Да је постојао ВАР, не би било "Божје руке"!

Легендарни аргентински фудбалер Дијего Марадона 28 година после контроверзног гола против Енглеске подржава технологију која би га спречила.

Фудбал 01.08.2017 | 10:00
Да је постојао ВАР, не би било "Божје руке"!
Марадона је за званични сајт ФИФА говорио о добрим странама ове технологије.

Технологија последњих година постаје саставни део игре. Као што је то постала гол технологија, тако је на Купу конфедерација уведена и употреба технологија видеа као помоћног судије (ВАР)

"Фудбал не може да назадује. Ако видимо колико технологија напредује и колико се користи у другим спортовима, како уопште можемо да не размишљамо да је користимо и у фудбалу?", поставља питање Марадона.

Он је истакао и неке од заблуда у вези са употребом технологије.

"Људи кажу да бисмо губили много времена и да би то изазивало много нервозе, али то није случај. Људи се нервирају када се дозволи нешто што не би смело да се дозволи или када је гол поништен неоправдано. Технологија доноси транпарентност и квалитет и омогућава позитивне исходе за тимове који одлуче да нападају и преузму ризик".

ВАР се показао као битан у више прилика током Турнира шампиона када је активиран да детектује офсајде и играња руком која би директно могла да утичу на прилике за постизање голова.

По Марадонином мишљењу, током утакмица код људи има успона и падова па судије нису изузете.

"Један тим може имати контролу 15 минута, а онда преузме други тим. Ако постигнете гол, можете да рачунате да ће противнички тим више почети да се труди што игру чини динамичном, али када дате гол и он буде поништен можда вас врате назад и пропустите своју шансу, а то није добро", истиче Марадона.

Он се подсетио и чувене ситуације са Светског првенства у Мексику 1986. године када је Енглеској дао гол руком па је ситуација годинама касније остала позната као "божја рука".

"Наравно, мислим о томе сваки пут када искажем своју подршку новој технологији. И наравно, тај гол не би остао да је било технологије. Али рећи ћу вам још нешто: на Светском купу 1990 руком сам склонио лопту са линије против Совјетског Савеза. Имали смо среће јер судија то није видео. Тада нисте могли да користите технологију, али потпуно је другачија прича данас", објашњава Аргентинац.

"Божја рука" додаје он, не би био једини гол који не би био признат.

"Не би само он био поништен. Не заборавимо да је и Енглеска освојила Светски куп 1966. године голом код кога лопта није прешла гол линију. Онда се њима нешто слично десило 2010. када је Лампардова лопта прешла линију против Немачке, али то није досуђено. Енглеска је имала лопту, заслужено дала гол, али је Немачкој порасло самопоуздање и после тога се потпуно променио ток меча", каже Марадона.

После много сличних инцидената на Светским првенствима, Марадона сматра да је коначно дошло време да се таквим стварима стане на крај па зато подржава и ВАР технологију.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар