резултирати додатним одлагањима", нагласио је Илахи.  

У писму је наведено пет области које се односе на потрошњу у јавним институцијама, а које су за ММФ спорне. Прва од пет области односи се на упозорење да БиХ не прекрши обавезу да смањи запосленост у јавном сектору и да замрзне номиналне плате почевши од 2018. године.

У другој се упозорава да се касни са израдом оперативног плана за смањење плата од 2018. до 2020. године те да је то потребно завршити "што је прије могуће".

"Свјетска банка је открила да се просјечне плате и промјене плата у току каријере радника у великој мјери разликују у различитим групама занимања", наведено је у писму.

Напоменуто је да се плате могу повећавати за појединачне групе, попут полицијских службеника, само ако се другим групама за исти износ плате смање.

"Структура плата требало би да буде систематски рационализована, умјесто да се појединачне групе, као што су полицијски службеници, издвајају за повећање плата. Укупни оквир за платни фонд треба да се поштује", навео је Илахи.

Даље, Илахи упозорава да је у глобалном оквиру превише новца из индиректних прихода, односно од ПДВ-а и царина, предвиђено за набавку робе и услуга. План да се за ту ставку издвоји чак 180 милиона марака на годишњем нивоу, у односу на 155 милиона из 2016, Илахи је назвао "претјераним".

"Особље ММФ-а не види разлог за повећање удјела институција БиХ у приходима од индиректног финансирања у току средњорочног периода", навео је Илахи.

Такође, он је упозорио надлежне да дефицит не смије прећи 60 милиона марака на годишњем нивоу, уз напомену да би извршење буџета реално могло да донесе и суфицит.

И коначно, у петој области се истиче да све уштеде које буду остварене смањењем јавне потрошње треба да буду усмјерене на инвестиције, које ће довести до повећања економског раста за цијелу земљу.

Ни Министарство финансија и трезора БиХ, као ни Звиздићев кабинет, јуче нису могли да нам уступе текст глобалног оквира, како бисмо се детаљно могли увјерити у којим областима су прекршене обавезе. 

Извор: Независне новине

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Перо Добој

26.07.2017 05:55

Свима је јасно да се Федерација распада ко кула од карата. РС је фактор стабилности. ФБиХ клечи на кољенима и моли за помоц .Сад требамо да вратимо изгубљене овласти .

ОДГОВОРИТЕ
Name

3+

26.07.2017 06:10

Добра ова...

Name

Мрцевци

26.07.2017 06:24

СВИ СУ НА КОЉЕНИМА ОСИМ ДОДИКА,БАКИРА И ЦОВИÇА

Name

Ре Перо

26.07.2017 06:54

Стомак јави кад је празан за разлику од главе :П

Name

Саша

26.07.2017 07:09

Текст се односи на институције БиХ, а не на институције ФБиХ или Републике Српске. И наравно,подржавам повећање плата полицији и смањење одређених других плата, јер гранични полицајац са радом викендом и ноћним радом не пређе 900 КМ.

Name

Харис

26.07.2017 07:12

Реци реци Перо па хајд у Тешањ на посао

Name

Ђуро

26.07.2017 07:38

Ма шта вратит? треба се ,,ОСАМОСТАЛИТ,, једино тако опстаје та јадна БиХ

Name

Хајајају

26.07.2017 08:00

Како ме насмија само овај Перо...е мој присталице Додика...радис ли гдје? Ако радис вдје радис и колика примања имас...??

Name

ннн

26.07.2017 08:05

Сустина свега је да нам трецеразредни струцњаци из ММФ-а и Свјетске Банке соле памет и дају упуства ста то ми треба да радимо! Сто прије требамо преузети управљање овом дрзавом у своје руке и искористити своје ресурсе на најбољи нацин! Оквир који тренутно имамо у БиХ не дозвољава уопсте да додје до економског разоја и просперитета!

Name

Није него

26.07.2017 07:26

Опет ће они дати паре или неко њихов да спаси ову власт која нас темељито уништава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

26.07.2017 08:37

На вас рачунам да омогућите интерну координацију која би могла бити неопходна да се закључи потписивање Уговора о Транспортној заједници и усвоји закон о акцизама , рече Хахн Звиздићу јучер и сада ће се "игроказ" наставити на свим нивоима у БиХ и гле чуда "због европског пута БиХ" ће се акцизе на све и свашта усвојити, нажалост!

Name

Е Мој перо

26.07.2017 10:39

Ма свака цаст Перице, или писес из иностранства или од цланске карте СНСД -а не видис ниста даље.

ОДГОВОРИТЕ