Усвојити Закон до септембра

Европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан упутио је предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу писмо у којем је поручио да рачуна на њега да у БиХ обезбиједи интерну координацију која је потребна да се закључе потписивање Уговора о Транспортној заједници и усвоји Закон о акцизама.

Босна и Херцеговина 25.07.2017 | 11:35
Усвојити Закон до септембра
Упозоривши да ова питања морају да буду ријешена до краја септембра уколико БиХ не жели да изгуби планирана средства за пројекте, Хан је у писму подсјетио на разочаравајућу чињеницу да БиХ на недавно одржаном самиту западног Балкана у Трсту није била у стању да покаже своју опредијељеност и спремност за европски пут.

"Изражавам дубоко жаљење због чињенице да се Ваша земља није могла придружити осталим државама западног Балкана у потписивању Уговора о оснивању Транспортне заједнице што је важан корак за унапређење инфраструктуре и бољи квалитет траснпортних услуга у цијелом региону", истакао је Хан у писму Звиздићу.

Хан је Звиздићу поручио да је чињеница да је његов потпис недостајао на важном међународном споразуму, на којем се радило осам година, обесхрабрујући сигнал за опредијељеност БиХ за своју европску перспективу.

"БиХ је већ парафирала Уговор о оснивању Траснпортне заједнице у фебруару, што је Вашој земљи дало довољно времена да се ријеше отворена питања везана за његово потписивање. Декларација са Самита позива БиХ да потише Уговор о Траснпортној заједници што је прије могуће, а ја желим да додам да лидери региона и ЕУ очекују да Ви то потпишете у најскорије вријеме", нагласио је Хан.

Он је подсјетио да је Европска комисија у Трсту најавила значајан пакет повезивања путем седам пројеката са циљем унапређења транспортних и енергетских веза у оквиру западног Балкана и између региона и ЕУ.

"У том пакету се налазе четири пројекта која је доставила БиХ за грант у укупном износу од 46 милона евра који обухвата изградњу три дионице коридора 'Пет це' /дионице Понирак – Враца и тунел Зеница – Доња Грачаница у Федерацији БиХ и дионица Јоховац – Руданка у Републици Српској/, као и пројекат 'Лука Брчко'", напоменуо је Хан.

Поред унапређења домаћих и међународних транспортних веза БиХ, истиче Хан, ови пројекти пружају ријетку прилику за отварање радних мјеста, привлачење нових инвеститора, повећање економског раста и коначно побољшања свакодневног живота људи.

"Претходно сам Вас већ информисао колико је важно осигурати да све инвестиције у инфраструктурне пројекте буду у зрелој фази и спремне за финансирање. У том смислу, неопходно је да земља има потребан фискални простор осигуран да заједно са грантовима ЕУ може повући зајмове међународних финансијских институција. Као што су вас моје службе већ упозориле, Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ која је један од главних партнера у пројекту Коридор 'Пет це', условила је своју подршку за ове пројекте усвајањем Закона о акцизама", истакао је Хан у писму Звиздићу.

Хан је подсјетио и на заједничко писмо њега и Федерике Могерини од 26. јуна, у којем је наведено да озбиљан слијед спроведених реформи привлачи инвестиције и охрабрује донаторе да БиХ омогуће финансијску помоћ.

"Имајући све ово на уму, желим да будем сасвим јасан да саопштим да ће подршка Европске комисије за ова четири пројекта бити остварена само кад отворена питања везана за тражени фискални сектор буду ријешена, укључујући усвајање Закона о акцизама и кад БиХ потпише Уговор о оснивању Транспортне заједнице. Такође, очекујемо рјешења за питања која је Брчко дистрикт уложио везано за пројекат 'Лука Брчко'", навео је Хан.

Он је поручио да је "вријеме суштина". "Ако ова питања не буду ријешена до краја септембра, морате бити свјесни да ћу морати да извршим реалокацију тих средстава за пројекте у сусједним земљама", упозорио је Хан.

Он је изразио наду да то неће бити потребно и да ће БиХ успјети да осигура да сви потребни услови буду испуњени за ове инфраструктурне пројекте.

"Моје службе вам стоје на располагању у вези рада на томе да се осигура фискални простор за подршку другим будућим пројектима поред ова четири пројекта који су у питању. Европска комисија је показала снажно залагање за европску перспективу БиХ. У вријеме кад се Комисија позива да оцијени апликацију БиХ за чланство, очекујем да представници власти у БиХ покажу истинско залагања", закључио је Хан.

Извор: Срна

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Драган

25.07.2017 09:42

ОХР треба да укине све структуре власти, прогласи протекторат и нека све иде лакше...прихватимо реалност...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сјеверна кореја

25.07.2017 10:51

НЕДА БАЈА

Name

сале

25.07.2017 11:14

Знаци да сзп са СДА коци све процесе европских реформи. Коме је у интересу било да оптужи РС?!

Name

075

25.07.2017 11:51

Понављам, ову "банана републику" БиХ са ентитетима и са свим нивоима "власти" треба , док има још времена, ставити под потпуни протекторат неке јаке државе(само да нису Србија,Хрватска и Турска) нешто као на Берлинском конгресу 1878. јер ово је све постало "циркус од државе"!!

Name

Није него

25.07.2017 10:02

Писао сам неколико пута ово а и јуче. Европска унија као дио међународне заједница на челу са Високим преставником имају апсулутну власт могу да раде шта хоће. Ми смо њихов протекторат и они су требали да уреде ову земљу и да нам изграде јаке институције. Али не они су хтјели да од нас направе колонију и уз домаће властодршце којие су они посталиви и које они одржавају у животу уз помоћ кредита нас уништавају и пљачкају. Понекад се ложе једни на друге и праве преставу за овај непросвећени народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

25.07.2017 10:20

Они хоце да се ми сами науцимо договарати и користити демократију.Јер да су нам они направили ваљане институције и отисли..ми би вец давно заратили. Ех сад сто смо ми такви какви јесмо, не би требали кривити друге.

Name

Драгутин

25.07.2017 10:35

Е Кики,ај не причај глупости кад не знаш нисмо ми сами заратили него су потпалили наши рат по њиховој наредби за новац и то могу они у свакој земљи да ураде као што и раде где им то одговара!Зато не лупетај кад не знаш???Да се обичан народ пито нико не би ни ратово...Људи су гурнути на силу и обманути са својим квази политичарима, који су их претходно побунили...

Name

Кики

25.07.2017 11:12

Ја сам од 1991 био у рату и знам оно сто треба да знам. Сто сам оцима видио. То сто ви стално пребацујете одговорност на неког невидљивог страног непријатељаи сл..говори довољно о вама. Пусти ти обицног цовјека...у неким градовима су се самоорганизовали и бранили ко фол дрзаву а кад је досло вријеме бацали су петокраке сто даље и мецали кокарде..Драгутине,Драгутине.

Name

Драгутин

25.07.2017 11:37

Баш сад са овим што си навео да си био у сред рата си показао да ништа ниси видео ни знао,е због таквих Кики неписмених као што си ти,зато тако и пролазимо јер сте сви тврдоглави и недоказни...Шта ти можеш видети у сред рата осим праштање метака и смрт или рањавање људи око себе,и зато не лупетај поново ти кажем! Свака кућа или зграда има свог пројектанта,архитекту,па тако и ратови... Мајстори кад дођу да зидају кућу,не виде нигде архитекту,који је задужио претходно њиховог шефа да их усмери да раде по његовом пројекту и крај приче!Ћао...

Name

Кики

25.07.2017 12:20

Па то Драгутине...ал сто се правис мутав да ми непознајемо тог архитекту. Знамо га и ја и ти. Ал није страни непријатељ.

Name

Јоја

25.07.2017 12:29

Зидари му побјегли са баустеле.

Name

Драгутин

25.07.2017 10:25

ОХР је масонска организација за окупацију БиХ!ОХР поставља своје полтроне да воде БиХ,који по њиховом налогу праве живот у БиХ немогућим за то становништво, јер по њиховим инструкцијама тобоже политичари из представника сва три народа се увек као свађају па не могу да се договоре,а као ОХР им говори све најбоље за БиХ и тако већ пуних 25 година!Купује се намерно време да се ништа конкретно и добро не би урадило за БиХ!Све се смишљено пролонгира да земља што више пропадне и да се задужи до бесвести!Нема шта,масонски редитељ је све изрежиро савршено јер то засад добро функционише зато што то народ у БиХ не може још увек да провали???Еј народе у БиХ освестите се странци неће плакати за вама,јер не плачу ни за својима?!ОХР напоље из БиХ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

25.07.2017 12:12

@ Драгутим Молим вас не тролајте без везе, не дижите већини нормалних на порталу притисак, мада мислим да се ви са вашим "коментарима" зезате и да сте сатиричар! Да не мисли нам већина странаца добро, али они су 100 пута најмање бољи од "наших политичара "!!

Name

Перица

25.07.2017 10:42

Ко не буде гласао за акцизе, сиктер!! Па се ви копрцајте, ко фол борци за народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

лале

25.07.2017 11:17

Ста оно казу ко коци европске реформе?!

Name

Новоматицов Комесар

25.07.2017 11:50

Хан прко наших политичара и кочи Европски пут... Комесару Хану је једино битан Новоматиц и интереси Новоматица а интереси Новоматица су прање новца Јужноамеричких нарко картела... пошто ЕУ има законе и ригорозна је према прањеу новца Новоматиц се базирао на ове дивље државице као што је БиХ... Новоматиц је поткупио политичаре прљавим новцем и сад преко њих кочи БиХ на европском путу... Новоматиц је у Бањалуци заједно са Додиком основао двије фирме за прање новца једна се зове НОВО РС доо а друга РСА ГАМИНГ Доо...ове двије фирме су под заштитом институција Републике Српске и перу новац несметано осам година...због тих работа Додика подржава Слободарска Партија Аустрије,комесар Хан,Валентин Инцко,Гузенбауер и Фашисти Аустрије... седамнаест година се нисмо били у стању отарасити сарадника окупатора него данас нам сарадници окупатора воде државу почевши од Додика,Бакира и Човића па надаље... отишли смо у три лепе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алпе Адриа

25.07.2017 13:19

Мартин Шлаф? Такав се неки спомињао око Новоматица.

Name

Мартин Шлаф и Ари Ливне

25.07.2017 19:50

Мартин Шлаф је јаран Ариа Ливнеа а самим тим и Додиков као и Бориса Тадића и осталих Србијанских мешетара...Мартин Шлаф је извођач радова... криминалци као што су Ливне,Додик,Борис Тадић,Ђилас,Владимир Делић и остали преваранти кад украду новац од државе ставе га на рачун Мартина Шлафа и онда Шлаф улаже гдје му они кажу...тако је купио и хотел Југославију у Београду па је опљачкао Мобител са Динкићем и тај украдени новац улазе по свијету гдје му се каже... наравно да је Шлаф улажио новац наших лопова и у Новоматиц... наравно да у Новоматицу у Аустрији има наших људи који раде као повјериоци (заститници или контролори) уложених средстава опљачканих из Србије... један од тих повјериоца је Милош Пејић из Србије који је тамо један од директора а у стварности штити капитал наших политичара који је уложен у Новоматиц...