Шведску тресе ИТ скандал

Шведску тресе ИТ скандал због поверљивих информација о грађанима ове земље, које су, наводно, доспеле баш у руке српских радника компаније НЦР.

Свијет 25.07.2017 | 20:13
Шведску тресе ИТ скандал
Бирократским пропустом угрожена је сигурност базе података у којој се, између осталог, налазе имена свих људи у полицијским регистрима и заштићених сведока у Шведској.
 
Према писању шведских медија, проблем је настао када је тамошња Агенција за саобраћај, у септембру 2015., посао одржавања база података и друге ИТ делатности препустила компанијама Ај-Би-Ем (ИБМ) у Чешкој и Ен-Си-Ар (НЦР) у Србији.

- У марту 2016. је шведска тајна служба почела истрагу која је установила да су овлашћене особе у Чешкој и Србији имале присуп поверљивим подацима због недовољне бриге Агенције о безбедности - пишу тамошњи медији, а преносе "Вечерње новости".

У јесен 2015. године, 14 Срба је дошло у Шведску на додатне обуке, а фирме све време гарантују да никаквих пропуста нема.

Сумњу код Швеђана изазива то што је реч о цивилима који нису прошли безбедносне провере. Иако ти запослени немају увид у комуникацију унутар шведских институција која је криптована, подозрење је уследило јер је први пут неко ван шведских служби дошао тако близу "осетљивим" и обимним подацима.

- У спорним базама наводно се налазе информације о носивости свих путева и мостова, као и имена, слике и адресе пилота ратног ваздухопловства, свих људи у полицијским регистрима и заштићених сведока - пишу тамошњи медији.

Како наводе ту су и подаци о власницима возачких дозвола, али све о аутомобилима које користе шведска влада и војска.

Шведске стручњаке посебно је забринуло то што компјутерски техничари из Србије и Чешке могу да прате размену информација између агенције за саобраћај и шведских власти.

Ту се налази и порески регистар, база података оних који су осумњичени за неки злочин, као и владин сигурносни "интранет" - заштићена мрежа преко које комуницирају.

- Три чешка рачунарска техничара у својој земљи добила су највиши администраторски статус, што значи да могу да приступе свим ускладиштеним подацима, иако сами нису прошли провере у Шведској - пишу скандинавски медији.

(Блиц/Новости)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Лаза

25.07.2017 18:24

А како је код вас у шведској, 'ладно а'? Ал' стандард ј**еш га.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

25.07.2017 18:42

Свега има само п.... нејма кодасу Сведјањи хахахахах...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Винчијев код

25.07.2017 20:18

Шта можемо пријатељу када смо међу најписменијим нацијама, почев од матерњег језика па до разних програмских. Ето на примјер твоје кратко, упечатљиво писање. То можемо само ми међусобно разлучити па онда разумијети. Али немамо среће због клетве: свега имамо само памети немамо.